2019. február 23. szombatAlfréd
EUR = 4.7619 RON
USD = 4.1988 RON
HUF = 1.4983 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,766.87(-1.13%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

A magyar állam tulajdonába került Szatmár ikonikus épülete

szerk. utolsó frissítés: 11:29 GMT +2, 2018. június 09.

A Pannónia szálló épületét a korábbi értesülésekkel ellentétben nem egy magyarországi üzletember, hanem egyenesen a magyar állam vásárolta meg.


A magyar állam tulajdonában van az a részvénytársaság, amely megvásárolta és felújítja Szatmárnémeti egyik legimpozánsabb épületét, az egykori Pannónia (ma Dacia) szállót. Az új tulajdonos, a Manevi Zrt. budapesti székhellyel rendelkező vállalat éves jelentéseiből (itt és itt) az derül ki, hogy a részvénytársaság tulajdonosa a magyar állam, a tulajdonosi jogok gyakorlója pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság.

A helyi sajtó is beszámolt róla, hogy a szecessziós épület új tulajdonosa pénteken egy villámlátogatáson mutatkozott be Szatmárnémeti városvezetésének. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere Závodszky Gáborral, a Manevi Zrt. képviselőjével, valamint a Dacia Rt. jövőbeli vezetőjével, Baka Leventével folytatott megbeszélést.

Már januárban lehetett tudni arról, hogy új, magyarországi tulajdonoshoz kerül a szálló. Akkor a Digi24 hírtelevízió még arról számolt be, hogy amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor még idén elkezdődhet a szálló felújítása.

Az 1902-ben megnyitott, Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervei alapján épült szecessziós épületet 1995-ben privatizálták, a szálloda tulajdonképpen az akkori alkalmzottak tulajdonába került. Az időközben egyre rosszabb állapotba kerülő ingatlan 2007-ben cserélt újra gazdát, amikor egy Vasile Tantas nevű üzletember vásárolta meg a szállót működtető gazdasági társaságot 1,7 millió euróért. Tantas szándéka az volt, hogy felújtsa a szállót, viszont a gazdasági válság meghiúsította a terveit.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális