2019. június 25. keddVilmos
EUR = 4.7223 RON
USD = 4.1455 RON
HUF = 1.4576 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,648.87(0.27%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

Mit kell tanulni, hogy szinte biztosan legyen állásod 2030-ban?

szerk. utolsó frissítés: 09:30 GMT +2, 2018. november 28.

Nem csak azt mutatjuk, hogy várhatóan milyen területen lesz a legtöbb elérhető munkahely, hanem azt is, hogy milyen készségekre lesz szüksége egy alkalmazottnak.


Romániában 2030-ra 3,8 millió szakemberre (specialistára) lesz szükség. A legtöbb területen azonban a képzés deficites - derül ki az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (CEDEFOP) szakemberhiányra vonatkozó kimutatásából, amelyet az Edupedu.ro szemlézett.

A szakértők szerint az egyik szakterület, amelyben gondja lesz Romániának a szakemberhiánnyal, az az oktatás, ugyanis egyre kevesebben választják ezt a pályát. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) erre vonatkozó felmérése szerint a pedagógusi és az ilyen jellegű tréneri tevékenységhez kapcsolódó szakmákban egyre kevesebb fiatal tervezi a jövőjét, annak ellenére, hogy 2030-ban 151 875 szakképesített tanárra lesz szükség Romániában.

Ezt támasztják alá az egyetemisták számáról szóló statisztikai adatok is. A nevelés és oktatástudományi jellegű szakokra a 2016-2017-es tanévben 12 450 egyetemi hallgató volt beiratkozva. Összehasonlításképpen, a legtöbben közgazdasági, menedzsment és jogi tanulmányok terén tanultak a felsőoktatásban, összesen 96 199-en.

Sorrendben: szolgáltatások; egészségügy; mezőgazdaság és erdőgazdálkodás; műszaki és építőmérnöki; információs technológia; természettudományok és matematika; üzlet, közigazgatás és jog; társadalomtudományok és újságírás; művészeti és humántudományok; pedagógia. (Forrás: Országos Statisztikai Intézet) 

A piacorientált, szakképesített mezőgazdasági alkalmazottaké a jövő

A CEDEFOP szerint a 2030-ra prognosztizálható 3,813 millió szakemberek számára elérhető munkahely közül 949 ezer a piacorientált mezőgazdasági szektorban lesz, a számadatok alapján a tanári pálya a 7. helyet foglalja el a rangsorban a 151 ezer munkahellyel.

A 2030-ig előrejelzett munkaerőpiaci változások becslésénél figyelembe vették az előre prognosztizálható nyugdíjazási, migrációs és egyéb Romániát érintő társadalmi jelenségeket is. 

Milyen területeken lesz szükség a legtöbb új alkalmazásra?

A munkaerőigény tekintetében a legtöbb újonnan elérhető állás az otthoni gondozás és egészségügyi szakterületen lesz a következő 12 évben, köszönhetően annak is, hogy jelentősen nőni fog a időskorúak száma 2030-ra. Ezeket a területeket követi a könyvelői és jogász szakma, az erdészeti, a kereskedelmi, az oktatási, a közalkalmazotti, az autóipari, az elektrotechnikai és a vendéglátói domínium.

A CEDEFOP becslései szerint az otthoni gondozásban, az egészségügyben, a jogi és számviteli területen, az erdőgazdálkodásban, a kereskedelemben, az oktatásban, a közigazgatásban, a gépgyártásban, az elektromos berendezések gyártásában, valamint a vendéglátóiparban lesz szükség jelentős mértékű új alkalmazásokra.

A tanulmány szerzői szerint a romániai munkaerőhiánynak nem önmagában az ország gazdasági fejlődése az oka, hanem jelentős szerepe van benne a migrációnak és a lakosság elöregedésének is. A következő 12 évben a román nyugdíjasok száma újabb 3 millióval fog növekedni, ugyanakkor az iskolaelhagyók száma is jelentős veszteséget okoz humánerőforrás terén.

Mire figyelj, hogy a jövőben te légy a munkaerőpiac sztárja?

Nem önmagában a diploma, vagy a tananyag megfelelő elsajátítása az, ami biztosítani fogja a könnyű elhelyezkedést. A Világgazdasági Fórum által nemrég közzétett, a munkaerőpiac jövőjét vizsgáló jelentés szerint már 2022-ig jelentős változások fognak bekövetkezni a munkahelyeken szükséges készségeket illetően.

A kompetenciák terén leginkább az analitikus gondolkodás és az innovatív hajlam, az aktív tanulási készség, a kreativitás, programozás és technológiai tervezés, kritikus gondolkodás, a komplexebb problémamegoldó képesség, a vezetői készségek, az érzelmi intelligencia, az elemzési rendszerek ismerete és értékelése az, amelyekre a legnagyobb szüksége lesz egy munkavállalónak.

Ezzel szemben csökkenni fog a kézügyesség, állóképesség és precizitás, a memória, a szóbeli, hallásbeli és térbeli képességek, a pénzügyi menedzsmenttel és anyaggazdálkodással kapcsolatos készségek jelentősége. Szintén kevésbé fognak számítani a különböző technológiák telepítéséhez és karbantartásához szükséges készségek, az olvasással, az írással, a matematikával, és az aktív hallgatással, az alkalmazottak irányításával, a minőség és biztonsági ellenőrzésekkel, valamint a koordinációval és időmenedzsmenttel kapcsolatos készségek. Ezt foglalja össze az alábbi kép is.

A tanulmány szerzői arra is felhívják a figyelmet, hogy a technológiai fejlődés sokkal gyorsabban beszivárog a munkahelyekre is, mint azt sokan gondolnák. Arra is figyelmeztetnek, hogy az automatizáció és algoritmusok előretörése jelentősen átrajzolja az alkalmazottak feladatköreit, és azokban az országokban, ahol oktatási reformok révén erre a kihívásra nem tudnak választ adni, ott a munkaerőhiány tovább fog mélyülni és a társadalmi polarizáció is tovább nő. Ott viszont, ahol a munkaerőpiacon történő változásokhoz helyes módon alkalmazkodnak, minőségi munkahelyek jönnek majd létre és általános életszínvonalbeli növekedés veszi kezdetét - írják a jelentésben.

oktatás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális