2019. február 23. szombatAlfréd
EUR = 4.7619 RON
USD = 4.1988 RON
HUF = 1.4983 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,766.87(-1.13%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Erdélyben is szárnyra kap a közösségi vásárlás

(x) utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

A napokban indul az első, kizárólag Erdély nagyobb városaira összpontosító közösségi vásárlós oldal, a Red Deal. (x)


Néhány hónapon belül több közösségi vásárlós oldal is elindult Romániában. Ezek a kezdeményezések azonban – amint azt az ígéretesnek hangzó üzleti ötletek esetében már megszokhattuk – majdnem teljes mértékben a fővárosra, Bukarestre összpontosítanak.

Eredetüket és érdekeltségüket tekintve nagyrészt külföldi befektetők által üzemeltetett szájtokról van szó, azonban az utóbbi időben több helyi cég is útnak indította saját projektjét. Jellemző közös tulajdonságuk, hogy az amerikai úttörő, a Groupon példáját próbálják ide átültetni, valamint hogy a csoportos vásárlással elérhető mennyiségi kedvezményekre épülnek.

Az internetes vásárlás és csoportos vásárlás nem keltett túl sok bizalmat mostanig. Ez egyrészt a vásárlói kluboknak álcázott multilevel marketing-kezdeményezéseknek, másrészt a netes vásárlás iránti idegenkedésnek, illetve a nem megfelelő fizetési módszereknek tudható be. Az online vásárlással kapcsolatos előítéletek azonban ma már változóban vannak, az internetről vásárlók tábora pedig egyre csak nő.

Hogyan működik?

Annak ellenére, hogy a közösségi vásárlói oldalakon a csoportos kedvezmény elérése a cél, a vevők nem kerülnek kapcsolatba egymással. A folyamat úgy zajlik, hogy az oldalon meghirdetnek egy ajánlatot - például egy félárú éttermi ajánlatot. Ha összegyűl tíz olyan ember, aki elmenne az adott étterembe vacsorázni 50 RON helyett 25 RON-ért, akkor az ajánlat érvénybe lép – az árat csak ekkor kell kifizetni. Ezután a vásárló kinyomtatja az értékjegyet, és elmegy vele vacsorázni, amikor szeretne.

A hazai közösségi vásárlási oldalak mind az amerikai Groupont vették alapul. A Groupon a valaha volt leggyorsabban növekvő cég. Andrew Mason 2008-ban alapította a közösségi vásárlós szájtot. Alakulása után másfél évvel a Groupon már huszonkét ország száznegyven városában kínál kedvezményeket.

 


A cég által kifejlesztett rendszer lényege, hogy különböző szolgáltatócégektől - elsősorban éttermektől, wellnesskluboktól, kozmetikai szalonoktól - nagy, akár 50%-nál is nagyobb kedvezményt alkudnak ki annak fejében, hogy ezért egy bizonyos előre megállapított számú vevőt juttatnak a szolgáltatónak.

Helyi sajátosságok erdélyiektől erdélyieknek

A napokban indul az első, kizárólag Erdély nagyobb városaira összpontosító közösségi vásárlós oldal, a Red Deal (www.reddeal.ro). Benkő Zsombor, az oldalt üzemeltető cég társtulajdonosa szerint a Bukaresten kívüli legnagyobb kliens-adatbázissal rendelkező oldal először Kolozsváron, majd nemsokára Temesváron, Marosvásárhelyen, Szebenben és Brassóban fog jelentős (40% – 90%) kedvezményeket ajánlani a közösségi vásárlóknak.

Elmondása szerint a közösségi vásárlásban a méret a lényeg. Minél nagyobb a kedvezmény, annál nagyobb a vásárlási hajlandóság, ám természetesen ezenkívül befolyásolja a népszerűséget a szolgáltatás, illetve a szolgáltató ismertsége is, de sokan hajlandóak kipróbálni ismeretlen helyeket is, ha kellően vonzó az ár.

A Red Deal által végzett felmérésekből és piackutatásból kiderült, hogy a szépségápolás, a szabadidős tevékenységek, valamint az éttermi kedvezmények jelentik a legvonzóbb ajánlatokat, az ú.n. Deal-eket. Ez a megfigyelés összevág a Red Deal klienstáborában végzett statisztikai felmérések eredményeivel is, miszerint a leendő vásárlók túlnyomó többségét (közel kétharmadát) 18-34 év közötti, stabil munkahellyel és felsőfokú végzettséggel rendelkező nők jelentik.

A biztonságos vásárlás szavatolása érdekében a Red Deal bankkártyás fizetőrendszert alkalmaz. A vásárlás pillanatában az oldal átirányítja a klienst az elektronikus fizetést lebonyolító partner (Banca Transilvania és RomCard) oldalára, ahol a bizalmas kártyaadatok egy szigorúan ellenőrzött biztonsági csatornán jutnak el az átutalást végző bankhoz. Ezzel a módszerrel a kliens adatai még a Red Deal elől is rejtve maradnak, csupán a már említett pénzügyi intézmény fér hozzá ezekhez az átutalás pillanatában.

 


A Red Deal által alkalmazott üzleti modell jelentős előnyöket nyújt a helybéli vállalkozóknak is: „ez egy win-win-win kapcsolat, amelyből mindhárom érintett fél (a vásárlók, a kedvezményt felajánló partnercégek, valamint az üzletet létrehozó Red Deal) nyertesként távozik.

Egy olyan marketing szolgáltatást ajánlunk fel partnereinknek, amelyben ők maguk határozhatnak meg két kulcsfontosságú paramétert: a kívánt kliens-számot és a kliensforgalom időbeli leosztását (heti, napi vagy akár óránkénti lebontásban). Mindezek mellett partnereink gyakorlatilag előlegben (a 2-3 napos kampány lejárta után néhány napon belül) jutnak az eladott termékeik ellenértékéhez, míg a vásárlók zöme csak néhány hét vagy akár hónap leforgása alatt keresi fel őket értékjegyük beváltása érdekében” - tette hozzá a Red Deal képviselője.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing