2019. június 25. keddVilmos
EUR = 4.7223 RON
USD = 4.1455 RON
HUF = 1.4576 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,648.87(0.27%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

Napokon belül indul a háztartási gépek roncsprogramja

Ambrus István utolsó frissítés: 14:41 GMT +2, 2018. november 28.

Hűtőszekrényt vagy mosógépet is lehet majd vásárolni a régi eszközökért kapott voucherekért.


A roncsautó program mintájára a környezetvédelmi minisztérium jóváhagyta a háztartási nagygépek cseréjére vonatkozó kezdeményezést, amelynek lényege, hogy a régi típusú háztartási gépeket energiatakarékosabbra cserélje a lakosság. Az erre vonatkozó rendelet múlt héten jelent meg a hivatalos közlönyben. A rendelet részletesen ismerteti, hogy milyen feltételeknek kell eleget tennie annak a magánszemélynek, aki részt szeretne venni  a pályázatban. 

A háztartási nagygépek cseréjére vonatkozó pályázat hasonlóképpen zajlik, mint a roncsautó program. A beszolgáltatott régi típusú háztartási eszközökért cserébe az új készülékek megvásárlásakor jelentős árkedvezményben részesülnek azok a magánszemélyek, akiknek a pályázatba való beiratkozását pozitívan bírálta el a környezetvédelmi alap. Azok a vásárlók, akik ilyen módon cserélnék le a régi háztartási gépeiket, egy utalványt kapnak, amelyet beválthatnak az új készülék megvásárlásakor.

Faragó Péter parlamenti képviselő jelentős előrelépésnek nevezte, hogy hatályba lépett a szakminiszter rendelete. Elmondta, a roncsprogrammal kapcsolatos információk a környezetvédelmi alap honlapján fognak megjelenni, de a konkrét kiírásra még várni kell. Rámutatott, ez a kezdeményezés kizárólag magánszemélyekre vonatkozik, a háztartási gépek vásárlása és cseréje pedig a roncsautó programhoz hasonlóan fog működni.

A beszolgáltatott háztartási eszközökért kapott voucherek 200, 300, illetve 400 lej értékűek lesznek. Ezeket kizárólag új háztartási gép vásárlására lehet fordítani, felhasználási idejük 60 nap. 

A program elsősorban az olyan háztartási gépekre vonatkozik, amelyek kiselejtezett változatait szakszerűen kell begyűjteni, ugyanis ellenkező esetben ezek jelentősen károsíthatják a környezetet. Ilyenek elsősorban a hűtőszekrény, a mosógép és a légkondicionáló. Egy magánszemély több háztartási gép cseréjére is pályázhat, a minden egyes beszolgáltatott háztartási gép után egy utalvány jár, amit a célnak megfelelően lehet felhasználni az új eszközök megvásárlásakor. A voucherek értékét elsősorban az határozza majd meg, hogy az újonnan vásárolt háztartási gép mennyire energiatakarékos.

A programba való beiratkozáskor konkrétan meg kell határozni az új háztartási gép jellemzőit, energiatakarékossági besorolását. A jóváhagyást követően a magánszemélyek egy kódot kapnak, amelyet a programban résztvevő kereskedelmi egységeknél lehet érvényesíteni.

“Még csak az első lépések történtek meg, azt nem lehet tudni konkrétan, hogy melyik cégeknek lesz szerződésük a környezetvédelmi alappal, ahol ezek a voucherek beválthatók” - mondta Faragó Péter, aki hozzátette, még nem tisztázott az sem, hogy a régi háztartási gépet a programban résztvevő cégek fogják elszállítani, vagy a magánszemélyeknek kell leadniuk ezeket a gyűjtőpontoknál.

A programba a környezetvédelmi alap honlapján keresztül lehet beiratkozni, ahol hamarosan közzéteszik az ezzel kapcsolatos részletes információkat. Ahhoz, hogy valaki természetes személyként részt vehessen ebben, igazolnia kell, hogy nagykorú, hogy nincsen befizetetlen tartozása az állammal szemben, ezen kívül pedig a személyazonosságát igazoló iratokkal kell rendelkeznie.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális