2019. április 21. vasárnapKonrád
EUR = 4.7607 RON
USD = 4.2327 RON
HUF = 1.4879 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,351.30(0.86%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Csütörtöktől ismét lehet pályázni a Start-up Nation programra

Ambrus István utolsó frissítés: 14:17 GMT +2, 2018. december 28.

Múlt évben 1,71 milliárd lej támogatást nyertek a kezdő vállalkozások, amelyek több mint tízezer munkahelyet hoztak létre.


Csütörtökön 10 órától ismét lehet pályázni az üzleti szféráért és kereskedelemért felelős minisztérium által meghirdetett Start-up Nation programra. Az érdekelt személyeknek 30 munkanap áll a rendelkezésükre, hogy benyújtsák pályázatukat, az illetékes minisztérium ugyanakkor meghosszabbíthatja a pályázatok benyújtásának határidejét abban az esetben, ha a fennmaradó költségvetés lehetővé teszi azt.

A kormány második alkalommal hirdeti meg a kis- és középes vállalkozások beindítását célzó programját. Az új vállalkozások legtöbb 200 ezer lejnyi (44 ezer euró) összegre pályázhatnak. A program keretében elnyert támogatási összeg vissza nem térítendő.

A Start-up Nation programot több kereskedelmi bank is felkarolta, amelyek abban az esetben, ha az elnyert összeget nem utalja megfelelő időben a minisztérium, akkor egy hitelkonstrukció formájában rendelkezésre bocsátják azt. A Banca Transilvania, a Román Kereskedelmi Bank (BCR) és a CEC Bank egymástól eltérő ajánlatokkal ugyan, de megelőlegezi a befektetésre szánt összeget.

Melyek a pályázási feltételek?

A Startup Nation 2018-as feltételei közt szerepel, hogy az összegre pályázó vállalkozásnak kis- vagy középes vállalkozásnak kell lennie, illetve rendelkeznie kell saját tőkével. Fontos feltétel az is, hogy csupán a 2017. január után bejegyzett vállalkozások tulajdonosai pályázhatnak az elkülönített alapra. A vállalkozók kötelesek legkevesebb egy személyt alkalmazni, amelynek a vállalkozáson belül garantálni kell minimum kétévnyi munkavégzési lehetőséget.

A vállalkozásnak mindezek mellett szerepelnie kell az országos cégbíróság nyilvántartásában, nem lehet elmaradott, befizetetlen tartozása a helyi önkormányzatok felé. Kizáró jellegű az is, ha pályázatot benyújtó vállalkozó korábban már pozitív elbírálásban részesült a Start-up Nation során. Nem támogatják ugyanakkor az olyan vállalkozásokat, amelyek energia-beruházással, alkohol vagy dohányáru gyártásával és forgalmazásával foglalkoznak, valamint a mezőgazdasági tevékenységet folytatnak.

Hogyan lehet jelentkezni?

A kereskedelmi minisztérium már december 14-16-án közzétette a apályázat benyújtására szolgáló alkalmazást, a három nap alatt 2 477 személy tesztelte az internetes felületet. A jelentkezés módjáról itt nézhettek egy részletes tutorialt: 

A kormány által finanszírozott Start-up Nation az eddigi egyik legsikeresebb gazdaságélénkítő program, amelyben a vissza nem térítendő finanszírozások értéke múlt évben elérte az 1,71 milliárd lejt és hivatalosan 10 ezer új vállalkozás létesült Romániában.

A kezdeményezés sikeressége abban is rejlik, hogy a nyertes pályázók a vállalkozás kiadásaként elszámolhatják a cég munkavégzése céljából vásárolt használati eszközöket, gépkocsit, laptopot, az alkalmazottak bérét és az olyan költségeket is, mint a management és a vállalkozást népszerűsítő promóciós anyagok.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális