2021. november 28. vasárnapStefánia
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Egyre jelentősebb játékos az online sajtó a hirdetési piacon

Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Bár a romániai reklámpiac idén is tovább zsugorodik, a portálok tavaly 21%-os bővülést mutattak. Melyek a légnézettebb tévéadók, a leghallgatottabb rádiók, melyik újság kaszálja a legtöbbet?


Tovább zsugorodik idén a hazai reklámpiac, a Media Fact Book szerdán ismertetett elemzése szerint a piac mérete 295 millió euróra esik vissza a 2012-es 303 millió euróhoz képest. 2012-ben már 2,6%-kal csökkent a piac értéke – minden szegmens visszaesést szenvedett el, kivéve az online tartalmakat.

A Media Initiative 1997 óta készíti el a hazai média- és hirdetési piacról szóló elemzését. Az adataik azt mutatják, hogy 2008 óta a romániai hirdetési piac a vizsgált országok közül a második legnagyobb visszaesést produkálta: 13,5%-osat, bár igaz, hogy a válság dacára növekedni csupán a csehek voltak képesek.

 

 

A jelentés szerint a médiatípusok piaci részesedését meghatározta az életmódbeli változásokat előidéző gazdasági recesszió, és a válság a cégekre is nyomást helyezett, kisebb büdzséből kellett fenntartaniuk befektetéseik láthatóságát. Az internet ugyanakkor egyre olcsóbb és hatékonyabb hirdetési eszközöket kínál.

 

 

A tévécsatornákat üzemeltető cégek 193 millió eurót, az online 41 millió eurót, a kültéri hirdetési piac 29 millió eurót, a nyomtatott sajtó 22 millió eurót, a rádió 19 millió eurót tudhatott magáénak tavaly a hazai reklámbevételekből. Ez azt jelenti, hogy Romániában továbbra is a tévétársaságoké a reklámpiac közel kétharmada, de az online piac már a második helyre érkezett meg 14%-os, és egyre bővülő részesedéssel. A kültéri hirdetések a hirdetési bevételek 10%-át, a nyomtatott sajtó a 7%-át, a rádiók a 6%-át tudhatják magukénak.

 

 

Bulgáriához (6%) és Magyarországhoz (6%) képest kiemelkedőnek számít a hazai online teljesítménye. 2008-ban még csak 3% volt a digitális média részesedése. 2011-hez képest 2012-ben 21%-kal ugrott meg az online súlya.

 

 

A hirdetések több mint felét közvetlenül szerződtetik le a portálokkal, 37%-át a Google AdWordson keresztül, míg a nemrég a 10 millió reklámszolgáltatás-felhasználót elérő Facebook még csak 5%-os részesedéssel bír a hazai online reklámpiacon belül. Romániában 5,6 millió Facebook felhasználó van, a lakosság 26%-ának, az internetezők 66%-ának van felhasználóneve. A vizsgált országok közül ez az egyik legalacsonyabb arány, Bulgáriában már a lakosok 36%-a, Magyarországon 45%-a facebookozik.

A tévé továbbra is nagyon fontos hirdetési tényező marad Romániában: sokatmondó adat, hogy a 18 éven felüli, városi lakosok átlagosan napi 6,4 órát töltenek a képernyők előtt. Ez Macedóniát leszámítva (6,8 óra) nálunk a legmagasabb a Media Fact Book szerint, Bulgáriában például csak napi 4, Magyarországon 5,1 óra a naponta tévézéssel eltöltött idő.

A hazai TV piac a nézettségi adatok tekintetében tagoltabb, mint például a bolgár vagy a magyarországi, utóbbiban például az RTL és a TV2 a piac közel kétharmadát uralja. Nálunk a CME (Pro Tv, Acasă, Acasă Gold TV, ProCinema, Sport.ro, ProTV Internaţional, MTV România) 24,4%-os, az Intact Media (Dan Voiculescu csoportja: Antena1, Antena3, Euforia, GSP TV) 19,5%-os szeletet hasít, a piac 56,1%-a viszont kisebb szereplők kezében van.


2012-ben a ProTV megőrizte vezetői pozícióját a hazai piacon, a 18-49-es korcsoportban 17,2%-os közönségarányt ért el. A második helyen az Antena 1 (12,1%) végzett, a harmadik pedig a Kanal D (6,3%). Az Antena 3 növekedésnek indult, és 4,8%-kal elcsípte a negyedik helyet, a rangsor így folytatódik: Acasă TV, Prima TV, TVR1, Realitatea TV.

 

 

A rádiós piacot, amint arról már írtunk, továbbra is a Kiss Fm vezeti, de a Radio ZU, a ProFM és az Europa FM is fontos játékos országos szinten.

 

 

A hirdetési piac visszaesésének legnagyobb vesztese Romániában a nyomtatott sajtó volt, 10%-os visszaesést kellett elkönyvelnie 2012-höz képest. A legnagyobb reklámbevételt elkönyvelő napilap a Media Fact Book szerint a Ziarul Financiar volt, majd a Click bulvárújság és a Libertatea országos kiadása következik. Az Adevărul a negyedik. A folyóiratok között az ingyenes Zile şi Nopţi bukaresti kiadása vezet.


Kik hirdetnek?

 

 

Ami a hirdetőket illeti, Romániában a mobil- és telekommunikációs cégek fektetik a legtöbbet reklámba, 39 millió eurót fordítottak erre tavaly. A kozmetikai ipar a második 36 millió euróval, a magán egészségügyi szolgáltatók pedig a harmadik helyen állnak. A söripar is jelentős hirdető 21 millió eurós reklámköltséggel.

reklámmédia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing