2018. január 17. szerdaAntal, Antónia
EUR = 4.6599 RON
USD = 3.8182 RON
HUF = 1.5080 RON
GDP-növekedés = 8,8%
Átlagbér = 2392 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,0%
BET = 8,253.34(0.25%)
Infláció = 3,23%
Alapkamat = 2,00%

PewDiePie-nak hívják, és 40 millió tesója van a legjobban kereső YouTube-sztárnak

 Kicsid Attila utolsó frissítés: 15:22 GMT +2, 2015. október 21.

A Forbes összeállította a legjobban kereső YouTube-sztárok listáját. Van köztük gamer, táncoló hegedűművész és sminkes is.


Tízmilliárdszor nézték meg a videóit és 40 milliós "tesóhadserege" van Felix Kjellbergnek, ismertebb nevén PewDiePie-nak, a világ legjobban kereső YouTube-sztárjának. A 25 éves svéd fiatalnak az elmúlt évben összesen 12 millió dollár adózás előtti bevétele származott a legnagyobb videómegosztóra feltöltött videóblogjaiból. Ezekben a videókban PewDiePie legtöbbször játszik: videójátékokat próbál ki, közben pedig viccesen kommentál. De tanította videoblogjában már hasznos svéd szavakra is a rajongóit, péntek esténként pedig válaszol a rajongók közösségi médián feltett kérdéseire.

A mintegy 40 millió követőt, vagy ahogyan ő hívja, tesókat számláló YouTube-csatornája még a reklámipar nagyjainak figyelmét is felkeltette. A legkülönfélébb kütyüket gyártó technológiai vállalatoktól kezdve a legőrültebb, szinte semmire nem használható termékek megálmodói is véleményvideók készítésére kérik fel a svéd vloggert, akinek már saját termékeket áruló webáruháza is van: vehetünk PewDiePie-os posztert, pólókat, hátizsákot és napszemüveget is.

Abban a kevés interjúban, amit eddig adott, a világ leghíresebb videóbloggere szinte mindig elmondja, hogy elsősorban nem a pénz motiválja és szeretné ha a nézői továbbra is inkább barátként, mintsem celebként tekintenének rá. Ennek ellenére PewDiePie valóságos médiasztár lett, ami a keresetének növekedésében is meglátszik: míg az elmúlt évben 4 millió dollárt szedett össze a vloggerkedéssel, 2015-ben ez a szám megháromszorozódott. A csatornájára feltöltött napi 3-4 saját készítésű videónak, és a tesók számának elképesztő bővülésének köszönhetően PewDiePie egy egyszemélyes médiabirodalomra kezd hasonlítani. Egészen elképesztő, de az alábbi legjobb pillanatai összesítő videoját majdnem 70 millióan látták:

Már elkészült a legjobban kereső YouTube-sztárok első ranglistája is

A YouTube legnézettebb vloggereit már a híres Forbes magazin is komolyan veszi. Annyira, hogy a legrégebbi amerikai üzleti magazinnál elérkezettnek látták az időt, hogy elkészítsék a világ legjobban kereső YouTube-sztárjainak ranglistáját is. Erre PewDiePie mellett 9 másik csatorna tulajdonosa került fel, a Top10-be kerüléshez pedig 2,5 millió dolláros adózás előtti eredményre volt szükség. A lista elkészítéséhez szükséges adatokat pedig a Nielsen közvéleménykutató, az IMDB és egyéb hasonló források mellett az ügynökök, menedzserek, ügyvédek, iparági bennfentesek és persze maguk a YouTube-sztárok szolgáltatták.

A legjobban kereső YouTube-sztárokban nem sok közös vonás figyelhető meg, viszont mindannyian fiatalok (olyan is akad, akinek a bevételeit a szülei kapják meg), és egy személyben a rendezői, a producerei és a szereplői is a saját produkciójuknak. Van köztük gamer, táncoló hegedűművész, amolyan kozmetikai tanácsadó, és valahogyan milliók kíváncsiak arra, amit csinálnak. 

Forrás: forbes.com

2. Smosh és Fine Brothers (8,5 millió dollár)

A világ második legjobban kereső Youtube-sztárjainak járó címet 8,5 millió dolláros éves keresettel megosztva két csapat kapta meg. Az egyik a gyerekkori legjobb barátoknak számító, sacramentói Ian Hecox és Anthony Padilla alkotta Smosh. A Forbes szerint a csapat annak köszönheti sikerét, hogy a YouTube segítségével újrafogalmazta, mit jelent komédiásnak lenni a 21. században.

A csapat párhuzamosan 5 YouTube csatornát futtat, amelyek közül a legtöbbnek 21 millió feliratkozója van, Smosh Games csatornájukat 6 millióan követik, de a spanyol nyelvű ElSmosh csatornájukra is 2 millióan kíváncsiak. A Smosh egyébként júliusban saját filmet is kiadott, ide kattintva pedig az egyik Flappy Bird őrület idején készített videójukat érhetitek el, talán ez kicsit könnyebben emészthető a kezdőknek. Alább pedig a Smosh című film hivatalos trailerét láthatjátok:  

Szintén 8,5 millió dollárt keresett az elmúlt évben a Fine Brothers. Benny és Rafi Fine karrierjében az jelentette a legnagyobb előrelépést, amikor kitalálták a reakció-sorozataikat. Az itt elérhető 32 milliós nézettségű videóban például gyerekek reagálnak a Harlem Shake-re.

A Fine Brothers Entertainment nevű csatornájuknak már 13 milliónál is több követője van, a videóik összmegtekintése pedig már 3,5 milliárd felé közelít. Igaz, ők az egyik legrégebbi csapat a szakmában, a csatornájukat 2007-ben hozták létre. Idei jövedelmüket az is jelentősen emelte, hogy 2014-ben megállapodtak a Viacom tulajdonában álló Nickelodeon nemzetközi filmcsatornával egy saját sorozat elkészítéséről React to That címmel.


4. Lindsey Stirling (6 millió dollár)

Lindsey Stirling
hegedül és táncol. Akkor vált világszenzációvá, amikor a kettőt egyszerre kezdte csinálni (megkoreografált hegedűjátékot kezdett előadni). Stirling 2007-től osztja meg a videóit YouTube-on, azt követően döntött így, hogy egy nagy kiadó az utolsó pillanatban visszatáncolt egy a kaliforniai előadóval kötendő lemezszerződés elől.

A YouTube-csatornájának és az élő előadásainak köszönhetően Stirling már 6 millió dollárt keres évente. A YouTube-sztár sikerét azzal magyarázza, hogy nem a lemezkiadók vagy rádiók próbálják lenyomni az emberek torkán azt, amit csinál, hanem tulajdonképpen a követői találtak rá, így kicsit a magukénak is érzik.    

5. Rhett & Link és KSI (4,5 millió dollár)

Rhett McLaughlin
és III. Charles Lincoln Neal, azaz Rhett & Link az Észak-Karolinai Állami Egyetemen szereztek mérnöki diplomát, majd egy multinacionális vállalatnál dolgoztak addig, amíg meg nem alapították saját csatornájukat. A leginkább humortartalmakat gyártó csapat viszonylag öregnek számít a szakmában, Rhett 38 és Link 37 évével a legidősebbek a Forbes listáján. A duó a Good Mythical Morning című reggeli TV-műsorral robbant be véglegesen, jövedelmük felét a videókban elhelyezett reklámok adják. Olyan cégektől is kaptak már megbízást mind a Toyota, a Wendy's vagy a Gilette.

Szintén 4,5 millió dollárt keres évente, viszont videójáték-kommentálással foglalkozik a brit KSI, vagyis Olajide Olatunji. KSI YouTube-csatornája népszerűségét kihasználva még saját hip-hop számmal is debütált idén, a Lamborghini című szám áprilisban több toplistán is a legjobb 30-ba került az Egyesült Királyságban. A márciusban közzétett videót azóta 25 millióan tekintették meg:

7. Michelle Phan (3 millió dollár)

A toplista hetedik helyére a 3 millió dolláros éves keresetet elkönyvelő autodidakta sminkes, Michelle Phan került fel. Phan arra tanítja a követőit, hogyan sminkelhetik saját magukat kedvenc hírességükké. A Forbes kiemeli, a sminkes kitűnő üzleti érzékkel fektette be a YouTube-csatornájából származó bevételeit, már saját sikeres kozmetikai vállalatot is működtet. Ebben a videóban éppen azt mutatja meg, hogyan sminkelhetik a lányok magukat a Trónok harca egyik híres szereplőjévé:

8. Lilly Singh, Roman Atwood és Rosanna Pansino (2,5 millió dollár)

A toplista nyolcadik helyén holtversenyben hárman is végeztek. Alább az indiai származású, de már Kanadában élő Lilly Singh stand-up komikusról nézhettek egy videót, aki egyébként énekes-karrierbe is kezdett idén, és már túl van egy 27 városon átívelő turnén.

Szintén nyolcadik Roman Atwood, akinek online csínytevő videói mintegy 7 millió követőt vonzottak. Idei jövedelmét jelentősen emelte az a Nissannal kötött megállapodás, amelynek terméke az alábbi a videóban látható, de Atwoodnak is van már saját webáruháza, ahol saját termékeit árulja.

2,5 millió éves jövedelme volt idén Rosana Pasinónak is, aki saját főzésről szóló oktatóvideókkal kezdte karrierjét a YouTube-on. Azóta megírt már több szakácskönyvet is, a jövedelmének legnagyobb része viszont abból származott, hogy az év elején partnerséget kötött a Wilton Brands nevű vállalattal a Hogyan készítsünk? című sorozat legyártására.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing