2020. január 27. hétfõAngelika
EUR = 4.7790 RON
USD = 4.3101 RON
HUF = 1.4187 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,8%
BET = 10,219.75(0.87%)
Infláció = 3,8%
Alapkamat = 2,50%

Túljelentkezés van a kolozsvári metró és helyi vasút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére

Timár Norbert utolsó frissítés: 21:05 GMT +2, 2019. július 16.

Emil Boc másfél éve nem tartott sajtótájékoztatót, most viszont volt téma bőven: a Békási út kiszélesítéséről és a körgyűrűről is újabb részleteket tudtunk meg.


23 millió lejes beruházás keretében kezdtek neki kedden a kolozsvári Békási (Bună Ziua) út kiszélesítésének - jelentette be Emil Boc, Kolozsvár polgármester, a másfél év után először összehívott sajtótájékoztatóján. Mint ismertette, az eddig kétsávos utat három sávosra bővítik, és az út mindkét oldalán járdát, illetve biciklisávot alakítanak ki. A bővítés a jelenlegi sáv mindkét oldalát érintette. Tájékoztatása szerint a polgármesteri hivatal 1 337 310 lejt költött a kisajátítási költségek fedezésére. Emil Boc tájékoztatása szerint minden dokumentáció rendelkezésre áll, így a munkagépek kedden meg is kezdik a munkálatokat, amelyeket 2020. június 1-ig kell befejezni.

Elkezdődtek a munkálatok. Fotó: Facebook / Emil Boc

A tervek szerint két sáv vezet majd a Békás negyedből a Tordai útra, és egy az ellenkező irányba, mivel a megfigyelések szerint reggel sokkal nagyobb a forgalom a gyerekeket iskolába szállító szülők miatt, azonban a délutáni órákban már nem egyazon időben indulnak haza a negyedben élők.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy Borháncs negyedben is tervezik az út kiszélesítését, ám az ehhez szükséges kisajátítást a parlamentnek kell engedélyeznie. Elmondása szerint jelenleg arra várnak, hogy miután a szenátus zöld utat adott, a képviselőház is bólintson rá a tervezetre.

Az új közigazgatási törvény előnyei

Emil Boc arról is beszélt, hogy az új közigazgatási törvénynek köszönhetően - amelyet ő egyébként alkotmányjogilag kifogásolhatónak tart - egyszerűsített eljárás keretében, közjegyző segítségével lehet átruházni a város tulajdonába a le nem aszfaltozott, magánterületen lévő utcákat, amelyeket így már leaszfaltozhat az önkormányzat.

A közigazgatási kódex pozitív változtatásai közül a polgármester kiemelte azt a rendelkezést is, amely szerint a folyamatban lévő, ám valami miatt problémás projektek tárgyalását vissza lehet vonni azt követően is, hogy a tanácsosok vitáztak róla, hiszen azokat eddig legfeljebb halasztani lehetett.

Metró, helyi érdekeltségű vasút és körgyűrű

A polgármester által Kolozsvár legfontosabb terveként emlegetett metró és helyi érdekeltségű vasút elkészítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány és előtanulmány leadási határidejéről elhangzott, hogy az átláthatóság és az egyenlő távolságtartás elvét betartva a 21 jelentkező cég nagy száma miatt kénytelenek voltak július 1-ről július 30-ára módosítani a határidőt. Emil Boc ismertette, a jelentkező cégeknek nem volt kötelező mind a metró, mind a helyi érdekeltségű vasút építéséhez engedéllyel rendelkezniük, elégséges feltétel volt az is, hogy ha csak az egyikre rendelkeznek jogosultsággal. Ez természetesen magával vonja azt is, hogy a várhatóan EU-s, országos és magán források bevonásával megvalósuló projekt csak egyik részével foglalkozhatnak.

A déli körgyűrűről elhangzott, hogy a polgármesteri hivatal engedélyezte a 8-as útvonal-változatot, amelyről értesítették az illetékes hatóságokat is. A projekt elfogadása jelenleg a közútkezelő állami vállalat műszaki bizottságának térfelén van. A polgármester elmondása szerint a vállalat megyei kirendeltségétől már kaptak engedélyeket arra, hogy különböző felméréseket és tanulmányokat készíthessenek. Egyébként a terelőút megépítése magával vonja a pataréti szeméttelep bezárását is, mivel a tervezett útszakasz nyomvonala áthalad a lerakó területén, ezért azt fokozatosan felszámolják és a területet semlegesítik.

Parkolóházak, hidak és parkok

Az épülő parkolóházak kivitelezési határidejéről a következőket tudhattuk meg:

  • Kalányos (Primăverii) utca 20. - 2020. augusztusa
  • Kalányos (Primăverii) utca 8. - 2020. júliusa
  • Mogoșoaia utca - 2020. július 1.
  • Kőkert (Hașdeu) utca - 2020. szeptember 28.

Az onkológiai intézet környékén építendő parkolóházról Emil Boc elmondta, továbbra is várják az egészségügyi minisztérium engedélyét, de a polgármester tájékoztatása szerint személyesen beszélt a tárcavezetővel, aki az építkezés jóváhagyásáról biztosította. A politikus ismertette, a Liviu Rebreanu utcai moduláris parkolóházról ebben a hónapban közvitát tartanak.

A folyamatban lévő hídfelújításokról határidejéről a következőt lehet tudni:

  • Téglás (Fabricii) úton a Szamos-híd - 2020. június 1.
  • Porcelán utcai híd - 2020. júniusa
  • N-közlekedési csomóponton - 2019. decembere, de idén szeptember 1-jétől már négy sávon lehet közlekedni, miközben folytatódnak a felújítási munkálatok
  • Törökvágási vasúti felüljáró - 2019. decembere a megvalósíthatósági tanulmány határideje, de itt a CFR-vel is egyezkedniük kell
  • Szent László út (Răsăritului) és a Szent István (Decebal) út közötti híd építése még csak megvalósíthatósági tanulmány szintjén létezik

Ami a közparkokat illeti, a polgármester elmondta, hogy az Ifjúság parkja – a Kolozsváriak erdeje névre keresztelt park kivitelezési szerződést kedden írták alá, az építtető számára pedig 24 hónap áll rendelkezésre a megvalósításhoz. A tóközi park esetében a felújításhoz szükséges európai uniós alapokhoz szükséges szerződés aláírására várnak. A La Terenuri sportlétesítmény megvalósíthatósági tanulmányának és az ezzel kapcsolatos zonális városrendezési tervnek (PUZ) október 1-ig kell elkészülnie. A Keleti park és a Békás negyedi (Bună Ziua) park esetében ötletbörzét írnak ki a Romániai Mérnökök Rendje (OAR) erdélyi fiókszervezetének közreműködésével. A szakmai szervezettel ebben a hónapban állapodnak meg a határidőkről. A Hajnal negyedben található kis park esetében beszerezték a megvalósíthatósági tanulmányt és a zonális városrendezési tervet (PUZ), amelynek 120 nap a kivitelezési ideje.

A korábban a Keleti park területén elképzelt aquaparkról a polgármester elmondta, hogy még keresik a megfelelő helyszínt, de semmiképp sem mondtak le annak megépítéséről.

Emil Boc arról is tájékoztatott, hogy a Gyimesi (Ghimeșului) utcában épülő szociális lakásoknak november 1-jére kell kész lenni, ám, mint elmondta, kérdéses, hogy az építő cég képes lesz-e tartani a határidőt.

Polgármester szerint a Moș Ion Roată utcai temető kialakításának határideje 2020 májusa.

Emil Boc szerint júliusban fogadnak majd el egy önkormányzati határozatot arról, hogy mind a 41 új elektromos autóbuszt átadják a közszállítási vállalatnak, amelynek majd feladata lesz beíratni őket a forgalomba. 50 új trolibusz és és 6 villamos érkezik az év végéig, amelyek valószínűleg 2020 tavaszán állnak majd forgalomba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális