2019. április 21. vasárnapKonrád
EUR = 4.7607 RON
USD = 4.2327 RON
HUF = 1.4879 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,351.30(0.86%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Washington Post: Románia lakosságának csak 1%-a tartozik a középosztályhoz

Ambrus István utolsó frissítés: 18:45 GMT +2, 2018. augusztus 29.

Nem csak az amerikai lap, hanem a Világbank legfrissebb jelentése is újra leírja a kemény valóságot.


Románia lakosságának csak 1%-a él a globálisan meghatározott középosztálybéli standardok szerint - írja a Washington Post, amelyet az RFI is szemlézett. Az Országos Statisztikai Hivatal szerint ez az arány 10%, de még így is a lakosság egyharmada a szegénységi küszöb határán, vagy az alatt él.

A Washington Post által is közölt meghatározás szerint azok tartoznak bele a társadalmi középosztályba, akiknek elegendő anyagi javak állnak a rendelkezésükre az alapvető szükségletek fedezésére, mint a megfelelő élelem, ruházat és szállás, ugyanakkor még marad elegendő anyagi forrásuk arra is, hogy időnként az úgynevezett luxus, vagy minőségibb kategóriájú szolgáltatásokat is igénybe vegyenek, illetve ilyen kategóriájú terméket vásároljanak.

A Brookings Intézet szakértője, Homi Kharas a lap felkérésére elmondta, azok számítanak középosztálybelieknek, akik 11 és 110 dollár közti jövedelemre tesznek szert naponta, az éves jövedelmük pedig 4 000 és 40 000 dollár közé tehető. Ennek alapján pedig

Románia lakosságának csak az 1 százaléka középosztálybeli.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanakkor a hivatalosan megállapított globális standard szerint a legtöbb román háztartás rendelkezik a szükséges bevételi forrással, amelynek az alsó határa a havi 1 364 lej, ugyanakkor ez a havi kereset nem teszi lehetővé az időnkénti felsőbb kategóriás termékek vagy szolgáltatások megvásárlását.

Fotó: RFI

Az életminőségre vonatkozó statisztikák szerint a havi, rendszeres jövedelemmel rendelkezők 33,6%-nak vannak elmaradásai a lakásfenntartási-, és egyéb fontos járulékos költségek kifizetésével, míg a lakosság 66,3%-ának nem okoznak gondot az ilyen jellegű költségek.

Az INS statisztikái azt mutatják, hogy a háztartások 44,5%-a kisebb vagy nagyobb nehézségek árán tudja csak előteremteni a megélhetéshez szükséges anyagi javakat, de ehhez hozzáadva a mindennapi kiadásokat, azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek anyagi nehézségekkel küzdenek, elérik a 85,6%-ot.

A problémákra a Világbank júniusi jelentése is rávilágít. Eszerint az Európai Unión belül Romániában van az egyik leggyorsabb gazdasági fejlődés, ennek ellenére ez mégsem járult hozzá az országon belüli szegénység csökkenéséhez. A jelentés szerint az ország legszegényebb régiói továbbra is a vidéki környezetben vannak.

Románia lakosságának 45%-a vidéki környezetben él, ahol a szegénységi mutatók 20 százalékponttal nagyobbak mint a városon élők esetében. Ez a szintű anyagi különbség az EU többi országára nem jellemző.

A jelentés rámutat, hogy hozzávetőlegesen 900 ezer ember él mélyszegénységben olyan marginalizálódott közösségekben, amelynek 3,2%-a városi, míg 6,2%-a vidéki környezetben van.

szegény
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális