2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Nagyon fog fájni a reklámiparnak és a tévéknek a gyógyszerreklámok betiltása

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 18:12 GMT +2, 2015. december 16.

A reklámügynökségek és a tévécsatornák legnagyobb bevételi forrásukat fogják elveszíteni a törvény miatt. 


Kifejezetten fájni fog a hazai reklámiparnak, hogy kitiltják a rádió- és televízióműsorokból a gyógyszer- és gyógyszertárreklámokat. A Media Fact Book adatai szerint ugyanis a 322 millió eurósra becsült hazai reklámpiac legnagyobb szeletét, mintegy 13%-át a gyógyszeripar által elköltött összeg teszi ki. Jövőre így körülbelül 30 millió euróval csökkenhet a vállalatok által hirdetésekre elköltött összeg.

A szenátus tegnap - a szakbizottsági ellenjavallat dacára - nagy többséggel fogadta el a Végh Sándor RMDSZ-es képviselő által benyújtott törvénytervezetet. Ugyan a vényköteles orvosságok reklámozását az audiovizuális törvény eddig is tiltotta, ezt most a vény nélkül kapható gyógyszerekre is kiterjesztik. A tilalom ugyanakkor nem vonatkozik a nyomtatott sajtóra, az internetre, illetve az úgynevezett outdoor reklámokra is.

Végh Sándor szerint a megtévesztő gyógyszerhirdetések hatására egyre többen orvosi javallat nélkül kezelik magukat, és sokszor több bajt, mint hasznot okoznak vele, későbbi kezelésük pedig drágább, mintha eleve a helyes kezelést írták volna fel számukra. Hozzátette: igaz ugyan, hogy a gyógyszerreklámok végén "elhadarják", hogy az esetleges mellékhatásokról a vevő kezelőorvosától kérhet tájékoztatást, de szerinte ezt nem a gyógyszer kiválasztása és beszerzése után kéne megtenni, a kezelést és adagolást is szakemberre kéne bízni. A reklámügynökségek tiltakoznak

A romániai reklámügynökségek egyesülete (UARP) ugyanakkor tegnap közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabály indokolatlanul korlátozza majd a betegek információhoz való hozzáférését.

"Mindannyian egyetértünk azzal, hogy a reklámoknak meg kell felelniük bizonyos szakmai és etikai normáknak, az UARP a tagokkal és hatóságokkal történő egyeztetések során mindig kiállt ezen elvek mellett. Mindazonáltal, amíg a recept nélkül, gyógyszertárakban kapható termékek és szolgáltatások kereskedelme jogilag jól meghatározott, addig nem tartjuk indokoltnak ezen termékek kommunikációját korlátozni" - áll a közleményben.

Az UARP rámutat, a jogszabály nem rendelkezik egyértelműen a különböző táplálékkiegészítőkről, emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a tiltás csak a Romániában bejegyzett vállalatok esetében érvényes, így a külföldön bejegyzett csatornák továbbra is megjeleníthetnek gyógyszerreklámokat. A szervezet közleményében arra is rámutat, hogy a gyógyszerreklámok eltűnése a rádióból és a televízióból az államháztartás bevételeit is számottevően csökkenteni fogja.


Romániai reklámipar

Amennyiben Klaus Johannis államfő kihirdeti a törvényt, nem csak a hazai reklámipar, hanem a televíziós csatornák és a rádiók is az egyik legjelentősebb bevételi forrásukat veszítik el. A romániai gazdasági szereplők a 2014-ben reklámokra elköltött összeg 63,5%-át fordították televíziós reklámokra, míg 5,8%-át rádiós reklámszpotokra. Az interneten és a nyomtatott sajtóban megjelenő, valamint az úgynevezett outdoor (utcai) reklámokra együttesen nem költöttek annyit tavaly, mint a televíziós reklámokra.


Jó kérdés, hogy a gyógyszergyártók termékeik televíziós és rádiós megjelenítése helyett fognak-e a jövőben más kommunikációs csatornákat választani, és akarják-e majd a "felszabadauló" marketingre szánt büdzsét digitális megjelenésre, a közösségi médiában, a nyomtatott sajtóban vagy utcán megjelenő hirdetésekre költeni.

A Deloitte felmérése szerint a hazai reklámipari szakemberek 2014-ben messze a televíziós reklámokat tartották a leghatékonyabb hirdetési formának. A TV-reklámok hatékonyságát a szakemberek szerint csak a digitális megjelenés (weboldalak, hírportálok) és a közösségi médián elhelyezett reklám tudja némiképp közelíteni, így talán ezek a felületek lehetnek nyertesei az új jogszabálynak.

gyógyszerreklám
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing