2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Júliustól a villamosenergia és a földgáz ára is emelkedik, de lehet tenni ellene

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 15:22 GMT +2, 2021. május 20.

Akik eddig nem kötöttek új szabadpiaci szerződést az elektromos energia piacán, most nyomós érvet kapnak arra, hogy lépjenek.


  • A januári emelkedés után júliustól újra számottevően növekszik az egyetemes szolgáltatói ár az elektromos energia piacán.
  • Akik év elején úgy döntöttek, hogy szabadpiaci szerződést kötnek, jól jártak. Az áremelkedés kivédésére továbbra is ez a megoldás.
  • Az áremelkedést az okozza, hogy növekszik a fogyasztás, de Románia közben egyre kevésbé képes versenyképes áron elektromos energiát előállítani. 
  • A földgázpiacon is hasonló forgatókönyv játszódik le, sőt, talán még drasztikusabb emelkedésekre lehet számítani. 

Július 1-től komolyabban emelkedni fog az elektromos energia ára azon lakossági ügyfelek esetében, akik a villamosenergia-piac januári liberalizációja után sem választottak maguknak szabadpiaci szolgáltatót. Az Economica.net gyűjtése szerint az Erdély jelentős részét lefedő Electrica Furnizare által az egyetemes piacon kínált elektromos energia ára 6,2-6,9%-kal emelkedhet júliustól. Azokat az ügyfeleket, akik január óta új szerződést kötöttek, nem érinti a mostani emelkedés.

Érdemes felidézni, hogy 2021. január 1-től teljesen liberalizálták a romániai villamosenergia-piacot. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztók már nem az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) által rögzített árakat fizetik, hanem dönthetnek úgy, hogy az igényeiknek megfelelő szabadpiaci szerződéseket kötnek, vagy akár úgy is, hogy nem tesznek semmit, és akkor automatikusan az úgynevezett egyetemes szolgáltatási áron kapják a villamosenergiát. Már a piac év eleji teljes liberalizálása előtt a lakossági fogyasztók 28-29%-a szabadpiaci szerződéssel rendelkezett, ez az arány azóta jelentősen nőtt. 

Miért emelkedik az villamosenergia ára az egyetemes piacon?

Az egyetemes szolgáltatások ára fél évre érvényes, tehát 6 havonta változik. Ezen a piacon a mostani árak a január 1-től június 30-ig terjedő periódusra érvényesek, ezért a következő árváltozás július 1-jétől esedékes. "A jogszabályok szerint az egyetemes szolgáltatást nyújtó villamosenergia kereskedőknek most májusban és júniusban kell közölniük, hogy július 1-től milyen árak lépnek érvénybe. A közölt árakról elmondható, hogy azok érezhetően magasabbak, mint a jelenleg érvényben lévők" - mondta el megkeresésünkre Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság alelnöke.

Mint arra a szakember rámutatott, az egyetemes piacon várható emelkedés legfőbb oka az, hogy a villamosenergiát kínáló egyetemes szolgáltatók (Electrica, Enel Energie, Enel Energia Muntenia, CEZ Vânzare, E.On Energie) a tavalyi évhez viszonyítva már jóval drágábban vásárolják az elektromos energiát a nagykereskedelmi piacon. "A villamosenergia nagykereskedelmi árában érezhető emelkedés van. Úgy a 2021-re, mint a 2022-re megkötött tranzakciók esetében áremelkedésről tudunk beszámolni, ami nyilván előbb vagy utóbb a fogyasztói árban is jelentkezni fog" - mondta Nagy-Bege Zoltán, aki ugyanakkor azt is kiemelte, hogy azokat az ügyfeleket, akik a január 1-jei liberalizáció után új szabadpiaci szerződést kötöttek fix ár mellett, nem érinti a mostani emelkedés, hiszen a szerződések jellemzően egy évre szólnak.

Lehet tenni az áremelkedés ellen

A szakember ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyetemes piacon tapasztalható áremelkedés kiküszöbölhető akkor, ha az ügyfelek élnek a szabadpiaci szolgáltatásra történő átállás lehetőségével. "Vannak olyan villamosenergia szolgáltatók, akiknek a szabadpiaci áraik kedvezőbbek, sőt, az egyetemes szolgáltatást kínáló kereskedőknek is vannak olyan szabadpiaci ajánlataik a lakossági fogyasztók számára, amelyek jóval kedvezőbbek az egyetemes szolgáltatási árnál. Minden csak azon múlik, hogy a fogyasztót érdekelje, érdeklődjön, és próbáljon a jelenlegi árnál kedvezőbb ajánlatot keresni" - mondta Nagy-Bege Zoltán.

A szakember kiindulási pontnak az ANRE weboldalán található árösszehasonlító oldalt javasolja, ahol az egyetemes szolgáltatási árnál akár 15-20%-kal alacsonyabb ajánlatokat is lehet találni. Az oldal használatával kapcsolatos lényeges tudnivalókról itt írtunk részletesen.

A szakember arra is rámutatott, hogy érdemes szem előtt tartani, az egyetemes szolgáltatást nyújtó kereskedők február 1-től július 1-ig, illetve az Electrica szeptember 1-ig vállalta, hogy kedvezményeket kínálnak azoknak az ügyfeleknek, akik az egyetemes piacon maradnak. "Talán most a legindokoltabb érdeklődni, és ajánlatok után nézni, hiszen december óta elég látványosan nőttek az árak. Még egy kis háztartás esetén is, ahol viszonylag kicsi a fogyasztás, elég komoly összegeket lehet éves szinten megspórolni, hogyha odafigyelünk, és egy jobb ajánlatot kiválasztva kötünk új szerződést. Akár a régi szolgáltatónkkal, akár az újjal" - mondta Nagy-Bege Zoltán.

Fotó: Pexels

Nagy-Bege Zoltán azt is elmondta, hogy 2021 első négy hónapjában 1 millió új szabadpiaci szerződést kötöttek Romániában, ami jelentős előrelépés, hiszen míg a tavalyi év végén még a lakossági fogyasztók 28-29%-a kapta szabadpiaci körülmények között a villamos energiát, jelenleg ez az arány már eléri a 45%-ot. 

"Nagyon bízom benne, hogy a szolgáltatók fel vannak készülve" - mondta Nagy-Bege arra a felvetésünkre, hogy a vállalatok képesek lesznek-e megfelelni az érdeklődők számának esetleges növekedésére. "A hatóság év elejétől folyamatosan ellenőrzi a szolgáltatókat a válaszidő, a kérések elbírálásával kapcsolatos határidő, a számlázási mód vagy az óraleolvasás tekintetében. Meglehetősen komoly büntetéseket is róttunk ki, így nagyon remélem, hogy a szolgáltatók tanultak ebből, és a jövőben akár megnövekedett kérésszám esetén is operatívabban tudnak eljárni" - mondta a hatóság alelnöke. 

Nő a fogyasztás, és egyre kevésbé vagyunk képesek versenyképes villamos energiát termelni

A szakember elmondta, a nagykereskedelmi piacon tapasztalható áremelkedést az magyarázza, hogy a tavalyi évben a járvány miatt bevezetett korlátozások következményeként drasztikusan visszaesett a fogyasztás a villamosenergia- és a földgáz piacán is, ami akkor jelentős árcsökkenéshez vezetett. Ez az árcsökkenés nem csak 2020 első felére volt hatással, hanem a kereskedők a hosszú távú szerződéseket is kedvezőbb feltételek mellett kötötték meg, például olcsóbban vásárolták az elektromos áramot 2021 első felére is. Nagy-Bege elmondta, ahogy szép lassan eltűnnek a korlátozások, és a gazdaság elkezd többé kevésbé normálisan működni, a fogyasztás is növekszik, emellett pedig újra szembesülünk Romániának azzal a már lassan három évre jelentkező krónikus betegségével, hogy egyre kevesebb villamos energiát termelünk, és egyre többet importálunk, jellemzően drágán. 

"Az importált villamos energia drágább, mint amit a Hidroelectrica vagy a Nuclearelectrica termel, de még mindig olcsóbb annál, amit az Olténiai Energetikai Komplexumban szénerőművek termelnének. Ennek az a magyarázata, hogy már meghaladta az 50 eurót a CO2-bizonylatok világpiaci ára, és ez napról napra rontja a szénerúművek gazdaságossági mutatóit. Ezek az erőművek egyre költségesebben tudnak villamos energitá termelni, és egyre nehezebben kapnak helyet ezen a piacon" - magyarázta az ANRE alelnöke.

A Hidroelectrica egyik vízierőműve. Forrás: a Hidroelectrica Facebook oldala.

A földgáz ára még drasztikusabban növekedhet

Az elektromos energiához hasonlóan a földgáz ára is jelentősen emelkedhet azon háztartási fogyasztók esetében, akik a földgázpiac 2020 júliusában bekövetkezett liberalizációja után nem kötöttek új szabadpiaci szerződést. "A földgázpiacon tapasztalható helyzet nagyon hasonló ahhoz, ami a villamosenergia piacán történik. Fontos különbség viszont, hogy míg a villamos energia esetében 6 hónapra érvényesek az egyetemes szolgáltatói árak, a földgáz esetében ez az időtartam 1 év. Azok a fogyasztók, akik tavaly július elsejéig nem kötöttek új szerződést, automatikusan az addigi szolgáltatójuknál maradtak a tavaly májusban és júniusban közölt árak mellett, amelyek egy évig érvényesek. Akárcsak az egyetemes szolgáltatók által kínált villamos energia esetében, a földgáznál is most jutottunk el arra a pontra, amikor a szolgáltatók a havi gázszámla mellett kell közöljék a fogyasztókkal, hogy júliustól milyen árat alkalmaznak akkor, ha a fogyasztó továbbra sem köt új szabadpiaci szerződést" - magyarázta Nagy-Bege Zoltán.

A szakember elmondta, a földgáz esetében a nagykereskedelmi piacon tapasztalt áremelkedés talán még drasztikusabb. Felidézte, hogy tavaly május-július környékén nem csak Romániában, hanem Európa-szerte folyamatosan csökkent a földgáz megawattóránkénti ára:

  • Míg tavaly májusban még körülbelül 7-8 euró volt a földgáz megawattórája az európai piacon, sőt, 2020 júliusára már 4 euró alá is lecsökkent, most nehéz hosszú távú szerződéseket 25 euró alatti áron megkötni.
  • Romániában is ugyanez a helyzet. Míg tavaly 20-30 lej volt egy megawattóra földgáz a nagykereskedelmi piacon, jelenleg a téli szezonra már nem lehet 130 lej alatti áron szerződést kötni.

"Mindenkinek csak azt tudom javasolni, hogy fordítson nagy figyelmet arra, milyen tájékoztatást kap a májusi és júniusi gázszámla mellé. Amennyiben a kereskedő által kínált ár nem felel meg, akárcsak az elektromos energia esetén, a földgázra is van árösszehasonlító felülete a hatóságnak, ahol rengeteg jobb ajánlatot találhat annál, mint amit a kereskedők most kiküldenek, és alkalmazni fognak július elsejétől abban az esetben, ha a fogyasztó nem tesz lépéseket egy új szabadpiaci szerződés megkötése érdekében" - mondta az ANRE alelnöke.

Nagy-Bege Zoltán rámutatott, hogy a földgáz árának emelkedése a legtöbb háztartás számára a nyári hónapokra nem jelent nagy nehézségeket, a számlák akkor növekedhetnek jelentősen, amikor beköszön a hidegszezon, és megnövekszik a fogyasztás. "Mindenképp érdemes odafigyelni, hiszen kis érdeklődéssel és erre szánt idővel komoly összeget lehet megtakarítani" - tette hozzá.

liberalizációenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális