2019. április 21. vasárnapKonrád
EUR = 4.7607 RON
USD = 4.2327 RON
HUF = 1.4879 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,351.30(0.86%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Mutatjuk Románia fizetési térképét

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 18:07 GMT +2, 2018. április 09.

Szépen nőttek a munkabérek tavaly, de azért az elmaradottabb megyéknek még van mit behozniuk.


Bár ez valószínűleg senkit nem lep már meg, a 2017-ről szóló statisztikák is azt mutatják, hogy Bukarestben élnek a legmagasabb fizetést, átlagosan havi nettó 3 116 lejt kereső romániaiak. Az átlagos munkabérek alapján állított lista másik végén Teleorman megye található, ahol mindössze átlagosan 1 780 lejt kapott kézbe egy munkavállaló. Az országos átlag azt mutatja, hogy tavaly az országos nettó havi átlagbér megközelítette a 2 400 lejt, viszont a megyék legalább felében a nettó havi átlagbér így sem érte el a 2 ezer lejt.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai alapján a Ziarul Financiar gazdasági lap is készített elemzést az országos nettó átlagbér megyékre lebontott változásáról 2017-ben. Az elmúlt évben Bukarest után Kolozs (2 670 lej), Temes (2 501 lej), Szeben (2 468 lej) és Brassó megyében (2 383 lej) mérték a legmagasabb nettó átlagbért 2017-ben.

Ami a 2016-hoz viszonyított növekedést illeti, ebben a tekintetben gyakorlatilag minden megye jól teljesített, vélhetően ehhez egyébként hozzájárult a minimálbér elmúlt évben való emelése is. A jelentős magyar lakossággal rendelkező erdélyi megyék közül Bihar megyében 22%-kal, Máramaros megyében 20%-kal, Szilágy megyében 19%-kal, Beszterce-Naszód megyében 18%-kal, Szatmár megyében 17%-kal, Maros megyében 15%-kal, Kolozs megyében 14%-kal növekedett a nettó átlagos havi fizetés.

Ami a két székely megyét illeti, Hargita 18%-os növekedéssel 1 791 lejes, Kovászna 19%-os növekedéssel 1 837 lejes nettó átlagbért tud felmutatni az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint. Bár a két megye esetében a közel 20%-os növekedés elsőre talán jónak tűnhet az előző évhez viszonyítva, azért itt továbbra is eléggé kijózanító, ha összeállítjuk azt a listát, amely a nettó átlagbérek alapján a legrosszabb helyen levő romániai megyéket rangsorolja.

És itt a legmagasabb nettó átlagbért felmutató megyék toplistája 2017-ben:

A bérek az elmúlt évben közel két számjeggyel növekedtek az ország majdnem minden megyéjében. A növekedésnek több magyarázata is van, azt már említettük, hogy emelkedett az elmúlt évben a minimálbér, ez pedig elsősorban az alacsonyabb átlagbérrel rendelkező megyék számára jelentett előrelépést, hiszen ott nagyobb az aránya azoknak a munkavállalóknak, akik a legalacsonyabb fizetést vihetik haza.

A munkabérek növekedésében ugyanakkor az is szerepet játszott, hogy már egyre nehezebb megtalálni a megfelelő alkalmazottakat is a munkaerőpiacon: az elmúlt évben az országos munkanélküliségi ráta 5% alá esett, a szabad munkaerő egyre nagyobb hiánya pedig számos területen a bérek emelkedéséhez vezetett. Ahogy kétségtelenül az elmúlt évben a közszférában dolgozók béremelkedése is jelentős nyomást helyezhetett a magánszféra munkaadóinak vállára.

A magas fizetésnövekedéseket támasztják alá az Eurostat legfrissebb statisztikái is, amelyek szerint a fizetések mellett az adókat és járulékokat is tartalmazó munkaerőköltségek 2017-ben az előző évhez viszonyítva Romániában emelkedtek a legnagyobb ütemben az egész Európai Unióban. A mezőgazdasági és közszférában adott fizetésekkel nem számoló európai statisztikák szerint a 10 alkalmazottnál több személyt foglalkoztató romániai cégeknek átlagosan 17,1%-kal nőtt az egy alkalmazottra eső munkaerőköltsége. Romániát Bulgária (12%) követi, harmadik Csehország (11,3%), negyedik pedig Magyarország (10%). Az itt böngészhető statisztikák alapján egy erőteljes regionális trend is egyértelműen látszik, ami a munkabérek emelkedését illeti.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális