2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
EUR = 4.6605 RON
USD = 4.1120 RON
HUF = 1.4403 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,551.77(-0.34%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Nincs más választásunk, 5G-s hálózatot kell kiépítenünk

Ambrus István utolsó frissítés: 18:21 GMT +2, 2018. február 01.

Ha az Európai Bizottságon múlik, 2020-ra elkezdhet kiépülni az újabb generációs 5G hálózat a legtöbb EU-s országban.


Az Európai Unió összes országa egyetért azzal az elképzeléssel, hogy 2020 végéig minden tagállamban legyen legalább egy olyan város, ahol már elérhető az 5G hálózat. 2025-ig pedig egy teljes 5G-s hálózat megvalósítása a cél.

Az Európai Bizottság szerint erre azért van szükség, mert egyre több olyan eszköz vesz körül bennünket, amely a világhálóra csatlakozik, így egyre nagyobb adatforgalom bonyolódik le a különböző mobil- és internetszolgáltatók hálózatain keresztül.

Az 5. generációs hálózatok kiépítésének technológiája már létezik, de ez jelenleg nem elérhető a felhasználók számára. Johannes Gungl, az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) vezetője szerint ennek

kiépítése a piaci versenyben maradáshoz elengedhetetlen.

A gyorsabb mobilos internethálózatok kiépítése költséges, az Európai Bizottság becslései szerint a szolgáltatóknak az EU-ban összesen 500 milliárd eurót kell befektetniük ennek kivitelezéséhez.

A Romániában jelenleg is elérhető 4G szolgáltatás is megfelelő adatátviteli sebességet biztosít a mobilfelhasználóknak, az 5G ilyen tekintetben nem lesz annyira szembetűnően gyors. Az új technológiának a hálózatok kiépítésére elsősorban az egyre nagyobb mennyiségben és gyorsabb ütemben fejlődő technológiai újítások miatt van szükség, mint például az önvezető autók, vagy az egyes országokban szintén gyorsabb ütemben fejlődő egészségügyi rendszerek.

Az új technológiának egyéb előnyei is vannak, az új szabványnak köszönhetően a megnövelt sebesség és kapacitás mellett egyesíteni fogja a mobil és a vezetékes kommunikációt,

megszűnik az átmenet a mobilnet és a wifi között.

Az 5G hálózatok kiépítéséről az általános uniós ügyekkel foglalkozó tanács határozatot fogadott el múlt év áprilisában, amely biztosítja minden országban az ehhez szükséges jó minőségű frekvenciasávot annak érdekében, hogy fokozzák azok összekapcsolhatóságát. Így csökkenni fognak a digitális eltérések a szolgáltatók által üzemeltetett technológiák közt.

A jelenleg Romániában működő 3G és 4G technológiás hálózatok teljes körű kiépítése közel tíz évig tartott, az 5G esetében ez az idő 7-8 évet vehet igénybe. A mobilszolgáltatók és a világhálóra kapcsolódó termékeket gyártó cégek számára azért is fontos az új technológia bevezetése, mert a felhasználók egyre több időt töltenek mobilozással. Míg korábban átlagosan egy felhasználó napi 30 percet töltött telefonozással, ez az időtartam 2025-ig 5,5 órára emelkedhet, amelynek nagy része nem telefonálással, hanem okostelefonos alkalmazások használatával telik.

Kutatások szerint hatalmas növekedés várható az Internet of Things, a dolgok internete térnyerésével is. Tíz éven belül hozzávetőlegesen 100 milliárd IoT eszköz lesz használatban, valamint egyre több ezekhez kapcsolódó szenzort is bekötnek a hálózatokba, ami elősegítheti az okos városokhoz szükséges technológiák elterjedését. Az Európai Unió szintjén ezért is sürgetik az új technológia minél összehangoltabb bevezetését, mert ez a kapcsolódó üzletágak számára is értéknövekedést hoz.

Berlinben már tesztelték

2017 nyarán a német fővárosban üzembe helyezték az első 5G hálózatot Európában. A Berlinben felállított berendezések a szabványosítás előtti pre-standard 5G New Radio technológia révén 2 Gbit másodpercenkénti adatátviteli sebességet értek el, emellett a Deutche Telekom az új technológiával ipari kísérleteket is folytat a hamburgi kikötőben. Az alkalmazási területek közt szerepelnek a forgalomirányítási adatok átvitele, a közlekedési lámpák megbízható irányításai figyelembe véve a környezetvédelmi szempontokat.

Romániában várhatóan 2020 környékén vezetik be

Augustin Jianu volt kommunikációs miniszter 2017-ben azt nyilatkozta, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy 2018-ban kiadják a szolgáltatók számára az új technológia bevezetéséhez szükséges engedélyeket.

A volt miniszter azt nyilatkozta a sajtónak, hogy 2020-ra már az ügyfelek számára is elérhető lesz az 5G szolgáltatás, ami gazdasági szempontból is fontos előrelépés lehet, ugyanis 3,2 milliárd dolláros plusz bevételt jelent az állam, valamint az energiaszektor számára.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális