2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Egy küszöböt kell átlépni, hogy rólunk beszéljenek: az ingerküszöböt

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Valami olyat kell tennünk a termékünkkel, szolgáltatásunkkal, ami annyira más, érdekes, hogy az emberek továbbadják az információt - véli Farkas Levente, marketingszakember.


Szájreklám – a figyelemfelkeltés – címet viseli Farkas Levente marketingszakember pénteken megjelenő könyve, amely a szerző szerint azért született, hogy sikerüljön kiszélesíteni a sávot, amelyben a helyi vállalkozók a marketingről és az ügyfélszerzésről hajlandóak gondolkodni. 

“A szájreklám lényege, hogy nem mi vagyunk azok, akik cégként valamilyen csatornán keresztül egyesével elérjük az embereket a marketingüzenetünkkel, hanem elmondjuk például 10 embernek, akik továbbadják 100 másiknak. Tehát az emberek a szájukat használva adják tovább az információt, a hírt, ami a mi cégünk termékével, szolgáltatásával kapcsolatos” – mondja Farkas, hozzátéve: “fontos, hogy a kommunikáció jellegéből adódóan olyan legyen, amit tovább akarnak mondani, adni az emberek”. 

Farkas Levente

A szájreklám legfontosabb feltétele tehát a vásárlói megelégedettségen alapul?

- Ez a szájreklámmal kapcsolatos elképzelésekről szóló egyik tévhit, ugyanis összekeverjük a szájreklámot azzal, hogy a megelégedett ügyfeleink úgymond tovább adják a hírt, mert elégedettek voltak a vásárlással, amit megvalósítottak nálunk. Az, hogy jók vagyunk, helyesen kezeljük az ügyfelet, valóban megoldást nyújtunk a problémáira, teljesen rendben van, és a megelégedett ügyfél valóban továbbadhatja a hírünket, viszont rengeteg olyan eszköz létezik, amelyek segítségével egy nem vásárlót is el tudunk érni. Olyan formájú információ jut el hozzá, hogy esetleg semmit nem tud rólunk, mégis hajlandó továbbadni a hírünket.  

 

Milyen eszközök léteznek a nem vásárlók elérésére?

- Gyakorlatilag mindig a saját házunk táján kell keresni azt, hogy mihez kell hozzányúlni valami érdekessé tételében. A legtöbb cég leragad a terméknél, azt mondja, hogy a termék vagy szolgáltatás milyensége legyen olyan, amiről az emberek majd beszélhetnek. Viszont ezen kívül a marketingünk is lehet érdekes, amelyet megéri továbbadni. 


Az egyik civil szervezet példájával élve, az Ice Bucket Challenge nevű kihívás például a jellegéből adódóan továbbadható információt hordozott. De egy másik példa, amely a könyvben is szerepel: egy hazai vállalkozás úgy döntött, hogy minden pár férficipő mellé ad egy doboz sört. A vállalat ezt egy nagyon egyszerű grafikával megmutatta Facebookon, ami az illető cég szempontjából minden idők legkedveltebb és legmegosztottabb bejegyzésévé vált. De a könyvben közel 100 konkrét példa van még ezeken kívül, amelyek azért sikeresek, mert másak, kiverik a közfalat az emberek fejében, és érdekesek annyira, hogy továbbadják őket.

 

Tehát a szájreklám legfontosabb alappillére, hogy olyan információkat közöljön, amely kitűnik az információáradat közül?

- A legfontosabb pontja az, hogy valami olyat tegyünk, akár a termékünkkel, akár az ajánlatunkkal, akár a marketingünkkel, akár a garanciánkkal, vagy a partnereinkkel, ami nem megszokott, amire azt mondják: ez annyira más, annyira érdekes, hogy tovább kell adnom.

 

Milyen tényezőkön bukhat el a szájreklám? Melyek a hazai vállalkozások által elkövetett legfontosabb hibák?

- Téves lehet, ha a terméket, csomagolást, megfogalmazást, garanciát annyira izgalmasnak vagy másnak gondoljuk, hogy az terjesztésre méltó lehet az emberek által, viszont valójában nem az. Ha nem tudjuk felvenni a saját potenciális ügyfélkörünknek a nézőpontját, hogyha kevéssel nem lépjük át azt az ingerküszöböt, amihez hozzá vannak szokva, akkor lehet, hogy egy jópofa dolgot csináltunk, de valójában nem lesz eredményes, nem fog terjedni olyan mértékben, mint szeretnénk.

A könyv leginkább a kis- és közepes vállalkozókat szólítja meg. A nézőpont, a példák, a megközelítés abból a szempontból van megfogalmazva, hogy izgalmas és hasznosítható legyen a vállalkozásoknak. 

A könyvbemutatóról és a könyvről bővebb információk itt, vagy a szajreklam.ro weboldalon érhetők el.

 

A könyvben több vállalkozói tévhitet is megdöntött, melyek a legjellemzőbbek a helyi vállalkozásokra?

- A legsűrűbben azzal a tévhittel lehet találkozni, hogy a vállalkozó azt gondolja, az ő piaca más, az ügyfelei másak, a beszállítói másak, ezért ezek a módszerek az ő esetében nem alkalmazhatóak. Be vagyunk állva egy mókuskerékbe, azon keresztül próbálunk valami jót, hasznosat csinálni. Meg vagyunk győződve arról, hogy amit az elmúlt tíz-húsz évben csináltunk, az úgy jó, nem vagyunk hajlandóak teljesen más megközelítésből szemlélni a dolgokat.

Tapasztalataim szerint sajnos az is jellemző, hogy a hazai vállalkozók nem mernek masszívan kommunikálni a piaccal. Attól félnek, hogy az emberek azt fogják gondolni: rosszul megy a bolt, ezért nagy szükség van ügyfelekre.

A könyvben szereplő egyik tévhit, amelyet megdönt, így szól: a szájreklám magától is elindul. Ez miért tévhit? Miért ne indulhatna magától szájreklám?

- De igen, magától is elindulhat, ha valóban valami olyat csinálunk, ami kiveri a közfalat. Igazából ezzel azt szeretném kommunikálni, hogyha csinálunk valami mást, figyelemre méltót, azzal ne elégedjünk meg és dőljünk hátra, ugyanis az információáramlást be kell indítani a masszív terjedés érdekében. Akár Facebookon, rádióban, tévében, az alaplendületet nem árt megadni neki.

Egy másik tévhit, amit megdönt, hogy a szájreklám nem működik média és reklámok nélkül. Milyen eszközök helyettesíthetik ezeket?

- Megoldás lehet például, ha a boltba benézőket regisztrálom vagy valamilyen formában játékra veszem rá, az így létrehozott adatbázisra pedig információkat küldök. De a létező ügyfélkörömet, a beszállítóimat, a munkatársaimat is úgymond használni lehet erre a célra, hogy az üzenetet rajtuk keresztül indítsam el, mozdítsam meg. Természetesen erre masszívan rátesz a sajtó, vagy akár egy intenzívebb Facebook-kampány, de nem kötelező előfeltétele.

A könyvben felhívja a figyelmet, hogy szabad és kell is az ügyfelek segítségét kérni a szájreklámhoz. Hogyan kérhetjük az ügyfelek segítségét?

- Az ügyfelek segítségét úgy kérhetjük, ha megfogalmazunk egy üzenetet mondjuk a termékünkkel, ajánlatunkkal, garanciánkkal kapcsolatban, és például a tíz legjobb ügyfelünknek elmondjuk, hogy mit is szeretnénk csinálni. Ha megfelelően reagálnak, akkor azt jelenti, hogy eltaláltuk a toleranciaszintet, és megfelelő nézőponttal megfelelő üzenetet fogalmaztunk meg.

Miben segíthet a könyv egy helyi vállalkozót?

- Mondhatom, hogy cégvezetőkkel élek, folyamatos kommunikációban vagyok velük. Vannak helyzetek, amikor sokadszorra kényszerülök elmondani valamit, amivel az ügyfeleimet segítem. Ha látok egy olyan kérdéskört, amiről írni lehet, akkor azt megteszem. A megfelelő helyzetekben pedig a kezébe adom a dokumentumot a konzultációk során, elolvassa, és tudni fogja, hogy mi a dolga. Utána pedig érdemben másként tudunk segíteni.

A könyv gyakorlatilag az ügyfelek segítésének a leautomatizálása az én nézőpontomból, ugyanis ugyanazt a hangot fogjuk beszélni. Ha megveszi a könyvet és majd kell őt konzultálnom, akkor már fogja érteni a témakör alapmegközelítését. A könyvtől azt remélem, hogy sikerül kiszélesíteni azt a sávot, amelyben a marketingről és az ügyfélszerzésről hajlandóak gondolkodni a helyi vállalkozók.

Azok a vállalkozók pedig, akik nem ügyfeleink, a céges teendők pontos listáját találják a könyvben, amelyeket pofonegyszerűen el lehet végezni, csak a megfelelő nézőpontból kell rájuk nézni. A megfelelő pontokra megfelelő nézőpontból ránézve pedig sokkal jobb eredményeket lehet elérni kevesebb ráfordítással.

reklámmarketing
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing