2018. aug. 14. keddMarcell
EUR = 4.6590 RON
USD = 4.0854 RON
HUF = 1.4409 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,112.00(0.21%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Odavan a romániai borokért a brit The Guardian

szerk. utolsó frissítés: 09:37 GMT +2, 2017. november 21.

Esik a font, a francia és olasz termelőknek katasztrofális évük volt, így új bortermelőket kell felfedezniük a brit borkedvelőknek.


A romániai borokról írt elismerő cikket a The Guardian. A brit napilap szerint a kitűnő ár-érték arányú romániai borok termelői nem csak a más bortermelő országokat sújtó gyenge terméshozamok, hanem a Brexit miatt is jól járhatnak a következő időszakban.

A brit lap szerint az Egyesült Királyságban élő borkedvelők érezhetik meg leginkább a világ borpiacát idén érintő problémákat. Nem elég ugyanis, hogy az angol font esése miatt a Nagy-Britannia által a nagy bortermelő országokból importált borok ára növekedni fog, amire még az is rátesz egy lapáttal, hogy a világ bortermelése évtizedek óta nem volt ilyen alacsony, a kisebb kínálat pedig szintén a bor árának emelkedéséhez fog vezetni.

Az előző évhez viszonyítva idén 8,2%-kal csökkent a világ bortermelése a Nemzetközi Szőlő- és Borszervezet (OIV) adatai szerint. Az idei 246,7 millió hektoliteres globális termésnél utoljára 1961-ben mértek kevesebbet. A globális termelés drasztikus visszaesése elsősorban a környezeti viszonyokkal magyarázható, a kedvezőtlen időjárás olyan országok bortermelőit is rendkívüli mértékben sújtotta, mint Franciaország vagy Olaszország

Európában viszont van pár ország - Portugália, Ausztria, Magyarország és Románia -, amely idén nagyobb terméshozamot tud felmutatni, mint 2016-ban. Romániában a szőlőtermés különösen jó lett idén, míg 2016-ban 3,3 millió hektoliter bor készült, addig idén 5,3 millió hektoliternyi, ami 64%-os növekedést jelent, és Romániát a világ 13. legnagyobb bortermelőjévé lépteti elő.

A jó ár-érték arányú borokra vágyó olvasóinak a The Guardian azt javasolja, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a romániai pincészetek termékeire. A rendszerváltás után visszaszolgáltatott földterületeknek, az alacsony munkaerőköltségnek, valamint annak is köszönhetően, hogy Románia még nem tagja az euróövezetnek, a romániai borok ára rendkívül versenyképes a The Guardian szerint.

A brit lap olyan romániai termelőket is kiemel, mint a Cramele Recaş, amely 1989 után az egyik első olyan pincészet volt Romániában, amelyet privatizáltak. A pincészetnek jelenleg két romániai és egy angol tulajdonosa van, akit Philip Coxnak hívnak. Cox a lapnak elmondta, hogy míg az európai termelők a károkról számolnak be ebben az évben, addig a temesrékási pincészetben soha nem volt ilyen bőséges termésük, mint idén. A lap azt is kiemeli, hogy a Temes megyei pincészet idén a bortermelés mellett jelentős mennyiségben adott el szőlőt olyan olasz és spanyol pincészeteknek, amelyeknek az idei termése katasztrofális volt.

A The Guardian szerint a pincészet több brit szupermarketláncban is jelen van a termékeivel, amelyeket a különböző kereskedelmi egységekben más névvel és címkével értékesítenek. A Bradshaw Pinot Grigio és a Nonius borokat a Nagy-Britanniában igencsak versenyképesnek számító 5-6 fontért árulják a kereskedők.

De nem csak a temesrékási pincészet van jelen a brit áruházak polcain. A brit lap a Prince Ştirbey pincészetet emeli ki, amelyet a kétezres évek elején szolgáltattak vissza a jogos tulajdonosoknak. A pincészet borai közül a 2016-os Tamâioasă Româneasca és a Negru de Drăgăşani borokat 10,5, illetve 14,5 fontért értékesítik Nagy-Britanniában.

bor
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális