2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Íme a világ milliárdosai: 86 százalékuk gazdagabb, mint a világjárvány előtt voltak

Kádár Kata Kádár Kata utolsó frissítés: 12:16 GMT +2, 2021. április 13.

Szemléztük a Forbes 2021-es listáját. Elképesztő ütemben gazdagodnak a világ leggazdagabbjai, Romániából ketten szerepelnek a rangsorban.


A Forbes már 35 éve folyamatosan követi a világ legvagyonosabb embereit, de a 2021-es friss összeállításuk, mondhatni még őket is meghökkentette, hiszen a tavalyi évhez képest hatalmasat robbant a milliárdosok száma és azok vagyona.

Mint az április 6-án megjelenő jelentésben írják, 2021-re a világ milliárdosainak száma elérte a 2755 főt, ami 660 személlyel több, mint a 2020-as listán szereplők száma. Ráadásul az összvagyonuk értéke is soha nem látott szintre emlekedett, mintegy 13,1 billió dollárra (2020-ban csak 8 billió dollár volt összesen). A Forbes számításai szerint tehát a világ milliárdosainak 86%-a gazdagabb 2020 első negyedévéhez képest.

Ami az "újoncokat" illeti, 2021 az ő esetükben is rekordévnek számít, hiszen az új összesítésre 493 feltörekvő milliárdos került fel (április 6-ig), körülbelül 17 óránként 1 új személy: 210-en Kínából és Hongkongból, 98-an pedig az Egyesült Államokból. A legvagyonosabb újoncnak a nevadai Miriam Adelson számít, a maga 38,2 milliárd dollárjával, aki a janurában elhunyt férje után egy egész kaszinóbirodalmat örökölt.
Az ő esetükben a Forbes munkatársai megemlítik, hogy a legtöbben kriptovalutákkal, bizonyos vállalatok részvényeinek tőzsdére való bevezetésével, vagy a részvények értékesítése/tőkeemelés során kerültek fel a világ legvagyonosabb emberei közé.

A Forbes magazin az április eleji összeállítása mellett valós időben is követi a milliárdosok listáját, ahol látni lehet, ki mennyi vagyonnal rendelkezik, ez hogyan alakult, milyen országban tevékenykedik, és milyen területen. Külön rá lehet keresni arra is, hogy ki a legfiatalabb milliárdos, de készült összeállítás a világ legvagyonosabb nőiről is. Érdekesség továbbá, hogy az április 6-i jelentés után már milyen nagy mértékben változott a milliárdosok vagyona, sokan több 10 milliárddal lettek gazdagabbak csupán egy hét leforgása alatt. Az április 12-i állás szerint:

Az Amazon ura stabilan tartja dobogós helyezését

1. 2021 áprilisában Jeff Bezos tartja biztos pozícióját a világ leggazdagabb embereinek listája élén, aki már lassan 4 éve viseli ezt a címet. Az Amazon a világ legnagyobb e-kereskedelmét lebonyolító vállalkozása, Bezos vagyona pedig lassan eléri a 200 milliárd dollárt (hétfőn 196,4 milliárdnál tart).

Forrás: truthout.org

2. A második helyre a francia luxuscikkek mágnása, Bernard Arnault került, akinek vagyona tavalyhoz képest csaknem megkétszereződött a LVMH részvényeinek hatalmas emelkedése (több mint 80%) révén, ide tartoznak a: Louis Vuitton, Christian Dior és a Sephora luxuscikkeket forgalmazó márkák. Vagyonát április 12-én 168,1 milliárd dollára becsülik.

3. A harmadik helyre épp lecsúszott a nagy népszerűségnek örvendő Elon Musk, a Tesla és SpaceX vezére. Ő az, akinél a legnagyobb vagyongyarapodást jegyezték fel az elmúlt egy évben, annak köszönhetően, hogy a Tesla részvényei több mint 700%-kal (!) nőttek. Jelenleg 166,9 milliárd dollár a vagyona, tehát éles versenyben van Európa leggazdagabb emberével. (Április 13-án már ő a második helyezett, egy nap alatt 172 milliárd lett a vagyona - frissítés)

Forrás: Automotive News

4. A rangsor negyedik helyén Bill Gates, a Microsoft "atyja" áll, akinek vagyona a szoftverfejlesztő cég mellett például a kanadai nemzeti vasúttársaság és egy tarktorgyártó cég miatt is gyarapodik. Április 12-én 130,4 milliárd dollárnál tartott.

5. A toplista ötödik helyezettje Mark Zuckerberg, akit senkinek nem kell külön bemutatni. A Facebook alapítójának is szépen megnőtt a vagyona az elmúlt évben, mivel a Facebook részvényei is igen megnőttek a koronavírus-járvány alatt (több mint 80%-kal). Április 12-én vagyonát 113,8 milliárd dollára becsülik, ami egy több mint 40 milliárd dolláros emelkedésnek köszönhető.

A leggazdagabb nők

Az összesített rangsor 10. helyén szerepel a francia Francoise Bettencourt Meyers, a L'oréal alapítója, vagyonát 78,9 milliárd dollára becsülik. A második helyen Alice Walton a maga 66 milliárd dollárjával (a Walmart részvényeiből), a harmadik helyre csúszott vissza MacKenzie Scott, aki Jeff Bezostól örökölte (válás után) vagyonát, ez hétfőn 59,5 milliárd dollárt tett ki.

Középen Francoise Bettencourt Meyers. Forrás: Twitter. 

A legfiatalabb: a dm drogéria-hálózat örököse

A világ legfiatalabb milliárdosa jelenleg a német Kevin David Lehmann, aki 18 évesen 3,2 milliárd dolláros vagyont tudhat magának. A fiatal milliárdos apjától örökölte vagyonát, most már lényegében övé a dm drogéria-hálózat. Az összesített rangsorban a 974. helyen szerepel.

A legidősebb: egy év híján 100 éves

A Forbes rangsorán szereplő milliárdosok közül a legidősebbnek számít az amerikai George Joseph, aki 99 éves és jelenleg 2 milliárdra becsülik a vagyonát, amelyet az általa alapított Mercury biztosító társaság révén szerzett. Az összesített rangsorban az 1624. helyezett.

Goerge Joseph. Forrás: money.com

Románia leggazdagabbja: a botkészítő IT-s cég alapítója

Az UiPath sikeréről és Daniel Dinesről már többször írtunk a Pénzcsinálókon. Jelenleg ő Románia leggazdagabb embere, vagyonát 6 milliárd dollára becsülik, és az igen előkelő, 451. helyen szerepel. A második leggazdagabb román Ion Ţiriac, vagyona most 1,7 milliárd dollár. A rangsor 1833. helyén szerepel.

Magyarország leggazdagabbja: Mészáros Lőrinc

A Forbes 2021-es listáján szerepel továbbá a több ágazatban is érdekelt felcsúti milliárdos, akinek vagyonát 1,6 milliárd dollárra becsülik. Az összesített rangsorban a 2008. helyen áll. De a világ milliárdosai között van Csányi Sándor is, akinek vagyona 1,2 milliárd dollár, ez pedig a 2387. helyre elég.  

Amerikában több a milliárdos, de a városok szintjén Peking viszi a prímet

Érdekességként foglalta össze a Forbes, hogy továbbra is az Amerikai Egyesült Államokból származik a legtöbb milliárdos, szám szerint 724-en, tavaly "csak" 614-en voltak. Kína a második (Hongkonggal és Macaoval együtt), onnan 698-an vannak. Ha városokra bontjuk le a milliárdosok származási helyét, akkor viszont minden amerikai nagyvárost maga mögé utasít Peking, Kína fővárosa. A harmadik ország pedig nem más, mint India, onnan összesen 140-en szerepelnek a világ milliárdosainak listáján.

Egy másik figyelemre méltó adat a friss összesítésről, hogy egyre nagyobb az aránya az olyan milliárdosoknak, akik nem csupán öröklés során, hanem "saját maguknak köszönhetik" vagyonukat. 2021-ben a listán szereplők 72%-a tartozik ebbe a kategóriába, ami azért jelentősen változott például a 2001-es milliárdosok listájához képest, ahol a világ leggazdagabbjainak csak 49%-a teremtette meg "saját magának" (és nem csak öröklés által) a vagyonát.

Az egy dolog, hogy a gazdagok még gazdagabbak a koronavírus-járvány után, de a szegényebbek még szegényebbek lettek?

Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert több ízben is boncolgatva volt a téma a nemzetközi sajtóban. A BBC például részletesen beszámolt az Oxfam jelentéséről, ami azt taglalja, hogy miközben a pandémia alatt a milliárdosok vagyona (a fellendülő részvényeknek köszönhetően) elképesztő sebességgel gyarapodik, addig egyre inkább nő az egyenlőtlenség a társadalmi osztályok között.

Az Oxfam példaként veszi elő Jeff Bezos esetét, akinek olyan mértékben nőtt a vagyona 2020 márciusa és szeptembere között, hogy az Amazon mind a 876 ezer alkalmazottjának adhatna 105 ezer dollár bónuszt, úgy is ott tartana, mint a világjárvány előtt.

Nos ehhez képest az Oxfam szerint körülbelül 200 és 500 millió között nőtt a világ legszegényebbeinek a száma a világjárvány alatt és lényegében visszafordult a globális szegénység mértékének két évtizede tapasztalt fokozatos csökkenése. Ehhez hozzátartozik, hogy a középosztály számára a "gazdasági fellendülés" akár egy évtizedbe is beletelhet.

A jelenség mélyebb megértése végett azonban érdemes például figyelembe venni Branko Milanovic, a híres elefánt ábra megalkotójának érveit, aki épp az egyenlőtlenség és jövedelemelosztás kutatásának szentelte munkásságát.

Ő mondta el, hogy például nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy az elmúlt évtizedekben százmillióknak sikerült kiszabadulni a mélyszegénységből a hidegháború vége és a 2008-as válság közötti időszakban, amelyet sokan a globalizáció fénykoraként tartanak számon. Ekkor a világ jövedelmi egyenlőtlensége jelentős mértékben csökkent. A közgazdász szerint ez a tendencia 2008 után is folytatódott.

Tehát nem is annyira a legszegényebb réteggel van gond, ugyanis az elmúlt két évtizedben arányaiban leginkább a nyugati középosztály jövedelme nőtt a legkevésbé, rajtuk pedig az sem segített, hogy számos vállalat költözött át a fejlett nyugatról a jóval olcsóbb keleti, ázsiai országokba.

Nyitókép: Patrick Aventurier / Getty Images Entertainment

gazdagrészvényAmerikaKínaIndiaUiPathAmazonTesla
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális