2021. november 28. vasárnapStefánia
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A koronavírus-járvány miatt nálunk is hiánycikk lett a bicikli?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 11:52 GMT +2, 2020. június 19.

A növekvő kereslet és a gyárleállások miatt világszinten gondban vannak a biciklikereskedők. Utánajártunk, nálunk mi a helyzet.


A koronavírus-járvány miatt világszinten hiánycikk lett a bicikli. A gyártók főként a középáras kategóriában nem tudnak eleget tenni a rendeléseknek, így aki kerékpár-vásárláson gondolkodik, nagyon könnyen szembetalálhatja magát azzal a helyzettel, hogy vagy lennebb viszi az igényeit, és olcsóbb biciklit vásárol magának, vagy kifizeti a jóval drágábbat.

A készletek kimerülése két fő okkal magyarázható. Egyrészt, a termelési láncok leállása miatt nagyon sok legyártott kész kerékpárt, illetve a kerékpárok összeállításánál fontos alkatrészt nem tudtak leszállítani a dél-kelet-ázsiai termelők. A másik magyarázat pedig az egészségügyi kockázatokkal van összefüggésben. A tömegközlekedéssel, meg úgy általában a közlekedéssel kapcsolatos aggályok miatt egyre többen döntenek úgy, hogy biciklit vásárolnak maguknak. A jelenség, még ha kicsit visszafogottabban, de nálunk is felütötte a fejét. Erdélyi biciklikereskedőket kérdeztünk arról, hogy mik a tapasztalataik. 

Fotó: Bicajosok.hu

Közölték, hogy most nincs bicikli

"A problémát elsősorban a gyártók nehézségei okozzák. A koronavírus-járvány miatt nem tudták leszállítani a távol-keleti országok üzemei az alkatrészeket, gyakorlatilag a gyártók nem tudják összerakni a bicikliket. Mindannyian tudjuk, hogy megannyi alkatrész Kínából, Tajvanról vagy a környező országokból érkezik. Nekem is vannak olyan partnereim, akik közölték, hogy most nincs bicikli" - mondta el megkeresésünkre Miklós Róbert, a csíkszeredai Fun Bike tulajdonosa.

Miklós szerint érezhetően nőtt a biciklik iránti kereslet az elmúlt hetekben. Ebben véleménye szerint nagy szerepe van annak, hogy a tömegközlekedés jelenleg nem annyira vonzó alternatíva, a túlzsúfolt autókat is kerülik az emberek, ráadásul számos sporttevékenységet korlátoztak és a tömegsportot is megtiltották, így pedig nagyon sokan a kerékpározásban láttak mozgási lehetőséget. "A megnövekedett keresletet talán az is magyarázza, hogy a mostani riadalom miatt nagyon sok személy szembesült azzal, hogy a bicikli mégiscsak egy olyan hasznos eszköz, amivel el lehet jutni szinte bárhová " - tette még hozzá.  

A vállalkozó szerint bár most nőtt a kereslet, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kerékpárokat forgalmazó üzleteknek hatalmas kiesést okoztak a járvány miatt bevezetett korlátozások. "Volt hat hét, amikor tulajdonképpen nem lehetett árulni. Mi nem tartottunk zárva, de ha így döntöttünk volna, akkor sem vesztettünk volna semmit. Ezt a kiesett időszakot nem lehet bepótolni. Jelenleg a kereskedők valóban többet árulnak, de az a kiesés jelentősebb volt. Az is lényeges ebben a kérdésben, hogy a biciklikereskedés java része áprilisban és májusban történik" - magyarázta.

A készlethiány miatt a biciklik árai nem nőttek Miklós Róbert szerint, és az esetleges árnövekedéssel kapcsolatos felvetésünkre is azt mondta, hogy nem számít rá. "A kiesett két hónapot a gyártók nagy iramban akarják majd pótolni. Bennem az is felmerült, hogy elképzelhető, a jelenlegi helyzetnek majd ősszel lesz egy fordított változata, amikor a gyártóknak rengeteg terméke lesz, viszont nem lesz ekkora vásárlás" - mondta, majd arra is kitért, okozhat még gondot a szegmens számára, hogy aki inkább a jövőben szeretett volna biciklit venni, az most előhozta a vásárlást. 

"Fogy a készletünk. Június közepén már csak akkora készlettel rendelkezünk, amekkora július végén szokott lenni" - mondta, majd arról is beszélt, hogy vannak Európában még nehezebb helyzetben levő kereskedők, Magyarországon például sokkal nagyobb volt a kereslet, mivel a kijárási korlátozások sem voltak olyan szigorúak.

“Tény, hogy nincs annyi kerékpár, amennyire szükség lenne”

"Nem gondolom, hogy csak a kerékpárgyártás szembesül ezzel a problémával, mindenki megérzi a távol-keleti gyárak leállását" - mondta el megkeresésünkre Bodó Jenő, a székelyudvarhelyi KeroBike szakbolt képviselője. Ő is megerősítette viszont, hogy bizonyos szegmensekben vannak készletekkel kapcsolatos problémák. "Az tény, hogy a piacon nincs annyi kerékpár, amennyire jelenleg igény lenne" - mondta Bodó. 

Szerinte az újraindulás utáni időszak értékesítési számai alapján ugyan lehet dobálózni olyan megállapításokkal, hogy a biciklikereskedők jól jöttek ki ebből a válságból, viszont az ilyen kijelentésekkel véleménye szerint azért is kell óvatosan bánni, mert arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szakboltoknak hatalmas veszteséget okozott a közel két hónapig tartó leállás. Emellett ott van a következő hónapokkal kapcsolatos bizonytalanság is, tartanak attól, hogy a mostani fellángolásnak egyszer csak vége szakad. "Nem tudjuk mi fog történni a jövőben, de az sem kizárt, hogy a mostani időszak olyan, mint az ünnepek környéke, amikor néhány napig mindent vesznek az emberek" - tette hozzá. 

Mi a helyzet a nagyobb városokban?

Egyelőre azt nehéz megítélni, hogy zsúfoltabb, nagyobb méretű erdélyi városokban mennyivel mutakozik nagyobb igény a kerékpárok iránt. A cikk készítése során viszont azt tapasztaltuk, hogy sok kolozsvári és marosvásárhelyi szakbolt munkatársai a nagyon sok ügyfélre való hivatkozással közölték, most nincs idejük válaszolni.

Megtudtuk viszont, hogy van olyan kolozsvári kerékpárbolt, ahol legalább harmadával nőtt a forgalom. "A kereslet ezekben a hetekben sokkal nagyobb nálunk is, mint amit az elmúlt években tapasztaltunk. Legalább 30%-kal növekedett a forgalmunk, de az is lehet, hogy ennél is többel" - mondták el megkeresésünkre a kolozsvári Bella Bike szakboltból. Az üzlet képviselője ugyanakkor azt is elmondta, hogy véleménye szerint az előrendelésektől is függ az, hogy jelenleg melyik szakboltnak mekkora nehézséget okoz a megnövekedett igény és szállítással kapcsolatos problémák kettőssége.

Elmondta, ők nem tapasztalják, hogy a vásárlóik kimondottan egy modelltípust keresnének, az árváltozásokkal kapcsolatban sem szerettek volna találgatásokba bocsátkozni, viszont az ügyfeleiknek azt szokták tanácsolni, aki biztosan tudja, hogy biciklit akar vásárolni idén, annak érdemes azt megtennie minél előbb, hiszen nagyon sok modell már most elfogyott.

bicikli
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális