2019. február 23. szombatAlfréd
EUR = 4.7619 RON
USD = 4.1988 RON
HUF = 1.4983 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,766.87(-1.13%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Az elmúlt évben 15%-kal nőtt az egészségügyi szolgáltatások ára

Ambrus István utolsó frissítés: 15:15 GMT +2, 2018. július 06.

Egy friss tanulmány szerint a növekedés nálunk kétszer volt magasabb, mint az EU-ban. Az emelkedés idén tovább folytatódik.


Romániában országos szinten továbbra is növekednek az egészségügyi szolgáltatások árai, ezáltal pedig a betegellátás költségei is. Az ütem mértéke is aggasztó, az egészségügyi szolgáltatások árának "inflációja" kétszer nagyobb, mint az európai átlag, ami uniós szinten a harmadik helyre sorolja Romániát - mutat rá a Medical Trends Around The World kimutatása.

A 2017-ben mért 15%-os árnövekedést az egészségügyi biztosítótársaságok adatai alapján számolták ki. Az egészségügyi ellátás költségei ugyanakkor globális szinten is jelentősen emelkedtek, ennek átlagértéke 9,5% volt múlt évben. A tanulmány szerint Romániában az egészségügyi szolgáltatások költségeinek növekedése 2018-ban is a legmagasabbnak számít az EU-ban, hasonlóan Szerbiához és Magyarországhoz.

Az országos egészségügyi ellátást illetően pozitívnak tekinthető, hogy az elmúlt időszakban emelkedett a betegellátásban dolgozó alkalmazottak, orvosok és ápolók száma. A múlt évi adatok szerint 58 600 orvost tartottak nyilván, ami az eddigi időszakhoz képest enyhe növekedést jelent. Ennek eredményeként 335 lakosra egy orvos jut, a romániai egészségügyben működő kórházak, rendelők és egészségügyi központok száma eléri a 60 ezret. Az egészségügyben dolgozó személyzet közül 15 700 fogorvos, 17 800 gyógyszerész. Az orvosok egyötöde családorvos, akiknek kétharmada városon működtet rendelőt.

Az egészségügyi ellátásban továbbra is jelentős különbség van a város és a vidék között. Vidéken egy családorvosra 8-szor több beteg jut, mint városon, ez az eloszlás hasonló a gyógyszerészek és a fogorvosok esetében is.  Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint az egészségügyben dolgozó alkalmazottak többsége nő, az orvosok és fogorvosok esetében ez az arány kétharmad, a gyógyszerész szakterületen elhelyezkedő alkalmazottak több mint 90%-a nő.

Az orvosok, a családorvosok, a fogorvosok, a gyógyszerészek, az egészségügyi személyzet, és a kiegészítő egészségügyi személyzet megoszlása a városok (kék) és a falvak (sárga) között. Az arányok azért is érdekesek, mert Románia lakosságának közel fele falvakban él.

A Mediafax az Országos Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva az írja, hogy az országban működő egészségügyi ellátást biztosító intézmények 75%-a magánkézben van, a klinikák és az egészségügyi analíziseket végző orvosi és fogorvosi rendelők csupán 10%-a állami. Így nem meglepő, hogy országos szinten a magánrendelőkben orvosi ellátást igénylő páciensek száma eléri az 5 milliót.

A szakemberek szerint az egészségügyet érintő fontos újítás lehet, hogy leegyszerűsödik annak a módja, hogy a romániai betegek hozzáférjenek a külföldi egészségügyi intézmények ellátásaihoz. A múlt hónap végén elfogadott törvénykezés értelmében az egészségügyi ellátásra szoruló páciensek könnyebben hozzájuthatnak a külföldi kórházak szolgáltatásaihoz. A Hivatalos Közlönyben megjelent 81/2018-as rendelet szerint egyszerűbbé válik az ilyen esetben szükséges bürokratikus eljárás, valamint a költségek megtérítése. Ez az intézkedés elsősorban az olyan súlyos betegségben szenvedőket érinti, akiknek szervátültetésre van szükségük, de ennek köszönhetően kedvezőbben bírálhatók el elsősorban a 0-18 év közötti páciensek kérései. Sorina Pintea egészségügyi miniszter az intézkedés kapcsán elmondta, erre elsősorban azért volt szükség, mert az ilyen súlyos esetekben le kellett rövidíteni a várakozási időt, így az esetek súlyosságától függően felgyorsíthatóak ezek a procedúrák.

Az idén 4,59%-al nagyobb összeget fordított a kormány a költségvetés által az egészségügyi rendszer finanszírozására, mint 2017-ben, így ennek összege eléri a 8,76 milliárd lejt.

egészségügy
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális