2021. január 26. keddVanda, Paula
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.0105 RON
HUF = 1.3653 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,321.38(-0.14%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Trollkodhatunk, beszólhatunk, kifigurázhatunk: eljött a fogyasztói hatalomátvétel kora

szerk. utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Sas István reklámszakember szerint a reklámozóknak fel kell végre fogniuk, hogy csak akkor tudják megszólítani vásárlóikat, ha egyenjogúan bánnak velük.


Sas István a Magyar Reklámszövetség nemrég megválasztott Örökös tagja. Filmrendező, pszichológus, médiaszakértő, a magyar reklámszakma doyenje. Néhány nappal az EFIKOT konferencián tartandó előadása előtt írásban válaszolt a Pénzcsinálók digitális forradalomról, a reklámszakma átalakulásáról és a fogyasztói hatalomátvételről szóló kérdéseire.

"Hű de unalmas, amikor a különböző szakmák képviselői azon keseregnek, hogy milyen nehéz lépést tartani a digitális-, a kommunikációs-, és a médiaforradalom közepette zajló fénysebességre gyorsult változásokkal. Akkor mit mondjunk mi, marketingesek? Hiszen bennünket mindhárom érint! Bár nagyon kerülném a “forradalom” kifejezést, hiszen egyik esetben sem arról van szó, hogy valamit lerombolunk, miközben helyette teljesen mást felépítünk. Inkább a gladwelli értelemben vett “fordulópontokról” beszélnék, ahol a régi megoldások jelentős következményekkel járó, rendkívül gyorsan és vírusszerűen terjedő új módszerekké alakulnak át. Még mindig dörög a tévéreklám, még mindig virul a sajtóreklám, és még mindig szóródnak a bugyuta szórólapok, miközben olyan “izékhez” kell alkalmazkodnunk, mint amilyen SEO fedőnéven a keresőmotorok babrálása, vagy a “rich mediára”,  az “adaptiv mediára”  az “augmented reality-re” , a “geolokációra” kifejlesztett új eszközök bevetése. Sajnos szembe kell néznünk a félelmetes valósággal: ha hétről hétre nem követjük ezeket a változásokat, menthetetlenül lemaradunk.

A legtöbb drasztikus változást az internet szüli. A marketing világában ez egyetlen jelenségben foglalható össze: eljött a fogyasztói hatalomátvétel kora! A felhasználók olyan nagy hatású fegyvereket kaptak a kezükbe, melyekkel azonnali ellencsapást mérhetnek bármilyen őket ért kommunikációs offenzívára. Például a reklámra! Kommentelhetnek, blogolhatnak, lájkolhatnak, trollkodhatnak, beszólhatnak, vitatkozhatnak, kifigurázhatnak, nevetségessé tehetnek. Úgy, hogy perceken belül a fél világ értesül róla. Vége a pénzért megvehető médiafelületek mindenhatóságának! Most sok ember befolyásol sok embert. Nem “elhinni” kell a reklám ígéreteit, hanem magunknak eldönteni, hogy kinek hiszünk. Ez a fogyasztói hatalomátvételnek nevezett folyamat lényege.

A reklámkerülés (elutasítás) mértéke közben minden eddigi rekordot túlszárnyalt. A reklámozóknak fel kell végre fogniuk, hogy csak akkor tudják megszólítani vásárlóikat, ha egyenjogúan bánnak velük! Mielőtt kérnének, vagy ajánlgatnának valamit, előbb adniuk kell valamit! Valamilyen “ajándékot” a tolakodásért cserébe. No és miféle ajándékot adhatnak? Egy kis szórakoztatást, élményt, szerepvállalási felajánlást, hasznos tartalmat - amit aztán szívesen megosztanak egymással. Erről szólnak a marketing újfajta útkeresései: az élménymarketing, az interaktivitásra és történetmesélésre építő bevonó marketing, a content marketing, a consumer generated marketing, a PR típusú üzenetekbe csomagolt inbound marketing…

No de a fogyasztóknak is van tennivalójuk az új helyzetben! Végre abba kellene hagyniuk a siránkozást a “gonosz” reklámok feltételezett manipulációja okán. Ha a fogyasztók élnek új “hatalmukkal”, akkor vajon ki manipulál kit? A “push” típusú körömgombás, nyomulós reklámok korszakának szép lassan vége van. A “pull” változat lép előtérbe, ahol a keresőkbe beírva mindenki azt az információt “húzza magára” amire szüksége van. A hirdetőknek lassan annyi marad, hogy a vevők könnyen rájuk találjanak…"


Sas István A ti történetetek! címmel tart előadást a hétvégén megrendezésre kerülő EFIKOT-on. A konferenciára az efikot.rif.ro weboldalon regisztrálhattok. 

reklámmarketing
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing

A könyvelés Budapest keresett szolgáltatása, még mindig!

A könyvelés Budapest keresett szolgáltatása, még mindig!

Rengetegen gondolják, hogy a könyvelés egy unalmas, mechanikus tevékenység, amely nélkülözi a kreatív gondolatokat, a valóság azonban ennek a szöges ellentéte! Már jó ideje rendkívül keresett szolgáltatás a könyvelés Budapest városában, ami azzal magyarázható, hogy a vállalkozások számára nélkülözhetetlen szolgáltatásról van szó. Az, hogy mennyire változatos, innovatív gondolkodásmódot igényel ez a tevékenység, az alábbiakban mutatjuk be. (X)