2019. június 25. keddVilmos
EUR = 4.7223 RON
USD = 4.1455 RON
HUF = 1.4576 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,648.87(0.27%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

Öt ábra, hogy megértsd a mobilpiacot

Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Mikor csúszott le végleg a Nokia, és mi okozta a vesztét? Miért volt fontos a Microsoftnak a finn cég felvásárlása? És többek között miért hagyja ott az USA-t a Vodafone? Megmutatjuk.


Sokan felkapták a fejüket azon, hogy a Microsoft rátette a kezét a Nokiára, pedig már tavaly nyáron arról szóltak a hírek, hogy ha nem lesz vásárló, pár éven belül megszűnhet a mobilgyártó. Állítólag a Lenovo is érdeklődött a finn vállalat iránt, de tavasszal már pletykáltak a Microsoft általi felvásárlásról is. A hír azért sem meglepő, mert 2011 februárja óta a két vállalat stratégiai partnerséget kötött.

A kérdés ennek ellenére áll: mi történik a mobilpiacon, hogy került az egykori toronymagas első eladószámba? Öt ábrában magyarázzuk.1.  A lejtmenet

A piacvezető Nokia vesztét az okostelefonok térnyerése okozta. A finnek nem tudták tartani a lépést az Apple-lel és a Samsunggal, amelyek rohamosan nőttek. Bár az Ashával és a Lumiával legalább megpróbálták, nem sikerült profitálniuk a smartphone-ok térnyeréséből, melyek mára a mobilpiac több mint felét adják. Közben a Samsung ügyesen, lépésről lépésre "lopta" el a Nokia piacát. 

2.  Az előzés

A piaci részesedés zsugorodása a mobileladások esésének egyenes következménye. Alább az látható, hogy 2012-ben miként előzte meg a Samsung a Nokiát. Bár az iPhone jelentős "rombolást" okozott a mobilpiacon, az Apple azért még mindig a csak a harmadik világszerte prémiumtermékeivel. 3.  Üzleti eredmény

A rossz eladások természetesen a Nokia nyereségében, majd veszteségében is megmutatkoztak. A cég működési eredménye még az iPhone 2007-es megjelenésének évében is elfogadható volt, több mint 11,5 milliárd dollárt tett ki - hívja fel a figyelmet az Origo cikke. A rákövetkező évben már hétmilliárd alá csökkent, 2009-re pedig 1,72 milliárdra esett vissza. Az okostelefonok első hullámát még a finn cég is képes volt meglovagolni, 2010-ben több mint egymilliárd dollárral növelve működési eredményét, azt követően azonban a mobilgyártó üzletág folyamatosan veszteséget termelt.

A Nokia működési eredménye


4.  Oprendszerek

A Nokia vesztét nem a rossz termék, hanem a kevésbé elterjedt, és kevesebb applikációt támogató operációs rendszer okozta. A más cégek által fejlesztett appok hasznát elsőként az Apple ismerte fel, kaszál is az iOS-sal mind a mai napig a minialkalmazások révén.

Hamar felzárkózott azonban az ingyenes fejlesztői platformot biztosító, Google által piacra dobott Android, a Nokia által mostanság használt Windows Phone részesedését viszont nagyítóval kell keresni, és erre nagyságrenddel kevesebb applikációból válogathatnak a felhasználók. Az appok fontosságát jól mutatja az a nemrég a Google Mobile Planet által közölt felmérés, mely szerint egy átlagos okostelefon felhasználó 26,2 applikációt telepített már mobiljára.

Iparági elemzők szerint a Microsoft épp a Windows Phone életben tartása, majd felfuttatása érdekében vásárolta fel a Nokiát, és célja, hogy az operációs rendszer minőségben, fejlettségben és applikációszámban öt év alatt felzárkózzon az iOS és az Android mellé. 

A fenti ábrához még érdemes megjegyezni, hogy  azok az iPhone 5 piacra dobása előtt voltak érvényesek. Akkoriban a felhasználók az új modellre vártak, ezért csökkentek az előző változat eladásai. Az persze még áll, hogy több az Androidos mobil, mint az iPhone. Egy másik fontos szempont, hogy míg az Apple hardvert is elad az iOS mellé, addig a Google nem. Sőt, az Apple applikációinak 67%-a fizetős, míg ez az arány az Androidnál csak 34%.

A teljes mobilpiac profitjának megközelítőleg 70-75%-át az Apple kapja, míg 2007-ben 3,5 milliárd dollár profitja volt, addig ez 2011-ben már 26 milliárd dollárt tett ki. 


5.  Földrajzi megoszlás

Látszólag nem tartozik ide, de a mobilpiacra valójában az is kihatással van, hogy miként alakul a felhasználók földrajzi megoszlása. Alább az figyelhető meg, hogy már 2011-ben Európa és USA csak a mobilozók 22%-át adta, az amerikai piac pedig nagyságrendekkel kisebb az európainál. Ilyen kontextusban például a Vodafone eheti lépése is könnyebben értelmezhető, mely szerint elhagyja az USA-t, és Európára koncentrál. 

mobiltelefon
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing