2019. október 14. hétfõHelén
EUR = 4.7536 RON
USD = 4.3072 RON
HUF = 1.4328 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 9,570.77(0.44%)
Infláció = 3,84%
Alapkamat = 2,50%

A közgazdaság szolgálatában szerveznek IT-konferenciát Székelyföldön

(X) utolsó frissítés: 17:15 GMT +2, 2019. március 11.

A kétnapos szakmai konferencia két városban zajlik.


Székelyföldi IT innováció oktatás a közgazdaság szolgálatában címmel kétnapos konferenciát szerveznek, amelynek egyik helyszíne a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai kara (csütörtök), illetve a székelyudvarhelyi Hargita Business Center (péntek). A csütörtökön kezdődő konferencia célja a székelyföldi gazdasági innováció oktatása képzett IT szakemberek segítségével, olyan tanokra, amelyek a közgazdaság szolgálatában vannak.

"A mai fejlett technológiai világunkban minden az informatikai megoldások köré csoportosul. Alig lehet olyan szektort találni, amely nem az informatikai innovációs megoldásoknak köszönhetően fejlődik. Természetesen ezalól nem kivétel a gazdasági és a bank szektor sem. A konferenciánk célja a vállalatok általános versenyképességének javítására irányuló lépések, eszközök bemutatása" - írják közleményükban a szervezők.

A szervezők szerint a téma állandó aktualitása és folyamatosan megújuló természete, magyar és székelyföldi szempontból kiemelkedően fontos volta is indokolja egy olyan szakmai diskurzus megteremtését, folytatását, amely lehetőséget biztosít a gazdasági területen dolgozók és a terület iránt érdeklődők számára, hogy hiteles szakemberek segítségével tárgyalhassák meg az új tendenciákat.

Egy másik nagyon fontos aspektusa a konferenciának az, hogy szervesen be is fogják vonni a középiskolásokat és az egyetemistákat is. Ezért a konferencia partnerei a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, az U-Hub székelyudvarhely mentorációs program, a Székelyföldi Vállalkozók és Egyesülete Szövetsége, valamint a magyarországi Infotárs és a Sebastian Tamás által elindított Rocket Shepherd program.

"A regionális és globális beágyazottságnak olyan szempontjait kívánjuk megvilágítani, melyek révén a magyar és a székelyföldi gazdasági és azzal karöltve az IT szakma iránt érdeklődő körök információhoz juthatnak. Továbbá véleményezhetik, alakíthatják is a székely-magyar, szakmai és tudományos gondolkodást. A minél szélesebb körű szakmai részvétel lehetőségének biztosítása érdekében nem kérünk részvételi díjat a konferencián, köszönhetően annak, hogy a PADE támogatja a rendezvényt" - áll a közleményben.

A konferencián a témát teljes körűen lefedő előadásokkal a cél a szakmai diskurzus megteremtése, egyfajta tudományos műhely, platform továbbvitele, ahol hozzáértő szakemberek és a szakmára készülő, tanulmányaikat végző hallgatók megoszthatják gondolataikat, kutatási tapasztalataikat. "Az interdiszciplinaritás jól láthatóan megvalósul az informatika és a gazdaság elválaszthatatlan együttműködéseként, mint az IT innovációs megoldások bemutatása a gazdaság szolgálatában. A nevelés terén pedig azáltal, hogy nagyszámú diákságot vonunk be, kellőképpen elérjük a kívánt célt. Sőt, mindezek mellet a konferencia teret és lehetőséget ad arra, hogy elindítsuk a székelyföldi mentorációs programot, amelyet közép és hosszú távon tervezünk hazai és magyarországi szakemberek bevonásával" - írják.

Az Informatikus Fiatalok a Társadalomért (Infótárs) Egyesület 2017 elején alakult azzal az elsődleges céllal, hogy szélesebb körben megismertesse a fiatalokkal az IT/ITC ágazatban történő elhelyezkedés körülményeit, megmutassa az ágazatban elérhető állások előnyeit, illetve segítse az érdeklődők szakmai fejlődését.

Az egyesület már megalakulása óta nemzetközi szemlélettel mozog, éppen ezért tagjai körében Erdélyi, Kárpátaljai, illetve Székelyföldi fiatalok is jelen vannak. Az egyesület különböző programok, műhelylátogatások és workshopok keretében segíti a fiatatokat abban, hogy teljesebb képet kapjanak arról, hogy miként működik az ágazat, mennyire sokrétű az informatika, illetve, hogy milyen lehetőségei vannak egy egyetemről frissen kikerült fiatalnak a munkaerőpiacon.

"A mostani konferencia egyik nagy hozadéka lehet, hogy a már együttműködő Sapientiás fiatalok mellé újabb fiatal tehetségeket tudjunk bevonni. És miért ne, olyan fiatalokat is tudjunk érdeklődővé tenni, akik még nem ásták bele magukat mélyen az informatika szakmai rejtelmeibe, de a csütörtöki találkozás kedvet adhat nekik, hogy a jövő szemlélete iránt nyitottak legyenek" - írják a szervezők. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális