2020. szeptember 21. hétfõMáté, Mirella
EUR = 4.8583 RON
USD = 4.1224 RON
HUF = 1.3385 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,961.07(-1.70%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

A BCR a legnépszerűbb munkaadó

K. E. utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Európában a Google vezet, majd a tanácsadócégek és a gépkocsigyártók következnek. Romániából több mint 11 ezer végzős diákot kérdeztek preferenciáikról. 


A közgazdasági végzettségű fiatalok körében a legnépszerűbb munkaadónak a BCR tekinthető, a mérnöki és IT szakon diplomázók pedig legszívesebben a Continental gépkocsi-alkatrészgyártónál dolgoznának - derült ki a trendence idei felméréséből. Az első kategóriából a megkérdezettek 13,1%-a választotta a BCR-t, a második a BRD lett 11,9, a harmadik pedig a Transilvania Bank 9,9%-kal. Közgazdasági szakon végzett romániai fiatalok  válaszainak rangsora

A frissen kikerült mérnökök és infósok 11,1%-a jelölte be a Continental alkatrészgyártót, a második a Microsoft lett 7,8, a harmadik pedig a Dacia 7,5%-kal. 


Mérnöki és IT szakon végzett romániai fiatalok  válaszainak rangsora

Európa egyik vezető, toborzással foglalkozó kutatóintézete minden évben felméri a nagyvállalatok számára a folyamatosan frissülő munkaerőpiacot. Világszerte több mint 530 ezer frissen végzettet kérdeznek meg álláskeresési preferenciáikról, Romániában idén 11 600 diák vett részt a kutatásban.


A trendence a nagyvállalatok HR részlegei számára nyújt segítséget, információkat szolgáltatva a potenciális alkalmazottakról. Emellett a oktatási intézmények számára is hasznos információforrásnak bizonyulhatnak a felmérés eredményei - olvasható a társaság weboldalán.

A cég Románián kívül még 27 országban végez rendszeres munkaerőpiaci felméréseket. Bulgáriában a gazdasági vonalon a UniCreditBulban és a Coca-Cola vezet, az IT-nél pedig a Hewlett-Packard, az Apple és a Microsoft foglalja el a dobogót. Oroszországban nem meglepő módon a Gaspromnál dolgozna a legtöbb fiatal, a business iskolából kikerülőknél még népszerű az Apple és a Sberbank, az informatikusok között pedig a Google és az Apple. A lengyel közgázas fiatalok leginkább az Ernst & Youngnál dolgoznának, az infósok pedig a Skanska építőipari csoportnál, amely még a Googlet és a Microsoftot is megelőzi. 


EU-s TOP10 a business szegmensben

Nyugatabbra tekintve jellemző, hogy a helyi óriások viszik a prímet a fiatalok kedvencei között. Németországban az Audi és a BMW vezet, Franciaországban a kozmetikumok és a luxusbrandek dominálnak, mint a Louis Vuitton és a L'Oréal, Spanyolországban mindkét kategória abszolút kedvence a Google. Svédországban a McKinsey, az IKEA, no meg persze a Google és az Ericsson vezet, Svájcban pedig a helyi érdekeltségű nagybankok, mint az UBS vagy a Credit Suisse mögött megtaláljuk a Nestlé-t is. 


EU-s TOP10 az IT és mérnöki szegmensbenAz európai összesített adatok szerint mindkét kategóriában a Google vezet, a közgazdászok között a tanácsadócégek, a mérnökök és informatikusok között pedig a gépkocsigyártók és IT-cégek a menők. Az eredmények 24 ország 320 ezer válaszát összesítik. 

munkaálláskutatás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing