2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Hatalmas marketingbaki vagy logikus lépés?

Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Nevet vált a Mercador.ro és az Apród.hu is, afrikai tulajdonosuk az OLX egységes márka mellett döntött. Megoszlik a marketingszakemberek véleménye az apróhirdetési oldal húzásáról.


Meglepte a marketingszakmát a hír, miszerint nevet váltanak a hazai és a magyarországi apróhirdetési piac fontos szereplői. A Mercador.ro és az Apród.hu is OLX néven folytatja tevékenységét. A név az online exchange rövidítéséből ered.

A névváltás oka az, hogy a Naspers csoport az év elején úgy döntött, hogy a jövőben egységes márkanév alatt üzemelteti az összes érdekeltségébe tartozó apróhirdetési oldalt. Az OLX ugyanis a világ 107 országában működik 2006 óta.

Vlad Barza, a Hotnews.ro szerzője azt írja, a nyerő csapaton ne változtass mondás a marketingszakmában is igaz, egy rengeteg tévéreklámmal, hatalmas reklámbüdzsével bejáratott brand lecserélése nem jó ötlet. Az új név inkább egy gyógyszermárkára emlékeztet, azt se tudni, hogy kell kiejteni - ecseteli a cikkíró, aki közli: az afrikai csoport háttértanulmányok nélkül döntött a változtatás mellett.

A cég sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az új márka bejáratásába is komoly összeget fog fektetni, és hogy egy ideig még a marcador.ro és az olx.ro is elérhető lesz. A menedzser, Cristina Gheorghitoiu szerint kezdetben a Mercador nevet is sokat furcsállták, mivel a román nyelvben nincs ilyen szó.

"Az ilyen váltások nagyon gyakoriak abban az esetben, amikor nemzetközi tulajdonosa van a szolgáltatásoknak. Olyan marketinghelyzet állt elő, amikor a tulajdonosoknak érdeke, hogy több országban azonosítsák őket, ugyanazon márkanév alatt. Növelni szeretnék a márkaértéket és ezáltal a befektetés értékét. Így a szolgáltatások is erősödnek, több tőkét lehet bevonni, tovább lehet fejleszteni a céget, akár kontinens szintű szereplővé lehet válni" - mondta el a Pénzcsinálóknak Seer László marketingszakértő.

A BBTE Közgazdaság karának a tanára szerint érdemes elgondolkodni, hogy mi lett volna a Yahoo vagy a Google sorsa, ha országonként másképp hívják. Kérdésünkre elmondta, valóban lokálisak az apróhirdetési szolgáltatások, de egészen más a cég tárgyalási pozíciója, mást üzen a célpiacnak, ha nemzetközi, egységes szereplőként jelenik meg.

Felvetésünkre, hogy nem idegen-e a magyar és a román környezetben az OLX kifejezés, Seer azt mondta: ez a szubjektív szempont valóban fennáll, amihez hozzáadódik az a tény, hogy iszonyatos büdzsével dolgozott az elmúlt évben a Mercador a márka megismertetése érdekében, nem csak a tévében, de a közösségi hálón és a YouTube-on is.

"Nagyon intenzíven jelen voltak, óriási versenyben vannak a konkurensükkel. A Mercadorhoz képest az OLX tényleg mesterségesebbnek, absztraktabbnak hangzik, de valószínűleg egy elég komoly újramárkázással és kommunikációval próbálják majd az új márkát befuttatni. Ahogy a Connex és a Vodafone közötti átmenet esetén, úgy most is egy idő után megszokja majd a célpiac az új nevet" – fejtette ki a szakember.

márka
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing