2019. április 21. vasárnapKonrád
EUR = 4.7607 RON
USD = 4.2327 RON
HUF = 1.4879 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,351.30(0.86%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Nagyot fékezett a lakáspiac: majdnem harmadával estek vissza az eladások

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 12:50 GMT +2, 2018. október 19.

Kolozsváron nemcsak az eladások száma, hanem a lakásárak is estek.


Országszinten erőteljesen csökkent 2018 szeptemberében a lakáspiacon a tranzakciók száma - derül ki az országos kataszteri hivatal által közölt adatokból. A hatóság elmúlt hónapra szóló statisztikái szerint országos szinten 42 522 ingatlant adtak el, ami 26%-os visszaesés az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

A nagyvárosok közül az egyik legjelentősebb visszaesés az eladott ingatlanokról szóló tranzakciókat illetően Bukarestben volt. A fővárosban szeptemberben 2 205 lakást adtak el, ami 50%-kal alacsonyabb szám, mint az elmúlt év szeptemberében.

A tranzakciók visszaesése Kolozs megyében is jelentős volt a múlt hónapban. Míg tavaly szeptemberben közel 1 300 ingatlaneladást jegyeztek, addig 2018 szeptemberében még a 600-at sem érte el az értékesítések száma.

A Ziarul Financiar arra hívja fel a figyelmet, hogy a visszaesés már augusztusban elkezdődött. Akkor még sokan a szabadságolási időszakkal magyarázták az lakáspiac visszaesését. Szeptemberben viszont az ingatlanfejlesztők arra számítottak a gazdasági lap szerint, hogy minden visszatér a régi kerékvágásban, a lakáspiac ennek ellenére továbbra is lejtmenetben maradt a 2017-es erős adatokhoz viszonyítva.

Augusztusban egyébként 40 576 ingatlant értékesítettek országszerte, ami 29%-os visszaesés az előző év azonos hónapjához hasonlítva. Pontosabban 16 ezerrel kevesebb házat, lakást és beltelket értékesítettek, mint az előző év azonos időszakában.

A tranzakciók visszaesése azért is érdekes, mert még október elején az Engedélyezett Értékbecslők Országos Egyesülete (ANEVAR) is közzétett egy adatsort, amellyel kapcsolatban kifejtették, hogy az összesítéseik alapján a kolozsvári ingatlanszektor gyengeségeket mutat. Az elemzés arra is felhívja a figyelmet, hogy az előző 3 évben kétszer olyan gyorsan nőtt Kolozsváron az ingatlanok ára, mint a fővárosban. Arra is rámutatnak, hogy míg 2016 óta folyamatos volt a kolozsvári ingatlanárak növekedése, addig 2018 második negyedévében hosszú idő után először csökkentek az átlagárak.

Az ANEVAR ábrája az ország legnagyobb városaiban mutatja a lakásárak változását. Az ezüst színnel jelölt Kolozsvár esetében 2018 második negyedévében visszaesls volt az ingatlanárakban az előző negyedévhez viszonyítva. 2018 első negyedévében viszont 2017 utolsó negyedévéhez képest a növekedés meghaladta a 3%-ot.

Az ANEVAR statisztikáira azért is érdemes figyelni, mert a nemrégiben létrehozott, úgynevezett BIG adatbázis alapján számolnak. A BIG (Baze Imoboliare de Garanții bancară) azt összesíti, hogy átlagosan mennyit érnek a lakások akkor, amikor jelzáloghiteleket vesznek fel rájuk. Ennek alapján az egyesület adatokat tud közzétenni arról, hogy miként változott az ingatlanok és ingatlantípusok értéke a 2017/2018-as évben a 2016/2017-es évhez viszonyítva. Ebből az adathalmazból tudjuk meg azt az ingatlanpiac szempontjából nem elhanyagolható információt is, hogy a 2017 második felétől 2018 első feléig 6%-kal csökkent a felértékelések száma, ami alacsonyabb hitelfelvételi hajlandóságra is utal.

Az egyesületnél azzal magyarázzák a visszaesést, hogy a lakosság egyre óvatosabb a lakásvásárlásokat illetően. Emellett szerintük visszaesett azoknak a száma is, akik szakemberek bevonásával próbálták meggyőzni a vevőket arról, hogy az általuk árult ingatlan tényleg ér annyit, mint amennyit kérnek érte.

A visszaesésben emellett vélhetően szerepe van a magas áraknak is. Dana Ababei, az ANEVAR elnöke már az elmúlt negyedévről szóló adatok közzétételénél elmondta, hogy több város esetében is túlfűtött az ingatlanpiac, több városban az árak olyan szintet értek el, ahonnan már nehezen fognak véleménye szerint tovább emelkedni. Így vélekedik erről Iancu Guda is, a Banki- és Pénzügyi Elemzők Egyesületének elnöke, aki szerint az ő számításai alapján jelenleg a piaci ingatlanárak 20-25%-kal felülértékeltek.

ingatlan
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális