2020. november 29. vasárnapTaksony
EUR = 4.8735 RON
USD = 4.0875 RON
HUF = 1.3462 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,286.11(0.36%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Félsz, hogy történik valami az okostelefonoddal? Köss rá biztosítást

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Itthon már két szolgáltatónál is lehet mobilokra szóló biztosításokat kötni. Utánajártunk, hogy megéri-e?


Egyre drágább telefonokkal rohangálunk, és akárhogyan is vigyázunk rájuk, történhetnek balesetek. A gyártók és a szolgáltatók garanciája viszont csak a készülékek meghibásodására terjed ki. De mi van akkor, ha a saját hibánkból törünk össze egy értékesebb kütyüt, leöntjük valamilyen folyadékkal, vagy esetleg ellopják?

Két hazai szolgáltató már erre is ajánl megoldást: az alapcsomagjaikhoz olyan kiegészítő szolgáltatásokat kínálnak, amelyekkel a kötelező autó-, vagy lakásbiztosításokhoz hasonlóan lehetővé teszik a mobilkészülékek biztosítását is. Az elv is nagyjából ugyanaz: havi vagy éves díj fizetése ellenében a szolgáltató szerződésben vállalja, hogy a telefon megrongálódásánál vagy ellopásánál - az esettől függően -, vállalja a javítást és annak költségeit, illetve egy másik telefonra cseréli a javíthatatlan vagy eltűnt készüléket.

 Forrás: shutterstock.com

Romániában csak az Orange és a Vodafone ügyfelei kérhetik ezt a jellegű szolgáltatást (a brandváltás előtt még a Cosmote partnerének számító Internity üzleteiben lehetett telefonra szóló biztosítást kötni, mára ez a szolgáltatásuk megszűnt). Az viszont már első ránézésre feltűnik, hogy a díjak kissé borsosnak mondhatók, így valószínű csak a drágább készülékek tulajdonosainak éri meg biztosítás kötésével csökkenteni az anyagi kár kockázatát.

 

Az Orange-nál a mobilok mellett a tabletek is biztosíthatók

Érdekesség, hogy az Orange már 2009-ben elindította a biztosítási szolgáltatásait, de az ügyfelek folyamatos visszaélései arra kényszerítették a szolgáltatót, hogy 2012 augusztusában lemondjon erről a szegmensről. Egy ideje viszont újra lehet biztosítani az újonnan vásárolt telefonokat a szolgáltatónál, sőt a vállalat felvette az ilyen kütyük listájára a tableteket és modemeket is.

Az Orange két típusú biztosítási konstrukciót kínál, a Basic és a Premium nevet viselő ajánlataiban a telefonok árától függően változik a biztosítási díj értéke, de a legnagyobb különbség köztük, hogy a lopás miatt keletkezett károkat csak a Premium szerződés esetében vállalja a szolgáltató.

Mindkét biztosítás természetesen csak a szolgáltatónál vásárolt telefonokra szólhat, és a szerződést csak a vásárlást követő 30 napon belül kötik meg. A biztosításért fizetendő díj egyszerűen belefoglalódik a telefonszámlába. Nagyon fontos viszont, hogy baleset vagy lopás esetén a szerződésnek megfelelően csak az úgynevezett önrész kifizetése után javíttatja vagy cseréli ki a vállalat a telefont. Sokakat elgondolkodtathat ugyanakkor, hogy a vállalatnál köthető telefonbiztosítások kérésre 30 napig terjedően a külföldi káresemények esetében is érvényesek. 

Legfontosabb tudnivalók:

- a telefon javításához vagy cseréjéhez feltétel az önrész befizetése, amely a telefon árától függően változik;
- a Premium biztosítás nem fedezi a felügyelet nélkül hagyott készülékek ellopását, és abban az esetben sem fizet az Orange, ha nem jelentjük a lopást a rendőrségen 48 órával a telefon eltűnését követően;
- ha a káresemény a biztosítás megkötését követően egy éven belül történik, a kártérítéshez az önrész mellett az évből hátralevő havi biztosítási díjak kifizetése is szükséges.

 

Vodafone biztosításai az illetéktelen felhasználók által okozott kárra is kiterjednek

A Vodafone Romániánál már négy árkategóriában, ugyanúgy mint az Orange-nál, a készülék vásárlását követő 30 napon belül köthetünk biztosítást a szolgáltatónál vásárolt telefonokra. A vállalat viszont több drágább bérletébe, mint például a korlátlan fogyasztást nyújtó és rengeteget reklámozott Vodafone Redbe is belefoglalta az egyébként náluk sem olcsó biztosításokat.

Ennél a szolgáltatónál is alapvetően kétféle szerződés köthető, a Standard elnevezésű csomagok a Premium szerződésekkel ellentétben nem felelnek a lopás miatt keletkezett károkért, viszont a Premium biztosítások azokra a károkra is kiterjednek, amelyek lopás után esetlegesen az illetéktelen felhasználók okoznak, a Vodafone ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy ezt csak a beszélgetések hanganyagának a rendelkezésre bocsátásával lehet bizonyítani. 

A Vodafone feltételei is hasonlóak, mint az Orange által megfogalmazott kitételek. Ugyanúgy csak a balesetek következtében meghibásodott vagy megrongálódott telefonokra szól a biztosítás, és nem érvényes abban az esetben, ha gondatlanság miatt, rejtélyes körülmények között tűnik el a telefon. A biztosítás az illetéktelen kezekbe kerülő telefon használatából eredő költségeket csak 500 euróig terjedően fedezi, és csak a lopás jelentését megelőző 24 órával történő illetéktelen telefonbeszélgetésekre terjed ki.

 

Vajon tényleg megéri?

Különböző fórumokat böngészve gyakran találkozhatunk elégedetlen ügyfelekkel, akik leginkább azt kifogásolják, hogy a szolgáltató a káreseményt követően körülbelül egy hónappal cseréli csak ki azokat a telefonokat, amelyeket nem lehet már javítani. A számításaink szerint viszont a drágább készülékek esetében a még kicsit magas díjak ellenére is érdemes lehet megfontolni a biztosítást.

Ha példaként veszünk egy Vodafone-nál vásárolt 16 GB-os iPhone 5S típusú készüléket, amelynek a teljes ára (a biztosításnál értelemszerűen nem veszik figyelembe a szerződéskötéskor adott kedvezményeket) körülbelül 2 800 lej, a telefonra köthető lopásra is kiterjedő 40 lejes havi biztosítási díj valóban kissé magas, de valószínűleg így is sokan bevállalják a költségeit.

 Forrás: nhattao.com

telefonbiztosító
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing