2020. aug. 13. csütörtökIpoly
EUR = 4.8357 RON
USD = 4.1087 RON
HUF = 1.3994 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3298 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,777.30(0.36%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Mennyibe kerül a szülőknek az iskolakezdés?

Kádár Kata Kádár Kata utolsó frissítés: 14:55 GMT +2, 2019. szeptember 13.

Minden évkezdéskor fennállhat az a patthelyzet, amikor gyerekeink kívánságait a pénztárcánk vastagságához mérten kell kielégítenünk. A tanfelszerelések bőséges kínálata csábító lehet a kisiskolásoknak, ezért kiemelten fontos, hogy tudatosan álljunk hozzá a kellékek beszerzéséhez.


A kormány hosszabb huza-vona után végül úgy döntött, hogy szeptember 9-én kezdődik az idei tanév. Az iskolakezdés igencsak megterhelheti a szülők pénztárcáját, erről szemléztünk.

A felmérés kedvéért elmentünk egy kolozsvári nagyáruházba valamint felkerestünk egy papír-írószer üzletet is, ahol kimondottan az elemi osztályosok tanfelszerelésének árait pásztáztuk, azok közül is leginkább a nulladik osztályt kezdő gyerekek alapfelszerelésének költségeit. Ez az első alkalom ugyanis, amikor a szülők komolyabb összeget fektetnek be az iskolakezdésbe. Az évek elteltével ezek az összegek már csökkennek, hiszen több olyan elem megmarad az elmúlt tanévből, amelyet nem kell újra vásárolni. Az adatok pontossága miatt nem vettük figyelembe a ruházati költségeket – gondolunk itt a torna felszerelésre, iskolába járó öltözékekre, ünnepi alkalmakkor használt ruhacikkekre. A gyerekek öltöztetése túlságosan ízlés–, igény–, és kereset függő. A felmérésben csakis és kimondottan a legalapvetőbb kellékeket vettük lajstrom alá, a teljesség igénye nélkül.

Általános észrevételünk, hogy mindkét boltban alapos válogatás és jól meggondolt vásárlás esetén némileg olcsón szerezhetünk be közepesen jó minőségű tanfelszerelést – amely, véleményünk szerint elégséges egy kisiskolás számára. A papír-írószer üzletnek lényegesen bővebb a kínálata, amely nagyobb válogatási teret ad. Mi elsősorban a legolcsóbb termékeket hasonlítottuk össze a két típusú bolt kínálata között (nagyjából a márkák azonosak) azért, hogy a vásárlási áraknak viszonyítási alapot tudjunk adni. Azért felhívnánk arra a figyelmet, hogy egyes esetekben érdemesebb a minőségi termékek közül választani. 

Az áruházban megtalálható árucikkek általában véve olcsóbbak, de a különbség azért olyan kirívó, mert a nagyon drága és csúcsmárka-termékek ott nem találhatóak meg a polcokon. Akit kevésbé érdekel a tanfelszerelés minősége vagy exklúzív egyedisége, annak bőven elég a nagyüzletek kínálata is.

A táska és tolltartó a szülők rémálma

Ezek bizony nagyon drágák, ha az ember valóban jó minőségűt szeretne beszerezni. Meglátásunk szerint év elején érdemes befektetnünk egy nagyobb beruházásba, nem is beszélve arról, hogy fokozott figyelmet kellene szentelnünk arra, hogy az iskolástáska terhe ne károsítsa a gyerekek gerincét. A táskák árait figyelembe véve, sajnos ezt nem mindenki tudja megtenni a gyerekekért.

Az áruházban már 30 lejtől kaphatóak a táskák, a legdrágább 290 lej, ami nem föltétlenül egészséges és esztétikus. A szaküzletben 50 lej a legolcsóbb, a legdrágábbat 350 lejért kínálják. Meglátásunk szerint az utóbbi helyen sokkal színesebb és nívósabb a színvonal, de amit személy szerint a legjobb befektetésnek ajánlani tudunk, ha sport márka-üzletekben vásárolunk hátizsákot. Nem terheli jelentősebben a pénztárcánkat, mint a papír-írószer boltban, de a csúcsminőség csak ott érhető el.
A tolltartók kínálatát majdnem ugyanolyan bonyolult felmérni, mint az írószereket, hiszen rengeteg variánst nyomnak a szülők orra alá. A nagyüzletekben üres tolltartót már 6 lejért is be lehet szerezni, a felszerelteket 30 lejért kínálják, a legdrágább 40 lejbe kerül. A szaküzletben 21 lejes a legolcsóbb, de akinek kedve tartja, 140 lejért is vásárolhat. A felszereltek 60-100 lej között mozognak.

„Táskát, tolltartót és uzsonnás dobozt kaptunk az államtól, ezt mindenhol adják”– nyilatkozta egy székelyföldön élő édesanya, aki azt is elmondta, hogy ez nagy segítség azoknak, akik kevés pénzt tudnak szánni az iskolakezdésre. „De a gyerekek igénylik a jót, a szépet, a menőt, ezért sokszor igen kényes és nehéz kérdés a vásárlás” – folytatta.

A legolcsóbb füzet típusok. A számok bal oldalt minden grafikon esetén lejben értelmezendők

Ugyanaz a márkájú, egyszerű vonalas A4-es füzet 0,9 banival drágább a szaküzletben, mint az áruházban. Ugyanitt a legolcsóbb rajztömb dupla annyiba kerül, mint a nagyüzletben, és akár 15 lejes A5-ös füzettel is megörvendeztethetjük az iskolakezdőket, miközben az áruházban a legolcsóbbat 25 baniért is beszerezhetjük.

Az írószerek kategórián belül is a legkisebb árakat mutatja az ábra. A színes ceruza és filctoll kategóriákat csomagolásban vettük számításba, bár a szaküzletben lehet egyenként színes ceruzákat venni 1.50 lejért.

Ez a kategória szintén sokban függ az ízléstől és igényektől, hiszen akár 182 lejért is vásárolhatunk színes ceruza szettet, igaz, legalább 20 darab van benne, de akkor is…

Az írást tanuló és gyakorló kisdiákok számára igen fontos kellék a toll, ami egyben a felfedező túra legnagyobb meglepetése volt számunkra. A nagyáruházban igen olcsón, már két lejért lehet hozzá férni, a legdrágább, amelyet láttunk 25 lej értékű. Ezzel szemben a papír-írószer üzletben akár 90 lejt is elkérhetnek érte.

A legolcsóbb rajzóra kellékek, amelyeket találtunk. Ezek az ecsetek nem mókusszőrből vannak, de a célnak megfelelnek

Az extrák kategórába tettük azokat az apróságokat, amelyek szintén alapvetőek egy kisiskolás számára, természetesen itt is a legolcsóbbakat vettük: 

Abszolút kedvencünk az uzsidoboz, amelyet igazából ingyen ad az állam a kicsiknek, de a papír-írószer üzletekben 24 lejért kaphatjuk a legolcsóbbat, és van olyan, is, amiért 90 lejt kérnek a kereskedők. Íme, a kedvenc polcunk: 

Ezek szerint a gyerekek repülős-táskányi ételt is magukkal kellene cipelniük az iskolába.

Csak a tanfelszerelésre 100-150 lejt költenek a szülők

Fülöp Annamária tanítónő megkeresésünkre azt is elmondta, hogy a tankönyveket noha ingyen adja az állam, sok szülő inkább megveszi a friss könyvet, hogy a gyerekek nyugodtan dolgozhassanak, írjanak bele. A fő tantárgyakhoz munkafüzeteket is vásárolnak, és a különböző foglalkozásokhoz szükséges kellékeket is pótlásból összegyűjtött pénzből vásárolják a tanítónők. "Mi minden nulladik osztály elején legalább 50 lejt pótolunk gyerekenként, ebből vásárolok minden szükséges papírt és kelléket. Ez az összeg nem általánosítható, minden közösségben mások a körülmények, a szokások, az iskolák felszereltsége is sokban befolyásol. Én mindig törekedtem arra, hogy ne legyen túl sok" - nyilatkozta. 

Tehát ha számolunk egy sort, akkor az alapfelszereléssel a legköltséghatékonyabban úgy jövünk ki, ha a táska-tolltartó-uzsonnatartót nem számoljuk, viszont a munkafüzeteket (12 lej átlagban) és pótlást (50 lej) is beleszámítva megközelítőleg 150 lejt fizetünk. 

Ha mindent összevetünk, és olyan extrákat is használunk, amelyeket nem kérnek a tanítók, az összeg évkezdéskor elérheti a 450-500 lejt is, ehhez még hozzá jön az öltözék, és a gyerekszoba átalakítása. 

iskola
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális