2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Amikor a hirdető mindent tud rólad

szerk. utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Fűnyírót keresel és hirtelen mindenki fűnyírót akar neked a neten eladni? Nem véletlen, teljes átalakulásban a reklámipar: személyre szabott hirdetések, tartalomnak álcázott reklámanyagok.


Több változás következett be a hirdetési iparágban az elmúlt két évben, mint az előző ötvenben – fogalmazták meg az Adobe szoftverfejlesztő cég szakértői. A klasszikus hirdetési modell, miszerint egy cég kiválasztja, hogy a célközönsége eléréshez melyik médiaformátum és melyik sajtóorgánum a legmegfelelőbb és ott publikál egy reklámot, mára elavult, ennél sokkal bonyolultabb eszközök és mélyre szántó adatbázisok állnak a hirdetők rendelkezésére.

Az internet márciusban ünnepelte 25. születésnapját, az első banner 20 éve jelent meg egy honlapon, pár évvel ezelőtt az online hirdetési piac viszont még csak pár százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. Ez mára radikálisan megváltozott: a globális, 500 milliárd dollárra becsült reklámpiac negyedét ma már az olcsóbb és gyakorlatilag korlátlan hirdetési felületet biztosító online adja. Ez nem is csoda, az eMarketer szerint például az amerikaiak napi 12 órán át fogyasztanak valamilyen típusú médiát, ennek felét a digitális média teszi ki.

Az online reklámpiacot a következő trendek jellemzik a leginkább:

- a mobileszközök elterjedése: az Apple 2007-ben dobta piacra az első iPhone-t, mára 1,7 milliárd ember, a Föld lakosságának közel 20%-a használ okostelefont. Nemcsak hogy mobilon neteznek egyre többen, de már a klasszikus „beírod a böngészőbe a holnap címét” módszer is kiment a divatból, egyre többen részesítik előnyben az applikációkat. „A nyomtatott újságok hirdetési piaca 150 év alatt omlott össze, ez az asztali számítógépek esetén tized ennyi idő alatt fog bekövetkezni a mobileszközök térnyerése miatt” – véli a New York Times reklámigazgatója.

- a közösségi oldalak: a Facebook, a Twitter, a Pinterest fontos navigációs központok lett a tartalmat kereső felhasználók miatt. A Buzzfeed alapítója, Jonah Peretti szerint a mobileszközök és a közösségi oldalak elterjedése együttesen megszázszorozták a reklámozok által elérhető potenciális célközönség méretét. A közösségi oldalak gazdag adatbázissal rendelkeznek a felhasználóikról, akik önként osztanak meg magukról olyan információkat, amiket aztán könnyen használhatnak a hirdetők.

- targetált reklámok: szorosan kapcsolódik az előzőhöz, de nem csak a közösségi oldalakról szól. Ma már, ha valaki egy oldalt olvas, nem csak egy, hanem lehet, hogy több száz céggel osztja meg magáról ezt az információt. Azt, hogy érdekelte az adott téma, rákeresett/átkattintott rá. Külön erre a célra szakosodott cégek figyelik a böngészési szokásokat, keresési kulcsszavakat, online vásárlásokat. Az információk felhasználásával később „intelligens” reklámok születnek, vagyis a cégek pontosan tudják, hogy kinek mit akarnak eladni. Egyszerű példa: a Transindex újságírója a romániai viagra-piacról írt, napok óta potencianövelőt akar neki eladni a postafiókja, de a Facebookon reklámozó cégek is. A módszer működik, a felhasználók még mindig nem aggódnak annyira a személyes információik biztonsága miatt, hogy zavarja őket a sokszor agresszív, de kétségkívül sok esetben igen hatékony értékesítési metódus.  

- real-time bidding, azaz automatizált marketing: egy 2009-es, de lassan elterjedő fejlesztés, melynek lényege, hogy a reklámozó egy liciten keresztül jut el a célközönségéhez. A rendszer minden hirdető számára nyitott, értékesítő és vásárló között nincs közvetlen kapcsolat (adott esetben a hirdető nem is tudja, pontosan hova, milyen felületekre kerül a hirdetés), az ár a licit folyamán alakul ki. „A cégünknek lehetősége van rá, hogy 10 millió online megjelenítéshez érjen el másodpercenként” – nyilatkozta Jonathan Nelson az Omnicom Group hirdetőcégtől.

- native advertising, avagy eltűnnek a határok a médiaszolgáltatóknál a tartalom és a reklám között. A “natív reklám” tárgya, üzenete és tartalma illeszkedik a tartalomszolgáltató természetes tartalmába, így egyrészt a látogató részéről nagyobb érdeklődésre számíthat a reklám, másrészt pedig kevésbé kikerülhető a vele való találkozás. Egy hírportálon megszokott tartalomként megjelenő, de PR-cikként jelzett tartalom is natívnak nevezhető. Ha amellett, hogy kiemel egy céget, hasznos információkat is képes átadni, biztos sikerre van ítélve.


Az Economist nyomán

reklám
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing