2019. február 23. szombatAlfréd
EUR = 4.7619 RON
USD = 4.1988 RON
HUF = 1.4983 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,766.87(-1.13%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

A leggazdagabb romániai magyarok vagyona meghaladja az egymilliárd eurót

Kudor Emese utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

A listát Teszári Zoltán, az RCS&RDS tulajdonosa vezeti, de megtaláljuk a Domo arcait, az Energobit egyik frontemberét, az EuroGsm alapítóházaspárját is. Ki mennyit apríthat a tejbe?   


Egy év alatt a leggazdagabb romániaiak vagyona 3 milliárd euróval apadt: a tavalyi 29,5 milliárd euróval szemben idén 26,5 milliárd eurót birtokol a 300 leggazdagabb személy Romániában - derül ki a Capital éves kimutatásából. Ebből közel 12 milliárd Bukarestbe és Ilfov megyére koncentrálódik, ahol összesen 110-en tevékenykednek a legtehetősebbek közül. Ezt követi Konstanca megye 1,9 milliárddal és 23 személlyel, majd Bákó, Bihar és Temes megyék következnek 1,2, 1,02 és 0,968 milliárd euróval, amelyek 5, 3 illetve 6 fő birtokában van. 


Kolozs megye a nyolcadik a sorban 688 millió euróval és 20 vagyonossal. A Capital kiemeli, hogy noha a milliomosok számát tekintve az élbolyban maradt Kolozs megye, vagyonuk igencsak megcsappant az elmúlt évben: egyedül Horia Ciorcilă és Pászkány Árpád könyvelt el növekedést. 

Hogyan számolják ki a vagyon értékét?

A Capital a toplista összeállításakor a fúziók és felvásárlások során használt értékelést használták, a vagyonhoz hozzászámolták az ingatlanok és a bankszámlákon felhalmazott megtakarítások értékét. A folyamat során figyelembe vették az illető iparág bővülési potenciálját, a vállalat strukturáltságát, az üzlet kigondoltáságát, integráltságát. A vagyon tulajdonképpen azt számszerűsíti, hogy mennyit kapna a tulajdonos, ha most adná el vállalatát. 

Az elmúlt év legjövedelmezőbb üzletágainak a zöldenergia, a gyógyszeripar, az egészségügyi szolgáltatások, a mezőgazdaság, ezen belül is az állattenyésztés bizonyult - akinek eddig nem volt, idén minden bizonnyal belevágott egy hasonló projektbe. A legmódosabb vállalkozók negyedének van érdekeltsége az energiaiparban, hiszen csak 2011-ben a szélenergia-parkok kapacitása megduplázódott, elérve az 1000 MW-ot. 

Népszerűek az adóparadicsomok

A felmérés kiemeli, hogy Romániában is egyre népszerűbbé válik a pénz külföldre menekítése. 1970 és 2010 között az országból összesen 91,1 milliárd dollár vándorolt adóparadicsomokba, ez az államadósság 72%-ával egyenértékű. Ukrajna esetében ez az arány 144%, Magyarországnál pedig 116%. A hatóságok adatai szerint 11 ezer romániai cég tart offshore számlát, ezek közül 6000-en Ciprust választották. A trendhez a milliomosi gárda is illeszkedik: kevesen vannak ugyanis olyanok, akik nem hoztak létre offshore számlát vagyonuk védelme érdekében. A legközkedveltebb célországok Ciprus és Hollandia. 

Néhány érdekesség:

- 80 éves a legidősebb, 31 éves a legfiatalabb milliomos a toplistában
- 88,3 millió euró az átlagvagyon, szemben a tavalyi 98,3 millió euróval
- A 300 leggazdagabb személy vagyona a GDP 19,4%-át teszi ki, szemben a tavalyi 23,8%-kal
- Romániában már csak két milliárdos van: 2011-ben még öten voltak. Ion Ţiriac, Dinu Patriciu és az Adamescu család vagyona egy milliárd euró alá süllyedt
- 5 millió országos nettó átlagbérre lenne szükség ahhoz, hogy elérjük a leggazdagabb Frank Timiş vagyonát
- Az első öt helyezett hat milliárd eurós vagyonával lazán le lehetne fedni Románia 2011-es költségvetési hiányát
- 12 évre lenne szüksége a legjobban fizetett romániai alkalmazottnak (5,3 millió lejes éves fizetés mellett), hogy bejusson a Top 300-ba, amennyiben a teljes jövedelmét félretenné

Kiesők és felkapaszkodók

Új arcok a toplistában a marosvásárhelyi Szász testvérek, akik munkavédelmi ruházatok, berendezések forgalmazásából gazdagodtak meg, idei árbevételüket 28 millió euróra becsülik. Elmondásuk szerint a siker nem elhanyagolható módon a törvények szigorodásának köszönhető  a munkavédelem és biztonság terén. Ioan Mânzatu egy másik érdekes színfolt a felkapaszkodók között: vagyonát kutatásból, természetes alapanyagú gyógyszerek és kozmetikumok kifejlesztéséből duzzasztotta fel, a 140 főt foglalkoztató cége tavaly 9,9 millió eurós profitot termelt. 


Nem sikerült bejutnia a toplistára Dan Diaconescunak, a fizetésképtelenné vált OTV tulajdonosának. Vagyonát jelenleg egy bukaresti villa, egy tömbházlakás, egy irodaház, egy konstancai és egy sinaiai ház alkotja, de van még weekendháza Cannesban és Miami Beachen is. Azonban már csak a tulajdonában lévő autók értéke is több luxusvillával ér fel: a Nép Pártjának vezéralakja egy Mercedes SLK, egy Rolls-Royce Phantom, egy Rolls-Royce Drophead, egy Bentley Flying Spur, egy Lincoln Navigator, egy Porsche Cayenne és egy Infinity Q 45 büszke tulajdonosa. Emellett még egy Cessna repülőgépe, egy két millió eurós jachtja és egy Puma helikoptere is van. Vállalkozásait tekintve az Oglinda Press egymillió eurós, az Oglinda Television pedig 150 ezer eurós forgalmat bonyolított le 2011-ben. 


HOL VANNAK A ROMÁNIAI MAGYAROK? 


Teszári Zoltán, 6. hely, 750-800 millió euró

A romániai magyarok toplistáját idén is Teszári Zoltán, az RCS&RDS tulajdonosa vezeti. A "láthatatlan milliárdosként" is ismert 42 éves üzletember egyetlen interjút sem adott azóta, hogy elindította karrierjét. Az egyetlen hivatalos fénykép 2002-ben készült róla, amikor megjelent a Capital által szervezett díjátadó gálán - azóta is csak ezt az egy képet lehet róla megtalálni az interneten. Telefonon és emailen sem lehet elérni, partnereit is csak telekonferencián fogadja a Capital információi szerint. 

A helyi sajtóból kicsit többet is megtudhatunk a titokzatos IT-mágnásról. A Bihoreanul korábbi cikkei szerint Teszári egy Ferrari 430-ast és egy Porsche Cayennet vezet, korábban judozott, 1990-ben ő képviselte Romániát az európai bajnokságon. Később abbahagyta a sportot és vállalkozni kezdett társával, Ludescher Csabával. Kezdetben fagylaltot árusítottak, majd megalapították a Rubin&King-et, amely fagylaltpor és ostyák előállításával, forgalmazásával foglalkozott. A fagylaltbizniszen keresett pénzből Teszári a telekommunikációba nyergelt át, társával Ovidiu Crişannal létrehozta a Kappat, ezután saját céget alapított RCS néven. 2005-ben a Deutsche Telekom meg akarta vásárolni a vállalatot egymilliárd dollárért, de Teszári visszautasította az ajánlatot. A vállalat értékét 2007-ben 2,5 milliárd euróra becsülték. 

Hatalmas vagyona ellenére visszafogottan viselkedik: belvárosi lakásából egy kétcsillagos hotel mellé, az erdő szélére költözött, óvja családja magánéletét, nem engedi közelükbe az újságírókat. Ezt annyira komolyan veszi, hogy amikor Bukarestben egy riporter megpróbálta lencsevégre kapni, egyből a rendőrséghez fordult. 

A pénzügyminisztérium adatai szerint az RCS&RDS tavaly 478 millió eurós forgalmat bonyolított le, vesztesége három millió euróra, adósságai pedig 876 millió euróra rúgtak. A vállalat 6500 embert foglalkoztat és több mint 200 munkapontot üzemeltet az országban. Szolgáltatásait Románia mellett Spanyolországban, Olaszországban, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban és Szerbiában is nyújtja. Az RCS&RDS idén részt vett az ország eddigi legnagyobb mobilfrekvencia-tenderében, egy blokkot vásárolt a 900 Mhz-es sávon, 2014-2029-es időtávra, 40 millió euróért. Ezzel 29%-kal nagyobb spektrumon működhet, mint eddig. Az RCS&RDS 94,15%-a a holland Cable Communications Systems tulajdonában van, amelynek Teszári Zoltán a főrészvényese. 


Verestóy Attila, 90. hely, 60-65 millió euró

A toplista második helyezettje Verestóy Attila, aki tavaly szeptemberben megvásárolta a vagongyártó International Railway Systems 50%-át. A befektetéshez nagy reményeket fűzött, ambíciózus fejlesztési terveit azonban autóbalesete miatt nem tudta kivitelezni. A karambol után egy évig távol kellett maradnia az üzleti élettől, mostani tervei között pedig nem szerepel más szállítási beruházás. Idén nyáron még arról is hírt adott a sajtó, hogy pályázik a Transgaz privatizációja során felszabaduló részvénypakettre. Verestóynak most is vannak értékpapírjai a Transgazban, de érdekelnék más, főként zöldenergia előállításával foglalkozó vállalatok is. 

A Capitalnak elmondta: a régi érdekeltségeire fog összpontosítani, köztük a székelyudvarhelyi üzemére, amelyben főrészvényes. A gyár nemrég kezdett szállítani a Pirellinek, eddigi vevői között pedig ott tudhatja a Michelint is. Verestóy reméli, hogy ezután fontosabb szerephez jutnak az abroncspiacon. Pászkány Árpád, 109. hely, 50-51 millió euró

A kolozsvári üzletember első millióját samponok és sprayek értékesítéséből kereste, mára az egyik legnagyobb ingatlanberuházó Kolozsváron, a CFR fotbalklub tulajdonosa, több helyi televízió is hozzá tartozik. Ingatlanberuházásait egyelőre pihenőállásba helyezte, több projektet is elhalasztott, úgy mint a napelempark és a Cartierul Tineretului kivitelezése. Ez utóbbi 500 millió eurós beruházás lenne és a kolozsvári önkormányzattal partnerségben valósulna meg.

Meglepően jól teljesített azonban idén a Sigma Shopping Centert is kivitelező Electrosigma: a vállalat 2011-ben 2,68 millió eurós forgalmat és 0,14 millió eurós nyereséget ért el. Ez a cég építené meg a Sigma Towerst is, amely a Sheraton Hotelt, luxusapartmanokat és irodaházakat foglalna magába.

A média-szektorában tavaly csak a Someş TV hozott profitot, a legjelentősebb lépés ezen a területen azonban idén következett be: nyáron Ioan Russzal és Vasile Dâncuval közösen elindította a Transilvania Live-ot. Pászkány nemrég bejelentette, hogy a 2014-2015-ös szezonra megvásárolná az 1-es Liga közvetítési jogait, a meccseket pedig ezen az adón sugároznák.

Megkönnyebbülést hozhatott továbbá a vállalkozó életében, hogy májusban a legfelsőbb bíróság felmentette egy szervezett csalási csoport támogatásának vádja alól. A magánélet történései azonban nem voltak ennyire kegyesek: 20 éves házasság után még ebben a hónapban elvált feleségétől, Kingától.


Mudura család, 132. hely, 40-42 millió euró


Idősebb és fiatalabb Mudura Sándor ingatlanberuházásai nem hozták meg a várt eredményt. Az 53 millió eurós eszközállománnyal rendelkező nagyváradi Lotus Center tavaly csak 260 ezer eurós nyereséget termelt - 2010-ben még 0,5 millió eurós profitot hoztak ki a bevásárlóközpontból. A pénzügyminisztérium adatai szerint a vállalat 20 millió eurós adósságot halmozott fel a tavalyi év végéig. 

A 73 éves Mudura Sándor vagyonát a Kinder tojásoknak és a Tic-Tac cukorkáknak köszönhette. A ’90-es évek elején a Ferrero forgalmazójaként meghódította a magyarországi édességpiacot, néhány év után már havonta egy millió Kinder tojást és 20 tonna Tic-Tac cukorkát értékesített ott. Tevékenységét 1995 után kiterjesztette Romániába is, majd az ingatlanpiacon is elkezdett befektetni. 2002-ben megnyitotta a Lotust, amely akkor a legnagyobb bevásárlóközpont volt Erdélyben.


Szasz testvérek, 164. hely, 32-33 millió euró

Orlando és Roland csak idén kerültek fel a toplistára és egyből a középmezőnybe csöppentek. Édesapjuk magyar, édesanyjuk pedig román anyanyelvű, a testvérek tökéletesen beszélnek magyarul. Marosvásárhelyen működtetik a Renaniát, amely piacvezető a munkavédelmi berendezések, öltözetek forgalmazásában, tavalyi forgalma megközelíti a 24 millió eurót. Ez egy 100 millió euróra becsült piacon 20%-os részedésnek felel meg.

Elmondásuk szerint nem folyamodtak kölcsönökhöz, nem mentek bele bizonytalan ingatlanspekulációkba, és régóta nem vettek ki profitot a vállalatból, a nyereséget minden évben visszaforgatták a cég fejlesztésébe. Orlando a Capitalnak elmondta, a Renaniának nincs adóssága, egyetlen egyszer, 2008-ban vettek fel jelzálog nélküli hitelt, hogy bővítsék készletállományukat. Nyereségük tavaly 22%-kal 3,29 millió euróra bővült, a tulajdonosok további fejlesztéseket terveznek a humánerőforrás és termeléskapacitások terén. 

Roland szabadidejében legszívesebben a motorkerékpározásnak hódol, ha teheti, évente egyszer-kétszer európai szintű versenyekre is benevez. Orlando visszavonult a vállalat vezetéséből, és a start-upok nyerő ötleteire vadász. A visszavonulás több szabadidőt is jelent, amelyet az utazás és a Formula 1 között oszt meg: idén januárban már részt vett egy 11 napos északi-sarki expedíción, most pedig Abu Dhabiban és Melbourne-ben készül F1-es futamokra. 


Péter Pál, 178. hely, 30-31 millió euró

1990-ben az Electrica állami vállalatnál dolgozó három kolléga elhatározta, hogy saját vállalkozásba kezd. Így született meg az EnergoBit csoport, amely mára Románia egyik legnagyobb energetikai berendezéseket gyártó vállalatává nőtte ki magát. A csoport 900 alkalmazottat foglalkoztat és 17 céget foglal magába bukaresti, brassói, konstancai, craiovai és bákói székhellyel. A vállalat közleménye szerint forgalmuk tavaly 35%-kal, 132 millió euróra bővült, az évet 14,8 millió eurós nyereséggel zárták.

A csoportnak nincs hosszú távú adóssága, tulajdonosi összetétele pedig a hosszú évek alatt nem változott: egyenlő arányban oszlik meg Ştefan Godola, Péter Pál és Ioan Socea között. A három üzletember idén a kolozsvári ELM Electromontaj főrészvényeseivé váltak, az ügylet értékét azonban nem hozták nyilvánosságra. 

Az idei tervek között szerepel az első saját, 65,7 hektáros területen elterülő szélpark megépítése Tulcea megyében, ennek kapacitása a projekt lezártával elérné a 27 MW-ot, a beruházás első lépésben 20 millió eurót fog felemészteni. Ennek megépítését részben saját forrásokból, részben pedig bankhitelből fogják finanszírozni. 

Az Energobit a saját projektjei mellett más óriásvállalatok szélparkjainak kivitelezésében és tervezésében is dolgozik, mint például a Petrom, a CEZ és az Energias de Portugal. Az vállalat 27,5%-os tulajdonosa a CFR fotbalklubnak is. 


Szarvadi Lóránd, 203. hely, 26-27 millió euró

Szarvadi évről évre lejjebb csúszik a vagyonranglistán, a tavalyi év végén a Domo visszafogott bővítéséről és a veszteséges üzletek bezárásáról beszélt. Nem véletlenül: a 2011-es évet az Altex fő versenytársa 6,5 millió eurós veszteséggel zárta: ez ötször rosszabb volt a 2010-es eredménynél. Idén júniusban már olyan hírek is szárnyra kaptak, miszerint a vállalat vezetését Lucian Ghitesu, a Samsung Romania háztartási cikkek részlegének a vezetője veszi át. Szarvadi akkor szöveges üzenetben azt válaszolta a Pénzcsinálóknak, hogy „Egyelőre nincsenek se információm, sem pedig közölnivalóm a megjelent hírekkel kapcsolatban. Úgy néz ki a piaci forrás jobban informált, mint én.”

A vállalat árbevétele tavaly 165,7 millió eurót tett ki, az igazgató tervei szerint 2013 nyarára a Domo lánc üzleteinek száma el fogja érni a 100-at. 

Szarvadi Lóránd és Hegedűs Ferenc az Altex-alapító Dan Ostahie-hez hasonlóan a '90-es évek elején nyitották meg az első elektronikai és informatikai szaküzletüket. Szarvadi korábbi interjúban jelezte, hogy meglátása szerint a piac három nagy szereplővel túlzsúfolt. A Domo közvetlen romániai versenytársai az Altex és a Flanco, de egyre kiélezettebb a verseny az eMag, a Cel.ro és az EvoMag.ro internetes áruházakkal is. 

Az üzlet 61,8%-os részesedését korábban eladták a TransBalkan Investmentnek, amely tulajdonrészét nemrég továbbadta az Ománi szultánság Állami Általános Tartalék Alapjának - valószínűsíthetően azért, mert a TransBalkan 17 millió eurós tartozást halmozott fel a Szultánsággal szemben. A Hegedűs és a Szarvadi család 2007-ben kiszállt a Domóból, eladták tulajdonrészüket, tavaly szeptemberben összesen már csak 5%-os részesedéssel bírtak az üzletláncban. 


Hegedűs Ferenc, 207. hely, 26-27 millió euró

A Domo-társalapító 2007-ben adott túl tulajdonrészén 75 millió euróért. Ezután komoly ingatlanberuházások következtek, említésre méltó ezek közül az Interdomo, az Imperial Hotel Management és a Logistika. Az Interdomo és Logistika 300 ezer eurós nyereséget könyvelt el tavaly. Hegedűs az Eurocoloron keresztül az építóanyag-kereskedelemben is tevékenykedik.

A Domo eladásából befolyt pénzből Kolozsváron is vett nyolc lakást, amelyeket a közeljövőben értékesítene. A Pénzcsinálóknak tavaly szeptemberben adott interjújában elmesélte, hogy a bukaresti lakópark kivitelezésével megvárja a kedvezőbb konjunktúrát, a sepsiszentgyörgyi lakónegyedet viszont építik, már folyik a közművesítés. A házak ára 70 ezertől 100-120 ezer euróig mozog. 

A kézdivásárhelyi Atrium hotel is Hegedűs nevéhez fűződik, társaival közösen megvásárolták és felújították a volt bálványosi szanatóriumot, 2010 áprilisában megnyitották a Best Western Grand Hotel Bálványost. Elmondása szerint ez utóbbi projektben a konferenciaturizmusra álltak rá, és megnyertek egy 3,5 millió eurós uniós pályázatot egy welness- meg gyógycentrum létesítésére is. Emellett Kézdivásárhely egyik gyönyürű központi épületét is megvásárolta, amelyben a város első magángalériája működik. 


Fodor Zsolt és Szilvia, 211. hely, 25-26 millió euró

A házaspár az EuroGsm tulajdonosa, idén főként az adatkezelésbe fektették az energiájukat. 15 éves működésük alatt a hálózat folyamatosan bővült, bekebelezve versenytársait: a Kopiernicust, a Fronterat és a Rurint. A lánc jelenleg 117 üzletből áll, árbevételük reményeik szerint idén 10%-kal fog növekedni - hála az okostelefonok és kiegészítők iránti fokozott érdeklődésnek. 

A Fodor házaspár a Mobile Distributiont is működteti, amelyik a legnagyobb PrePay kártya forgalmazó Romániában. A vállalaton belül új szegmensek felé is irányulnának, úgy mint a dohány-, kávé-, tea-, kakaó- és fűszerkereskedelem.  


Urási Béla, 222. hely, 24-25 millió euró

Urási Bélát a Capital úgy mutatja be, mint a legdrágább kolozsvári lakások tulajdonosát. Olyan sikeres erdélyi üzletekben vett részt, mint az Astral Telecom és a Transilvania Bank. Az előbbit 2005-ben megvásárolta az UPC 420 millió dollárért. Urási tulajdonában levő 3,95%-os részvénypakettért akkor 16 millió dollárt kapott, majd a pénzt ingatlanokba fektette. A vállalkozó 4%-át birtokolja a Transilvania Bank részvényeinek, illetve 12,5%-ban tulajdonolja a Codecet, amely közuti radarok felszerelésével foglalkozik.

Tavaly jelképesen 10 millió eurót ajánlott az árverezésre bocsátott Hotel Continentalért, ajánlatát azonban elutasították. Emellett a tőke- és ingatlanpiacon gyarapítja vagyonát: 10-15 millió eurót SIF részvényekbe fektetett, a többit erdőkbe, illetve Temes, Kolozs és Konstanca megyei luxustelkekbe. 


Pálfi Miklós, 292. hely, 15-16 millió euró

A Hargita megyei vállalkozó a Romaqua 30,5%-os tulajdonosa és a csoport alelnöke. Társával, Octavian Creţuval két évre a Comchim privatizálására megvásárolták a Borsec ásványvíztöltőt. 2003-ban a Comchim Romaqua Holdings elnevezés alá bújt, a vállalkozás tavaly 128 millió eurós forgalmat bonyolított le és 2,6 millió eurós veszteséggel számolt.

Az ásványvíz- és sörgyártás mellett a cég a Metropolitan brand alatt kávéforgalmazással is foglalkozik. A csoport portfóliójába nyolc brand tartozik: Borsec, Stânceni, Aquatique, Giusto, Quick Cola, Lămâiţă, Metropolitan Caffe és Albacher. A Romaqua évi palackozási kapacitása meghaladja az egy milliárd litert. 

vállalkozásgazdagvagyon
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing