2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergõ
EUR = 4.7667 RON
USD = 4.3224 RON
HUF = 1.4239 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,692.51(0.00% )
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

A nyíregyházi LEGO gyárban jártunk

Kelemen Attila utolsó frissítés: 15:30 GMT +2, 2016. május 27.

Nagy léptékekre számítottunk, és nem csalódtunk.


A LEGO nagy brand (globálisan top 80-as a különféle értékelések szerint), a játékipar vezetője, évek óta látványos piaci expanzióban van, és multinacionális jellege ellenére megőrzött valami eredendően családiasat és skandinávot is. Minden brand- és marketing logika ellenére, sőt, a nagyon széles termékpaletta ellenére, a LEGO nincs szétfejlődésben. De ott lebeg a kérdés: vajon nem túl nagy már a LEGO? Lehet-e ezt még fokozni? És a válasz évről évre: a vállalat fejlődési tartalékai impozánsak.

A nyíregyházi gyáron Siket Lóránt vezetett bennünket végig. Ő az egyike azoknak a fiatal profiknak, akik némi budapesti tranzit után csatlakoztak be a LEGO Csoporthoz. Nagy Tiborral és Nagy Anikóval (akik romániai szakboltokat működetnek) és Juhász Ana Mariával (a legnagyobb on-line szakbolt, a Clevertoys.ro marketing vezetőjével) viziteltünk a gyárban. De mielőtt ráternénk, egy kis kontextus:

A LEGO Csoport vezetője, Jørgen Vig Knudstorp a szervezet rocksztárja. Tipikus dán: spontán, grimaszol, egy-egy pozitív bejelentés esetében szinte ujjong. A világ egyik legikonikusabb csúcsvezetője, mert imázsa és a termék brand teljes magátólértetődöttséggel kapcsolódnak. A 90-es évek közepén Knudstorp egy tipikus helyzetből, vagyis a kiárusítás határáról hozta vissza a csoportot. Ekkor az új vezérnek egészen más prioritásai voltak, mint most. Akkor a válságmenedzsment, a leépítés és a termékskálaszűkítés volt terítéken. A helyzet azóta gyökeresen megváltozott. Most a probléma az, hogy az év bizonyos időszakában, bizonyos fajtákból kevesebb LEGO van, mint amennyit a Föld gyerekei becsempésznek a szülők bevásárlistáira. 

Jørgen Vig Knudstorp (Forrás: b.dk)

A hatalmas globális igény és logisztikai kihívások miatt a tavalyi év kulcsszava a LEGO Csoportban a “kereslet-befolyásolás” volt. Mi a kereslet-befolyásolás? Ez a marketing technika jellemzően akkor használatos, amikor egy vállalat, amely jellemző módon szezonális termékeket gyárt, úgy próbálja optimalizálni a működését, hogy szezonon kívül arra buzdítja a vásárlókat, hogy többet vegyenek, szezonban viszont inkább megpróbálja némileg visszafogni az eladásokat. Erre azért van szükség, mert főszezonban, azaz a karácsonyi hajrában nehéz akkora szürreális volument előállítani, amekkora a piaci igény. A csendesebb hónapokban lehetne ugyan fokozni a gyártást, de költséges és némileg kockázatos is készletre gyártani. Szóval a LEGO Csoport tavaly év végén “kereslet-befolyásolt”, vagyis némileg visszafogta a hirdetéseket és a marketing tevékenységet, és bejelentette, hogy bizonyos termékcsaládokból valószínűleg hiány lesz a piacon.

A jelenlegi csoporton belüli doktrina szerint érdemes nagy termelési kapacitásokba befektetni még akkor is, ha rövidtávon nem lesz belakva a teljes felület. Erről szól a nyíregyházi projekt is, és erről szólnak a kínai gyárépítési tervek. Knudstorp magabiztossága érthető, a 2015-ös évi nettó nyereség 9174 millió DKK volt, vagyis több, mint 1,2 milliárd EUR. Ez nagyjából 20%-kal több, mint a 2014-es. A megszokott évi 10-20%-os globális növekedési dinamikát is némileg beárnyékolja az idei 30%-os ázsiai bővülés, ami elsősorban a kínai középosztály konszolidálódásával valósulhatott meg. LEGO-t Dániában, Csehországban, Mexikóban és Kínában gyártanak - ez utóbbit főleg a helyi piacra. Emellett immár napi 60-70 millió elemet Magyarországon, nevesen Nyíregyházán.

A kelet-magyarországi városban 2008 óta van LEGO gyártás. A LEGO Duplo a város specialitása, minthogy a világ összes DUPLO kockáját itt fröccsöntik. Mára viszont az itteni termelési kapacitás mindössze 10%-a DUPLO. Az ok: 2013-ban hatalmasat invesztált a LEGO Csoport a nyíregyházi termelésbe. 2013 áprilisában új gyár építését kezdték el, ami novemberben már termelt is. Volt, amikor szimultán kétezren dolgoztak a gyár és a körülötte lévő logisztika építésén. Most a gyárban, szezonfüggően mintegy 2500-an dolgoznak a közel 1 000 fröccsöntő gép mellett, a dekorálóban, a szereldében vagy a csomagolóban. Ez azt jelenti, hogy Nyíregyházáról napi 18 kamionnyi LEGO indulhat útnak a csehországi logisztikai központba, Jirnybe vagy az Egyesült Államokba. A gyár jelenleg is bővítés alatt van.

A régebbi gyártól 12 kilométerre lévő, autópályás bekötéssel rendelkező új egység megtervezésekor a fő szempont az volt, hogy a hatalmas telken kompakt moduláris logikában lehessen fejleszteni új kapacitásokat. Ha az első benyomás az, hogy egy pajkos játszótérre léptünk be - lépten-nyomon vidám LEGO kockák vagy jópofa LEGO szobrok - a második benyomás már arról szól, hogy ez inkább egy nagyon racionális és finoman kiszámított világ. A többszörös minőségellenőrzésről, a patika precizitású anyagmozgatásról, az energiatakarékosságról és a szinte rögeszmés munkabiztonságról szól. A LEGO Csoport egy erős belső mitológiájú szervezet, amely annak a nem sok kompromisszumot megengedő alapítói intelemnek köszönheti sikerét, hogy: “Csak a legjobb lehet elég jó”.

Praktikus! Ha a LEGO felvágottakat gyártana, meglehetősen idétlen lenne a parkoló szektorait mondjuk virsli- vagy kolbászképpel jelölni. De a LEGO nem felvágottakat gyárt!

A LEGO gyár a Lego utcában található, ahova LEGO feliratú biciklikkel lehet eljutni.

A kocka a legnagyobb felismerhetőségű LEGO termék. A vizuális motívum obligát módon végigkíséri gyárlátogatásunkat.

Ironikus szobrok a gyárt körülvevő pázsiton: amikor jól ismert, de speciálisabb LEGO elemek óriás verzióban vannak elkészítve, alapkockákból.

A fogadótérben jellegzetes nyíregyházi épületek, amelyek köré például óriásrobotokat építhetnek az arra járók.

Gyárlátogatási túravezetőnk, Siket Lóránt. Az avatarja bekerül a minifigura gyűjteményembe is, mert Lóránt névjegykártyája nem más, mint egy LEGO Duplo emberke. Úgy saccolom, a névjegy-emberke gyűjtői értéke az Ebay-en 100 EUR körül lehet. De nem fogom eladni :)

Ez egy részlet a gyár makettjéből. Ezeket a jól megpakolt és újtára indított kamionokat rabolja ki a LEGO alvilág - gondolom. És persze nem véletlen, hogy ezek a kamionok sárgák. A 3221-es kódszámú sárga kamion a LEGO CITY egyik legsikeresebb szettje

Ez nem egy steampunk színházi díszlet, de nem is valamiféle orgona. Ezeken a csöveken megy a granulátum a fröccsöntő gépekhez.

A gépekből kiömlő elemek felcímkézett dobozokba landolnak. Folyamatosan termékmintákat vesznek, és a minőségteszten átment szériák speciális futószalagokon kerülnek a dekorálókhoz, összeszerelőkhöz vagy az előcsomagolókhoz.

A kolozsvári LEGO team. Van róluk egy másik kép is, amikor hajhálót viselnek -- a Duplo gyártósorokhoz csak hajhálóval lehet bemenni.

Ez a gép rakja össze a Duplo figurákat. Összerakja, aztán megnézi, hogy jól rakta-e össze.

Minden figuráról készül egy fotó is, ellenőrizendő, hogy minden a helyére került-e.

A zacsikat összeállító sor vége egy LEGO gyűjtő számára a legnagyobb önfegyelmet igénylő rész…

LEGO Duplo karok, míg nem tudják, hova is tartoznak.

Duplo emberkék, amíg azt hiszik, a világ csak tesókból áll.

A nagy csomagoló. Az utolsó munkafázis a kamionokra pakolás előtt.

A szortírozó és a raktár. 4 féle dobozban várnak az elemek. Kapacitás: 80 ezer raklap.

Tó a gyár mellett. A nagy talány: hogy lehet a tóban ponty is, amennyiben pontyokat nem telepítettek bele?

LEGO
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing