2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
EUR = 4.6485 RON
USD = 4.0861 RON
HUF = 1.4383 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,570.40(0.03%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Melyek Románia legnagyobb kereskedelmi partnerei?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 15:14 GMT +2, 2018. április 06.

Azt is mutatjuk, hogy milyen termékekből hozunk be a legtöbbet külföldről.


Az elmúlt évben 9,1%-kal 62,6 milliárd euróra növekedett Románia export tevékenysége, vagyis azoknak a termékeknek az értéke, amelyeket a gazdasági szereplők itthon állítottak elő, de külföldieknek adtak el. Közben ugyanebben az időszakban a 75,6 milliárd eurónyi terméket importáltunk más országokból, ami 12,2%-os növekedésnek felel meg. Bár a kivitel az elmúlt évben szép növekedést mutatott, a külföldi termékek behozatala még nagyobb ütemben nőtt. Ez azért sem kedvező számunkra, mert így az elmúlt időszakban tapasztalható vásárlóerő-növekedés elsősorban Románia legnagyobb kereskedelmi partnereinél hoz létre munkahelyeket és újra befektethető nyereséget.

A hónapokra lebontott adatokból nem derülnek ki túl nagy egyensúlytalanságok, az viszont az alábbi ábrából is jól kiolvasható, hogy az exportot illetően a szeptember, október és november tűnik a legerősebbnek, míg import szempontjából közvetlenül az év végét megelőző hónapok azok, amelyekben a legtöbb külföldön előállított termék az országba kerül. Nagy valószínűséggel előbbiben a mezőgazdasági betakarítási szezonnak van szerepe, utóbbi magyarázata pedig a karácsonyi ünnepeket megelőző nagy bevásárlási hullám, amelyre a kereskedők általában már jó előre felkészülnek.

Termékkategóriákra lebontva a legszembetűnőbb egyértelműen az autó- és gépgyártás jelentősége, amely a teljes export majdnem felét, egészen pontosan a 49,95%-át adta tavaly. S bár az autó- és gépgyártásból származó termékek exportja is 10,63%-kal növekedett, mégsem ez a szegmens hozta a legkiugróbb bővülési adatot, hanem a különböző fémek, és fémből készült termékek esetében mért 18,79%-os növekedés. Jelentősen nőtt még a határon túlra eladott ásványi termékek (13,68%-kal), a vegyi- és műanyagok (10,51%), a kő, gipsz, cement, üveg és kerámia termékek (8,64%) értéke, az élelmiszerek tekintetében viszont csak 3,97%-os növekedést mértek.

Ami az importokat, vagyis a termékek behozatalát illeti, ott is jelentős volt a növekedés az autógyártás és a gépgyártás termékei iránt (11%), a vegyipari termékek (11,6%), az ásványi termékek (29,6%), valamint a fémek és fémből készült termékek terén is. A különböző energiahordozókat, például a kőolajat vagy a földgázt is magába foglaló ásványi termékek kategória 29,6%-os növekedésére érdemes kitérni az importtermékek közül. A majdnem 30%-os növekedésnek egyetlen év alatt egyszerű magyarázata van, a növekedés jelentős részét ugyanis a belföldi üzemanyagkereslet erőteljes emelkedése okozta.

Az adatok millió euróban vannak megadva. Forrás: az üzleti szféráért felelős minisztérium külkereskedelmi osztályának jelentése.

Akit még részletesebben érdekel, hogy milyen termékeket importálunk és exportálunk, az ide kattintva böngészheti az adatokat.

Messze Németország a legfontosabb keeskedelmi partnerünk

Románia kereskedelmi partnerei között túlnyomórészt európai országok vannak. Az ország exportjának 86,6%-a megy kontinensen belülre, míg az import 88,8%-a jön Európa valamely más országából. Hogy mennyire függünk az EU-tagállamoktól, az is mutatja, hogy a közösségen belüli a javak egyaránt 75,8%-a megy van jön az EU valamely más tagállamába, illetve tagállamából.

Az elmúlt évben az ország tíz legnagyobb kereskedelmi partnerének is döntő többsége EU-s tagállam. Románia legnagyobb exportpartnere messze Németország (oda az összes export 22,9%-a megy), második Olaszország (11,2%), harmadik Franciaország (6,8%). A tíz legnagyobb exportpartnerünkből álló listát még Magyarország (4,7%), Nagy-Britannia (4,1%), Bulgária (3,4%), Törökország (3,3%), Lengyelország (3,1%), Spanyolország (3,0%) és Csehország (2,9%). A tíz legnagyobb exportpartner részesedése 65,4% volt az exportban.

Ami a Romániába behozott termékeket illeti, Románia tíz legnagyobb importpartnerétől az összes import 67,9%-a származik. 2017-ben a legnagyobb értékben Németországból (20%), Olaszországból (10%), Magyarországról (7,5%), Lengyelországból (5,5%), Franciaországból (5,3%), Kínából (5%), Hollandiából (4%), Törökországból (4%), Ausztriából (3,3%) és Oroszországból (3,3%) importáltunk javakat.

Arra is érdemes kitérni, hogy bár nagyon sok országgal szemben nő Románia kereskedelmi tevékenysége, a legnagyobb partnerekkel szemben egyre mélyül az ország kereskedelmi hiánya. Ilyen ország Kína is, az ázsiai nagyhatalommal szemben 2017-ben 3,056 milliárd eurós kereskedelmi hiányt halmoztunk fel, vagyis több mint 3 milliárd euróval importáltunk több terméket Kínából, mint amennyit exportáltunk oda. A második legnagyobb kereskedelmi hiányunk Magyarországgal szemben van (-2,7 milliárd euró), de Lengyelországgal (-2,1 milliárd euró), Hollandiával (-1,4 milliárd euró), Oroszországgal (-1,3%), Ausztriával (-1,04 milliárd euró) szemben is növekedett a hiányunk az elmúlt évben.

Az sem jó hír, hogy csökken a kereskedelmi többletünk több olyan jelentős ország esetében is, amelyekkel szemben pozitív mérleget tudtunk felmutatni, ilyen Nagy-Britannia (873,3 millió euró) és Franciaország (231,5 millió euró) is. Az is beszédes adat, hogy az elmúlt évben egyetlen olyan jelentős kereskedelmi partere sem volt Romániának, amellyel szemben növekedett volna a kereskedelmi többlete az előző évhez viszonyítva.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális