2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Melyik légitársasággal jobb Kolozsvárról Bukarestbe utazni?

szerk. utolsó frissítés: 09:27 GMT +2, 2016. december 03.

Öt szempont szerint hasonlítottuk össze a Blue Air és a Wizz Air Kolozsvár és Bukarest között közlekedő járatait.


Már azóta érik ez az összehasonlítás, amióta Románia két legjelentősebb fapados légitársasága, a Blue Air és a Wizz Air is alig egy hónapos eltéréssel jelentette be, hogy járatot indít Kolozsvár és a főváros között. Bár az állami légitársaságnak, a Taromnak korábban is voltak Kolozsvár-Bukarest járatai, azok árban nem igazán veresnyképesek még a vonatjáratokkal szemben sem, amelyek szintén elég drágák, és legkevesebb 11 óráig tartó utat jelentenek.

Júniustól azonban a Blue Air és a Wizz Air tényleg teljesen más dimenzióba helyezte a Bukarestbe történő utazást. Reggel és este is, mindössze háromnegyed óra alatt, a vonat- és buszjegyek áránál kevesebbért juthatunk már Bukarestbe, és már az autózás sem alternatíva. De melyik légitársaságot találtuk jobbnak? 5 szempont alapján hasonlítottunk, és szigorúan a Kolozsvár-Bukarest járatokon szerzett tapasztalataink alapján mondunk véleményt. 


1. Árak, és amit kapunk érte

A repülőjegyek árai eléggé dinamikusan változnak, és légitársaságonként rendkívül változatos az, hogy milyen szolgáltatásokat is tartalmaznak. És ha még a kedvezményeket is figyelembe vesszük, akkor rögtön az egyik legfontosabb kategóriában elég nehéz győztest hirdetni.

Még az árak vizsgálata előtt tisztázzuk, hogy a két légitársaság esetében a Kolozsvár-Bukarest útvonalon ezek mit is foglalnak magukba. A Blue Airnél a repülőjegy árában benne van egy legtöbb 10 kilogrammos csomag, illetve egy snack ára is, ami tulajdonképpen egy szendvicset, valamint egy pohár frissítőt jelent. A Wizz Air Kolozsvár és Bukarest között közlekedő járatainál viszont a jegy nem tartalmaz semmilyen harapnivalót, a csomagért pedig, egy kisebb kézipoggyászt leszámítva külön fizetni kell.

Az általunk véletlenszerűen kiválasztott dátumokon elérhető jegyárakból ezért önmagában nem érdemes végső következtetést levonni:

  • December 5.: Blue Air 199,99 lej; Wizz Air 179 lej (egy legtöbb 23 kilogrammos poggyásszal 268 lej)
  • December 19.: Blue Air 89,99 lej; Wizz Air 39 lej (174 lej) 
  • Január 5.: Blue Air 129,99 lej; Wizz Air 39 lej (174 lej).


Azért sem, mert a Blue Airnél például a jegyárak alapján magasabbnak tűnik a járatok kihasználtsága (január 5-én valószínűleg ezért ugrik meg a jegyár), még annak ellenére is, hogy az alapár többe kerül. Viszont ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Blue Airnél utanként 5 eurós (körülbelül 22-23 lejes) kedvezményt kapunk akkor, ha a jegy árát banki átutalással, vagy bankban történő készpénzbefizetéssel fizetjük, és ha érvként azt is felhozzuk, hogy eléggé életszerűtlen helyzet mindösszesen egy kisebb kézipoggyásszal utazni, akkor ezt a kategóriát a Blue Airnek ítéljük oda. 1-0.

2. A járatok ésszerűsége, és elérhetősége

A Blue Air minden hétköznap két járatot indít mindkét irányba, egyet-egyet reggel, és egyet-egyet este, így akár a hét minden napján megoldást nyújtanak azoknak, akik kizárólag egyetlen napot szeretnének a fővárosban tölteni, ottalvás nélkül. A hétvégére szervezett járatok leosztása is elég ésszerűnek tűnik a Blue Airnél: Kolozsvárról Bukarestbe indul egy járat szombat reggel, és vasárnap este is, míg a fővárosból szintén szombat reggel és vasárnap este juthatunk vissza Kolozsvárra.

A Wizz Air Kolozsvár-Bukarest menetrendje már kicsit bonyolultabb. Hétfőn, szerdán és pénteken reggel és este is mindkét irányba van menetrend szerinti járat a magyar alapítású fapadosnál, míg kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap csak este lehet Bukarestbe utazni, illetve vissza. A járatok számát, illetve azok leosztását figyelembe véve ezért ezt a kategóriát is egyértelműen a Blue Air nyeri, és húz el 2-0-ra.
 


Create your own infographics3. User experience

Ebben a kategóriában egyértelműen a Wizz Air alig néhány hónapja megújult weboldala a nyerő. A Blue Air felülete nem igazán nevezhető intuitívnak, a felhasználók egy régi típusú weboldallal találkoznak, amely még a 2010 előtti időszak trendjeit idézi. A weboldal kissé fapados jellege megérzésünk szerint valamennyire tudatos is, olyan, mintha szándékosan nem adnának erre a szempontra.


A Wizz Airnél viszont valószínűleg rengeteget költöttek arra, hogy egy rendkívül letisztult designt kapjon az új felület, amely a user experience, vagyis a felhasználói elmény szempontjából is fényévekkel jobb, mint a versenytársáé. 2-1.


4. Kényelem

Jó, mondhatná bárki, hogy egy háromnegyed órás út alatt azért nem lehet döntő szempont a kényelem. Mi mégis ebben a kategóriában is hasonlítunk, annál is inkább, mert jelentős eltérést tapasztaltunk a két légitársaság ülőhelyeinek kényelmessége között. Nem is igazán értjük, hogy mi lehet a magyarázata - talán az, hogy a Blue Air Boeing 738-as, a Wizz Air pedig Airbus 320-as gépekkel közlekedik az útvonalon -, de a Wizz Air gépeken rendre elállt a lábunk, az üléseket mintha széthasználták volna már, és olyan érzése is támad az embernek, mintha csak az ülést tartó kereten ülne. Ezzel szemben a Blue Air-gépek ebből a szempontból teljesen rendben vannak, és az ülések ebben a kategóriában a “kékek” győzelmét hozzák. 3-1.


5. Vállalati kultúra

A Blue Air laza és fiatalos. A Wizz Airt viszont inkább a nagy multikra jellemző ridegség, kimértség és precizitás határozza meg, valószínűleg nem is igazán lehetne más. A 2004-ben alapított fapadosért versengenek a nagy európai tőzsdék, a rendkívül agresszívan terjeszkedő vállalat mára Közép-Kelet-Európa vezető fapados társasága. A Blue Airnél viszont egy pénzügyileg nehezebb időszak után, új tulajdonoskörrel, új időszámítás vette kezdetét. Ennek részeként pedig egy megdöbbentően fiatal csapat került a vállalat élére, amely hozza magával az előbb említett lazaságot - erről a Blue Air egyébként leginkább a különböző vállalati eseményeken győzött meg. És ezt a lazaságot mi szeretjük, ezért ebben a kategóriában is nekik adjuk a pontot, és állítjuk be a 4-1-es végeredményt a Blue Air javára.

WizzAirBlue AirBukarestKolozsvár
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing