2020. november 28. szombatStefánia
EUR = 4.8735 RON
USD = 4.0875 RON
HUF = 1.3462 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,286.11(0.36%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Milyen feltételek mellett kaphatnak 2 ezer eurós támogatást a mikrovállalkozások?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 16:07 GMT +2, 2020. július 10.

Az állam banki utalással fizetheti ki a támogatásokat. Csak alkalmazottakkal nem rendelkező mikrovállalkozások kérhetnek finanszírozást ebben a programban.


Nyilvánosságra hozták annak a sürgősségi kormányrendeletnek a szövegét, amely révén alkalmazottakkal nem rendelkező mikrovállalkozások, engedélyezett magánszemélyek (PFA) és bizonyos civil szervezetek is egyszeri, 2 ezer eurós támogatásban részesülhetnek.

A tervezet szerint a finanszírozási kérelmeket a benyújtások sorrendjében fogják elbírálni, a készpénztámogatást pedig banki átutalással kaphatják meg az érintettek. A sürgősségi kormányrendelet szövegéből az is kiderül, hogy a vállalkozók jelentést kell majd készítsenek a pénzösszeg felhasználásáról.

Az egyszeri, 2 ezer eurós átalányösszeg formában nyújtandó támogatásokkal kapcsolatos program szerepel a kormány július elején bemutatott gazdaságfellendítési tervében is. A program részeként tulajdonképpen 100 millió eurónyi támogatást osztanak szét a Versenyképességi Operatív Program 2014-2020-ra vonatkozó forrásaiból (85 millió euró EU-s forrás, míg 15 millió euró az állam által vállalt önrész). Egyszerű számítással élve a források 50 ezer mikrovállalkozás vagy egyesület segítésére elegendőek, ez a szám szerepel egyébként a kormány gazdaságfellendítési tervében is.

Fotó: Pixabay.com

A támogatásokról az állam szerződést ír alá a kedvezményezettekkel, amelyek a sürgősségi kormányrendelet tervezete szerint a következők lehetnek:

  • Olyan mikrovállalkozások, amelyek a pénzügyi helyzetüket igazoló dokumentumokkal bizonyítják, hogy nincsenek alkalmazottaik.
  • Egy sor tevékenységi körrel rendelkező engedélyezett magánszemély (PFA) és gazdasági tevékenységet folytató egyesület. A tevékenységi körök listáját itt lehet olvasni.
  • És olyan egészségügyi rendelők vagy ilyen jellegű tevékenységet folytató engedélyezett magánszemélyek, amelyek valamilyen formában részt vettek a koronavírus-járvány elleni harcban, és nem részesültek támogatásban a 2020/43-as számú sürgősségi kormányrendelet rendelkezései szerint.

Mik a feltételek?

A támogatást igénylő mikrovállalkozóknak több feltételnek is meg kell felelniük. A tervezet szerint csak azok a mikrovállalkozások lesznek jogosultak a támogatásra, amelyek a finanszírozási kérelem benyújtásától számítva több mint 1 éve működnek. A feltétel alól az engedélyezett magánszemélyek és az orvosi rendelők működtetői képeznek kivételt, esetükben elegendő, ha a tevékenységüket 2020. február 1. előtt megkezdték.

További feltétel, hogy az alkalmazottakkal nem rendelkező mikrovállalkozások csak abban az esetben kaphatnak támogatást, ha a finanszírozási kérelem benyújtását megelőző pénzügyi évben legalább 5 ezer euróval egyenértékű üzleti forgalmat bonyolítottak. Az üzleti forgalommal kapcsolatos korlát nem érvényes a civil szervezetek és a rendelőket működtető személyek esetén.

A támogatott mikrovállalkozásoknak és civil szervezeteknek emellett azt is vállalniuk kell, hogy a támogatás odaítélését követően legalább 6 hónapon keresztül továbbra is fenntartják működésüket.

Mire lehet elkölteni a támogatást?

A sürgősségi kormányrendelet szerint a támogatásokat alapanyagok, anyagok, áruk vásárlására, illetve egyéb olyan készletek beszerzésére lehet használni, amelyek elengedhetetlenek a folyó tevékenység fenntartásához. Mindezek mellett a támogatást a beszállítókkal szembeni tartozások és elmaradások kifizetésére (a közműszolgáltatókat is beleértve), bérleti díjakra, szervízelésre, tanácsadói szolgáltatásokra, tanulmányok elkészítésére, munkavédelmi eszközök beszerzésére is lehet fordítani. De el lehet a kis összegű támogatást költeni állóeszközökre, berendezésekre, gépekre, felszerelésekre vagy akár technológiákra, amennyiben azok a működés újraindításához szükségesek.

A tervezet szerint az igénylők saját felelősségre aláírt nyilatkozatban vállalják majd, hogy megfelelnek a feltételeknek, illetve tudomásul vették, hogy amennyiben nem a céloknak megfelően használják fel a támogatás összegét, azt vissza kell fizetniük az államnak.

A tervezet szerint a támogatott vállalkozások és szervezetek helyzetjelentést kell, hogy letegyenek a támogatás elköltéséről annál a hitelintézetnél, ahol azt a számlát vezetik, amelyre a támogatás összegét kapták. Amennyiben ezt nem teszik meg, az állam jogi úton fogja visszaszerezni a támogatásként kifizetett összeget.

Miért csak az alkalmazottakkal nem rendelkező mikrovállalkozások kapnak támogatást?

A kormány gazdaságfellendítési terve alapján arra lehet következtetni, hogy ezt a programot újabbak fogják követni. Mint korábban is írtunk már róla, a gazdaságfellenítési terv alapján összesen 350 millió eurót különítene el a kabinet a szálloda- és vendéglátóipari (HORECA) ágazatban, továbbá a turizmus, a szállítás és rendezvényszervezés terén tevékenykedő cégeknek szánt támogatásokra. Vállalkozásonként legtöbb 125 ezer euró lenne igényelhető majd a tevékenység újraindítására.

Kis- és középvállalkozásokra vonatkozó tételek is szerepelnek az említett dokumentumban. A KKV-k 50 ezer és 200 ezer euró közötti összegű támogatásban részesülhetnek, versenyképességük növelésére pedig további összegeket kaphatnak a Regionális Operatív Program keretében lehívható alapokból. Szintén a KKV-k digitalizálására összesen 150 millió eurót tervez költeni kormány, a Star-Tech Innovation nevű program (a Start - UP program megújított változata) keretében pedig mintegy 42 ezer euróval támogatják majd az innovatív vállalkozások indítását.

Mezőgazdasági és élelmiszer-ipari fejlesztésekre több mint 400 millió euró szerepel a kormány gazdaságfellendítési tervében, amelyet egyébként élesen bíráltak a Pénzcsinálóknak nyilatkozó vállalkozói szervezetek képviselői.

KKVtámogatás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális