2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
EUR = 4.6605 RON
USD = 4.1120 RON
HUF = 1.4403 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,551.77(-0.34%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Elindult a CRITBIZ, a kezdő vállalkozásokat 40 ezer euróval támogató program

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 22:03 GMT +2, 2018. február 02.

Az észak-nyugati régióban 48 vállalkozás kaphat vissza nem térítendő támogatást.


Legfennebb 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást kaphat 48 induló vállalat a pénteken induló CRITBIZ vállalkozásfejlesztő program részeként - jelentették be a program lebonyolítói Kolozsváron.

A CRITBIZ egy hároméves projekt, amelyet az Észak-Nyugat-Románia fejlesztési régióban valósítanak meg. A projekt részeként a PONT Csoport, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület, valamint a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egymással együttműködve egy olyan vállalkozásfejlesztési mechanizmust fejlesztenek ki és ültetnek gyakorlatba, amelynek részeként a vállalások szerint legalább 300 üzleti terv fog elkészülni. Ezekből az üzleti tervekből választják ki azt a 48-at, amelyeknek a megvalósulása vissza nem térítendő támogatásban részesül.

A programra azok jelentkezhetnek, akik 18 és 64 év közöttiek, állandó vagy ideiglenes lakcímük Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szatmár vagy Szilágy megye valamelyikében van, valamint nem többségi tulajdonosai egy már létező vállalkozásnak a támogatási szerződés aláírásának pillanatában.

A támogatást azokra a kezdő vállalkozásokra lehet elnyerni, amelyek az IT vagy a kreatív iparágak szektorában tevékenykednének. A támogatható tevékenységi köröket leíró kódok (CAEN-kódok) egyébként már böngészhetőek a CRITBIZ oldalán.

Farkas András, a PONT Csoport társalapítója a vállalkozásfejlesztési program bemutató sajtótájékoztatóján elmondta, a kezdő vállalkozások alapításának támogatása tulajdonképpen csak rövid távú cél, legalább annyira fontos, hogy közép- és hosszú távon a CRITBIZ hozzájárulhat a vállalkozói ökoszisztéma fejlődéséhez a régióban. Farkas arra is kitért, hogy a program hároméves futamidejéből a második és a harmadik évben történik a vállalkozások tulajdonképpeni megalapítása és a működésük támogatása. Az első év viszont viszonylag komplexnek ígérkezik:

  • tapasztalt trénerek bevonásával 400 jelentkező fog ingyenesen részt venni 40 óra minőségi oktatásban általános menedzsment, pénzügyi ismeretek, HR és marketing témakörökben,
  • a képzés végén a jelentkezőknek egy üzleti tervet is el kel készíteniük,
  • az elkészült üzleti tervet pedig szakemberekből álló zsűri előtt kell bemutatniuk az üzleti tervek versenyén.

Farkas szerint a vállalkozásfejlesztési mechanizmus egyébként abban is segítheti a résztvevőket, hogy a képzések elvégzése után kialakuljon bennük egy álláspont arról, hogy elérkezett-e számukra az időpont egy vállalkozás megalapítására, vagy esetleg bizonyos területeken további fejlődésre van szükségük. Elmondta, előfordulhat az is, hogy az üzleti terv alapján nyilvánvalóvá válik, hogy egy adott vállalkozásnak 40 ezer eurónál nagyobb finanszírozásra van szüksége az ötlet megvalósításához. Ebben az esetben akár kockázati befektetők, vagy akár bizonyos banki finanszírozási megoldásokkal is tudják segíteni a jelentkezőket - mondta Farkas.

Az érdeklődők máris jelentkezhetnek a critbiz.ro oldalon, eddig körülbelül 150 ember regisztrált. A program lebonyolítói a fejlesztési régió mindegyik megyéjében találkozni fognak a sajtó képviselőivel, valamint különböző eseményeken is népszerűsíteni fogják a lehetőséget annak érdekében, hogy minél szélesebb közönséghez jussanak el.

A program keretében tartott képzések már februárban elkezdődnek, októberig pedig megtörténik a 48 (plusz 6 tartalék) üzleti terv kiválasztása. Ezt követően a kiválasztott üzleti tervek készítői egy 40 órás gyakorlaton fognak részt venni, abban az iparágban szerezhetnek valós körülmények között gyakorlati tapasztalatokat, amelybe az újonnan alapított vállalkozásukkal belépni készülnek.

A 48 kiválasztott üzleti tervből 24 kötelezően kreatív iparági vállalat kell legyen, 24-nek pedig az IT szektorban kell majd tevékenykednie. Cél, hogy a programban résztvevő 400 személy 30%-a nő kell legyen, 10%-a pedig 24 év alatti fiatal. Nem jelentkezhetnek viszont olyan 24 év alatti fiatalok, akik az oktatásban sem vesznek részt, és alkalmazásban sincsenek.

Gönczi József, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület elnöke azt részletezte, hogy 32 vállalkozói készségfejlesztési tanfolyamot fognak tartani. Elmondta, minden tanfolyamot a észak-nyugati régióban fognak megszervezni, amelyből minden megyében legkevesebb két tanfolyamra kerül sor. Kiemelte, a képzéseknek önmagában nem az lesz a célja, hogy a jelentkezőknek sikerüljön átlépni a vállalkozásfejlesztési program következő szintjére, hanem sokkal inkább azzal kapcsolatban szeretnék a résztvevők ismereteit szélesíteni, hogy mit is jelent a vállalkozás, és azt is szeretnék elérni, hogy a program keretében létrejövő üzleti terv akár más finanszírozási módozatok, például banki hitelek esetén is felhasználható legyen.

Első körben a vállalkozásfejlesztési program az elbírálásra felkért zsűri segítségével a 48-ból 24 üzleti tervet úgy választ ki, hogy minden megyéből legkevesebb 4 üzleti terv kapjon támogatást. A második körben a fennmaradó támogatási összeget egy regionális pitch-verseny alapján fogják odaítélni.   

A nyertes vállalkozásoknak két alkalmazottal kell működniük legalább két évig, fontos részlet viszont, hogy nem kötelező az alkalmazottakat teljes munkaidőben foglalkoztatni, valamint az is, hogy a vállalat tulajdonosa is lehet a saját cégének alkalmazottja.     

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális