2020. január 27. hétfõAngelika
EUR = 4.7790 RON
USD = 4.3101 RON
HUF = 1.4187 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 10,219.75(0.87%)
Infláció = 3,8%
Alapkamat = 2,50%

Hogyan vehetünk részt Románia eddigi legaktívabb zöld programjában?

Kádár Kata Kádár Kata utolsó frissítés: 16:45 GMT +2, 2019. szeptember 11.

A héten elindult a regisztráció a Környezetvédelmi Minisztérium eddigi talán legnépszerűbb zöld programjára, amely lehetőséget kínál fotovoltaikus panelek telepítésére. Szakértőt kérdeztünk a részletekről.


2019. szeptember 9-től hivatalosan is berobbant a Zöld Ház projekten belüli, idei fotovoltaikus panelek programja, amelyen keresztül 20.000 lejt lehet igényelni az elektromos áram előállítására szolgáló fotovoltaikus napelem-rendszerek telepítéséhez. A programot a Környezetvédelmi Minisztérium 1.287 / 2018 –as rendelete szabályozza, amely a panelek rendszerének villamosenergia-termeléshez történő telepítésére vonatkozó finanszírozást úgy hagyta jóvá, hogy az így termelt energia kielégítse a fogyasztási igényeket, sőt, a többletet az országos hálózatba szállíthassák.

Ennek értelmében az összesen 636 millió lejes költségvetésű programban egy magánszemély 20 ezer lejes finanszírozást igényelhet, azt azonban fontos megjegyezni, hogy a program által biztosított finanszírozás a költségek teljes keretének legfeljebb 90%-áig terjednek ki.

Graţiela Gavrilescu volt környezetvédelmi miniszter augusztus végén arról nyilatkozott, hogy ebben a programban kifejezetten azok vehetnek részt, akik olyan kivitelezőkkel végzik a panelek telepítését, akik sikeresen mentek át az engedélyezési folyamaton, és szerepelnek a Környezetvédelmi Minisztérium honlapján közzétett listán. A kivitelezők csak úgy tudnak regisztrálni, ha a fotovoltaikus elemek telepítéséhez szükséges műszaki engedélyt beszerezték. A volt miniszter azt is megemlítette, hogy terveik szerint a program keretében közel 33 000 háztartásnál telepítenek fotovoltaikus elemeket.

A témával kapcsolatosan megkerestünk egy olyan székelyföldi vállalkozót, aki engedélyes kivitelezőként vesz részt a programban, hogy feltegyük kérdéseinket. Székelyföldön egyébként már a tavalyi évben is nagy volt az érdeklődés a program iránt. 

K.Gy.: Talán ez az első alkalom, amikor egy program nem a hatóságok közvetlen ügyintézése alatt fut, hanem egy megbízott entitáson keresztül. Jelen esetben a regisztrált cégek által történik maga a technikai megvalósítás és az igénylők – program közti közvetítés is. Kedden indították el azt a felületet, amire mi minden igénylést fel kellett töltenünk. Véleményem szerint nem rossz a koncepció, hatékonynak bizonyulhat, fokozva a zöld programok népszerűségét.

Természetesen van egy de is: a lebonyolítás folyamata nem lineáris, időben nem egyenlő ritmusban történik a program működése. Az egészet múlt év végén harangozták be, és az első lépés az volt, hogy a cégek, amelyek részt akartak venni a programban, be kellett szerezzék az engedélyeket. Miután véget ért az engedélyezési folyamat, a program szinte fél évig szünetelt. Ekkor nem lehetett tudni, hogy mi történik, a hatóság sem kommunikált megfelelően, egyszerűen nem bocsátották előre, hogy milyen ütemben fog történni a program lebonyolítása. Az is homályos volt, hogy végül melyek azok a cégek, akik biztosan részt vehetnek a projektben.

A Zöld Ház programnak volt már 3 régebbi kiadása, akkor meleg vizes napkollektorok beépítésére lehetett pályázni. A lakosság már ismerte a Zöld Ház programot, és a várakozás miatt a bizonytalanság járta át a program iránti érdeklődést.

A hivatalos bejelentés augusztus végén történt, és konkrétan csak akkor tudtuk a jelentkezési folyamatot elindítani. (Egyébként ez volt a miniszter asszony legutolsó határozata, a bejelentés után le is mondott - szerk. megj.) Ezután nagyon gyorsan felpörögtek az események. Végre közzétették a hivatalos céges listát, amelyet március óta vártunk. Igen ám, de múlt szerdán, tehát alig egy héttel az igénylések regisztrálásának kezdete előtt hagyták jóvá a végleges formanyomtatványt. Ráadásul igen komoly módosításokat is bevezettek, ezek közül talán a legjelentősebb, hogy cégszékhelyként nyilván tartott háztartások nem részesülhetnek támogatásban. Effektíve az érdeklődőknek alig volt idejük felkeresni a regisztrált cégeket.  

Mi a program procedúrája? Az igénylők bejelentése után hogyan működik a program lebonyolítása?

Az igény benyújtása után történik a pályázat elbírálása. Az eredményhirdetést követően a sikeresen pályázó 90 nap alatt be kell szerezze a hálózati csatlakozási engedélyt, utána történik a szerződések megkötése.

A szabályzat úgy írja elő, hogy a cég feladata konkrétan a munka elvégzése, azaz a fotovoltaikus rendszerek beszerzése és felszerelése, amelynek lebonyolítása után az igénylő kifizeti az önrészét. A beruházás különbségét számlázzuk le a hatóságnak, ez alapján fizetik ki a támogatást, amelyet tehát mi, cégek kapunk meg.

Mi az, amit az érdeklődők mindenképp szem előtt kell tartaniuk? Milyen visszásságai lehetnek az egész kezdeményezésnek?

Nagyon fontos, hogy az afm.ro honlapon található információkat tüzetesen át kell olvasni, a szabályzat nem olyan bonyolult, de mindenképp körültekintőnek kell lenni. Arra is felhívnám a figyelmet, hogy aki igénylést adna le, mindenképp csak az engedéllyel rendelkező cégekhez forduljon és ne olyan közvetítőkhöz, akik azt állítják, hogy ők majd „intézkednek”.

Mekkora az érdeklődés Székelyföldön?

Pontos adataim még nincsenek, de azt lehet tudni, hogy hogyan oszlanak el az akkreditált cégek a különböző megyékben. Kovászna megyében 4 vállalkozás van feltüntetve, Hargita megyében 8, Maros megyében csupán 5. 

Nagyon érdekes, hogy régiónként hatalmas különbség van a programba feltöltött igénylések és a tartalékok szintjén. A nyolc fejlesztési régió és Bukarest közül a Dél-Nyugati régióban regisztrálták a legtöbb igénylést, olyan módon, hogy amire lezárták a regisztrációs online platformot, arra már a régióra kiszabott összeg el volt fogyva. Ezzel szemben, nagyon érdekes, hogy Bukarestben alig van érdeklődés.  A Központi régió második helyen áll az igénylések szempontjából, de nem volt ennyire túlzott és intenzív a jelentkezés, vagyis nem tért el olyan látványosan az átlagtól.

 

Kép forrása: energia.ro. Ebben a cikkben bőven kifejtik, hogy a regisztráció első napján négy óra alatt a támogatott fotovoltaikus panelek költségvetésének felét már kimerítették. Kedden 14:15-kor a kivitelezők 10 200 igénylést regisztráltak a program rendszerébe.

Tehát elég sokan érdeklődnek. Akik hozzám fordultak, azoknak nagy része a „Zöld Ház közösség” tagjai, akik tudatosak, informáltak és nagyon elégedettek az előző, meleg vizes rendszerekkel. Van egy olyan réteg is, amely kevésbé tájékozódott, de követni szeretnék a zöld trendeket, ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy ők is részt vegyenek a programban. Meg kell említenem az „álmodozókat” is, akiknek az a célja, hogy ne függjenek a szolgáltatóktól, akik teljesen önállóan szeretnék az energiát megtermelni. Nyilván, ez utópikus, hiszen ez a program nem erre való, ez csak bepótol.

A Zöld Ház idei kiadása szerintem jövőbe tekintő és a lényege, hogy csökkentsük a hálózatból vételezett energiát, azt mi magunk termeljük meg hatékony módon és ne pazaroljuk erőforrásainkat. Amit fogyasztunk, részben termeljük meg és ha van egy kis túltermelésünk, akkor azt nyomjuk be a hálózatba. Én is azt szeretném, ha a program kiszámítható, előrelátható programmal és paraméterekkel működne. 

Zöld Ház
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális