2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A magyar-román viszony is terítékre kerül a második Fiatalon, Válaszúton! közösségi találkozón

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 12:38 GMT +2, 2018. szeptember 04.

A szervezők parázsló vitákat és a tavalyinál kétszer nagyobb rendezvényt ígérnek, amelynek a szervezésébe 14 szakmai közösséget vonnak be.


Tizennégy szakmai szervezet bevonásával idén is megszervezi a Thinkonomy csapata a Fiatalon, Válaszúton! című háromnapos szakmai és közösségi találkozóját október 12. és 14. között a Kolozs megyei Válaszúton - jelentették be sajtótájékoztatón hétfőn reggel. A Thinkonomy közösség vezetői, Kovács Bálint, Simon Levente és Szőcs Endre elmondták, idén a román-magyar viszony, az adatvizualizáció, a gazdaság, a műemlékvédelem, az oktatás és a környezetvédelem témaköreit is érinteni fogják.

A Thinkonomy 2014-ben jött létre, azzal a céllal, hogy összekapcsolja a fiatalokat, és egy olyan tudásbázist hozzon létre, amely által konstruktív szerepet vállalhatnak az erdélyi közösség társadalmi életének alakításában - mondták el. A Thinkonomy gyakorlatilag két nagy projektből áll: egy közösségi blogból, illetve a Fiatalon, Válaszúton! rendezvényből, amelyet tavaly szerveztek meg először, idén pedig a második kiadásra készülnek.

“A rendezvényt rendbontó formában, kicsit más megközelítésben szervezzük. Elsősorban a kolozsvári fiatalokat, pályakezdőket, szakembereket szólítanánk meg. Az a cél, hogy ezen a rendezvényen ne előadásokat vagy kurzusokat szervezzünk, hanem inkább - ha lehet így fogalmazni - olyan értelmiségi beszélgetéseket, amelyek foglalkoztatják a mi korosztályunkat. Olyan kérdéseket boncolgatunk majd, amelyek válaszút elé helyeznek minket, legyen az társadalmi, gazdasági, kulturális, oktatási vagy mezőgazdasági kérdés” - mondta Szőcs Endre.

Kovács Bálint, Simon Levente és Szőcs Endre.

Az esemény szervezése abban rendhagyó, hogy a panelbeszélgetések legtöbbjét partnerszervezetekkel és/vagy közösségekkel fogják megszervezni. Összesen 14 partnerszervezet bevonásával hozzák tető alá a rendezvényt. "A 21. században nem érthet valaki mindenhez. A műemlékvédelemről szóló panelt az Erdélyi Krónika, illetve a Kolozsváron ismert Korzó Egyesület tagjaival együttműködve szervezzük meg. A természetismeret és oktatás viszonyáról szóló panel a BBTE biológusainak bevonásával, a vallás és fiatalság viszonyáról szóló beszélgetés pedig az IKE közreműködésével jön létre" - mondta Simon Levente, aki azt is elmondta, hogy a rendezvény szeretne kapocs lenni a szakmai közösségek között.

Tavaly közel 100-an voltak a rendezvényen, és mivel az esemény költségvetése és a szervezők száma is megengedi, idén kétszer ennyi emberrel számolnak. A regisztráció már hétfőn indul és október elejéig tart. A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, viszont ingyenes. A résztvevőknek esetleg a szállásukat és az étkezést kell állniuk, ha ezt igénylik.

"Azt szeretnénk, ha egész hétvégén parázsló beszélgetések, parázsló viták alakulnának ki. A hangsúly pedig a fiatal gondolkodókon lenne" - mondta Szőcs, aki arról is beszélt, hogy a hétvégét zenei programokkal is fogják színesíteni, de ezeket is úgy próbálják kitalálni, hogy legyen tér a beszélgetésekre és az ismerkedésre.

“Ahhoz, hogy komolyabb beszélgetések és akár viták alakuljanak ki, úgy gondoltuk, hogy a kerekasztal-beszélgetés a legjobb formátum. Ezeket szekcióként fogjuk megszervezni, párhuzamosan legalább két kerekasztal-beszélgetés fog zajlani. Este pedig moderátorok által vezetett panalek lesznek, ahová mindenki összegyűlhet” - részletezte Kovács Bálint.

Kovács elmondta még, legalább két olyan panelbeszélgetést fognak szervezni, amelyben a román-magyar közösségek viszonya lesz a fő téma, és ezeket a kérdéseket politikai, kulturális vagy oktatási szempontból is meg fogják közelíteni. “Reméljük, hogy majd merészebb kérdésekre is válaszokat tudunk keresni.”

konferencia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális