2019. október 14. hétfõHelén
EUR = 4.7582 RON
USD = 4.3186 RON
HUF = 1.4322 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,560.86(0.34%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

Most a legjobb lakást venni. Miért állít ilyet egy ingatlantanácsadó?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:20 GMT +2, 2019. június 05.

Minden hír a magas lakásárakról szólt mostanában, ezért is meglepő, hogy egy elemzés szerint Románia "modernkori történelmében" még nem volt ennyire kedvező a környezet a lakásvásárláshoz.


Egy amerikai tulajdonban levő ingatlantanácsadással foglalkozó cég szerint Románia "modernkori történelmében" még soha nem volt ennyire kedvező a környezet ahhoz, hogy valaki lakást vásároljon. A kissé meglepő, és talán kicsit bátor megállapítást a vállalat meg is magyarázza. Számításaik szerint egy új építésű, 50 négyzetméteres, bukaresti áron figyelembe vett kétszobás tömbházlakás megvásárlásához már "csak" 105 átlagbér szükséges, vagyis kevesebb mint 9 évet kell dolgozni.

Ez a mutató tavaly enyhén magasabb volt, még 9,8 évet tett ki év elején, év közepén pedig 9,5 évre mérséklődött. A jelentést készítő vállalat, az SVN Románia szerint ez azzal is magyarázható, hogy az elmúlt évben a lakásvásárlással kapcsolatos összes tényező javulást mutatott, kivéve a lakásvásárlásoknál igénybe vehető banki finanszírozás, a nemzetközi környezettel összhangban ugyanis Romániában is nőtt a hitelek kamatterhe.

A vállalat a jelentésben, amelyet a Wall-Street.ro is szemlézett, arra a fontos szempontra is rámutat, hogy a 2017 júliusa és 2018 vége közötti 18 hónapban a bukaresti lakások ára 30%-kal emelkedett. Eközben viszont az átlagos munkabérek is jó 20%-kal növekedtek (igaz, itt érdekes lenne a bukaresti jövedelmeket is hasonlítani).

De visszatérve a finanszírozási költségekre, a jelentésben arra is rámutatnak, hogy amennyiben vesszük a havi átlagbért, és azt hasonlítjuk a jelzáloghitelek havi törlesztőrészleteivel, akkor jelenleg úgy állunk, hogy az átlagbér 1,6-szorosa egy átlagos jelzáloghitel törlesztőrészletének. Utoljára 2011-ben fordult elő, hogy az átlagbér és a jelzáloghitelek átlagos törlesztőrészlete egyenlő legyen, míg 2008-ban fordított, és messze rosszabb volt a helyzet, az átlagos törlesztőrészlet 2,5-szöröse volt az átlagbérnek - írják a jelentésben.

A kettősségek éve volt 2018

a hazai ingatlanpiacot illetően - mutatnak rá, és az állításukat azzal magyarázzák, hogy viszonylag hosszú idő után 2018 volt az első olyan év, amikor megszakadt a lakások árának és a lakáseladások számának viszonylag nagy ütemű emelkedése. Ezzel szemben viszont a rendszerváltást követően 2018 rekorder év is volt az újonnan épített lakások átadását illetően. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 60 ezer egység lakást fejeztek be Romániában (ebből több mint 60%-ot városokban, a többit vidéki környezetben). Ez 12%-os növekedésnek felel meg az előző évhez viszonyítva a statisztikusok előzetes adatai szerint.

Fotó: Adevărul

Az is érdekes összevetés, hogy az új lakások átadását tekintve 2018 volt a harmadik legjobb év. Csak a válság tombolását megelőző években adtak át több lakást, 2008-ban 67 ezret, 2009-ben 62 500-at. A tavalyi 60 ezerből 35 ezret adtak át városon, ami 20%-os növekedés 2017-hez viszonyítva (2016-hoz képest 2017-ben csak 5% volt a növekedés). A városon elkészült lakások döntő többsége Románia hét nagy helyi ingatlanpiacán készült: Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron, Konstancán, Nagyszebenben és Brassóban. Az ingatlantanácsadó megjegyzi, hogy évente több mint 2 ezer egység lakást adnak át ezekben a városokban, kivétel Bukarest és Kolozsvár, ahol annyira pezsgő az ingatlanpiac, hogy ez a szám meghaladja az 5 ezret.

Van egy harmadik kategória is, amit nagyjából a gazdaságilag erősnek számító megyeszékhelyekként lehet leírni. Ezek közül Nagyvárad áll a legközelebb a hét legnagyobb ingatlanpiaccal rendelkező romániai nagyvároshoz. A Bihar megye székhelye ugyanis kis híján elért oda, hogy hamarosan átlépje az évente 1 000 újonnan átadott lakásra vonatkozó határt. A többi jelentős városnak is számító megyeszékhely egyelőre még csak álmodni tud erről, Craiován, Marosvásárhelyen, Piteşti-en és Ploieşti-en is csak az 500 újonnan átadott lakásra vonatkozó határ megugrása jön össze.

Egyre több lakást adnak át, de már kevesebbet adnak el

Ha az átadások száma 2018-ban jelentős növekedést is mutatott, az elmúlt évben megtorpant kissé az ingatlanpiac, ami különösen a 2014-2017 közötti időszakban tapasztalható árrobbanások mellett volt szembetűnő. A hivatalos adatok szerint országos szinten tavaly 8%-kal csökkent az ingatlantranzakciók száma. A negatív tendenciák elsősorban 2018-ban erősödtek fel, az Országos Kataszteri Hivatal (ANCPI) adatai szerint a nagyobb városok közül kizárólag Brassóban növekedett a tranzakciók száma.

A csökkenő lakásvásárlási kedvnek több magyarázata is van. Az SVN Románia szakértői a jelentésükben elsősorban azt emelik ki, hogy a tavalyi év második felében a ROBOR (a hitelek kamatlábainak alakulását befolyásoló bankközi kamatláb) jelentősen növekedett, ami még a kedvező román gazdasági környezet ellenére is költségesebbé, és jóval kiszámíthatatlanabbá tette a lakásvásárlásokat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális