2019. június 25. keddVilmos
EUR = 4.7223 RON
USD = 4.1455 RON
HUF = 1.4576 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,648.87(0.27%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

Melyik ágazatban nőtt a legjobban az alkalmazottak száma 2008 óta?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 11:33 GMT +2, 2018. október 11.

A top 10-es listán persze az informatikához köthető ágazatok is jól szerepelnek, de van néhány hagyományosabb iparág is.


A Cégbíróság adatai szerint, amelyeket a Ziarul Financiar is összefoglalt, az elmúlt tíz évben az IT&C szektor erőteljes térnyerése mellett voltak még olyan ágazatok, amelyek nemcsak az alapított vállalatok, hanem az újonnan létrejött munkahelyek terén is látványosan fejlődtek.

Ilyen például a közúti áruszállítási ágazat, amely a 2008-2017 közötti időszakban a román gazdaság legjobban fejlődő ágazata volt. Az elmúlt tíz évben ugyanis a közúti szállítással foglalkozó cégek 40 ezer új munkahelyet hoztak létre az országban. Ráadásul nem csak az alkalmazottak, hanem a szektorban tevékenykedő vállalatok száma is erőteljesen nőtt: a vizsgált időszakban 9 400 olyan új jogi személyiséget jegyeztek, amelynek a tevékenységi területe a közúti áruszállítás volt.

A logisztikával, szállítással foglalkozó cégeket az új munkahelyek létrehozásáról szóló statisztikák szerint a szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalatok követik. Gyakorlatilag két ágazata is rendkívül jól áll az infokommunikációs szektornak, ami az újonnan létrehozott vállalatok és az új munkahelyeket illeti. A Cégbíróság adatai szerint a romániai szoftverfejlesztő cégeknél ma már majdnem 40 ezer alkalmazottal több dolgozik, mint 2008-ban. Azoknál az IT-vállalatoknál pedig, ahol adatfeldolgozással, internetes oldalak kezelésével, és ehhez köthető egyéb tevékenységgel foglalkoznak, mint például a webáruházak működtetése, az adatok szerint 25 ezerrel több alkalmazott dolgozik már, mint tíz éve.

Tábla
Infogram

Az alkalmazottak számának növekedése alapján rendkívül keresettek még az autóipari alkatrészgyártásban foglalkoztatható szakemberek. A Cégbíróság adatai szerint 2008 óta több mint 27 ezerrel nőtt az ebben az iparágban dolgozó alkalmazottak száma úgy, hogy közben maga a szektor is rendkívül sikeres. Az elmúlt évben ugyanis 26,2 milliárd lejes üzleti forgalmat generáltak ezek a vállalatok, miközben az autóalkatrész-gyártásban dolgozó alkalmazottak száma átlagosan 68 ezer körülire volt tehető.

A vendéglátóipar a helyi gazdaság másik egyre jobban növő ágazata. A szektorban tavaly 87 ezren dolgoztak átlagosan a Cégbíróság szerint úgy, hogy 2008 óta 25 ezerrel nőtt az alkalmazottak száma - vélhetően a nagyobb vásárlóerő, és a fogyasztói igények átalakulása miatt.

Ahhoz képest, hogy kilenc éve viszonylag kevés, mindössze 5 ezer alkalmazottja volt az ügyfélszolgálati szolgáltatásokat (többnyire call center-központok) nyújtó vállalatoknak, most már 15 ezerrel több munkahely jött létre a szektorban, gyakorlatilag megnégyszereződött a call centeres alkalmazottak száma. A jelenség többek között azzal is magyarázható, hogy a technológiai fejlődés miatt egyre több bonyolultabb szolgáltatás mellé kell már telefonos ügyfélszolgálat, a nyugati cégek pedig ezeket a munkákat előszeretettel szervezik ki a kelet-európai országokba, illetve kötnek megállapodásokat itteni cégekkel. A szektor viszont, annak ellenére, hogy megsokszorozta az alkalmazottainak a számát, még mindig nem áll túl előkelően a bonyolított üzleti forgalom terén.

Érdekes jelenség, hogy miközben az állami egészségügyi intézmények akkut szakemberhiányra panaszkodnak, addig a specializált magánegészségügyi szektorban 15 ezerrel nőtt 2008 óta a munkahelyek száma. A növekedés annak fényében még inkább erőteljes, hogy a statisztikák szerint 2017-ben az alkalmazottak átlagos száma ezen a területen majdnem 28 ezresre volt tehető, ami azt jelenti, hogy kilenc éve még 13 ezren dolgoztak ezen a területen. A specializált magánegészségügyi szolgáltatóknál azt persze meg kell jegyezni, hogy a terület egyik jellegzetessége, hogy a szakorvosok az állami egészségügyi intézmények mellett privát rendelőkben vagy klinikákban is dolgoznak párhuzamosan.

munka
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális