2018. június 25. hétfõVilmos
EUR = 4.6665 RON
USD = 4.0058 RON
HUF = 1.4372 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 7,965.65(-1.77%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

A legkisebb vállalkozások szenvedhetik meg leginkább az új áfafizetési rendszert

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 13:49 GMT +2, 2017. szeptember 05.

A hatóságoknak nem a füst, inkább a tűz ellen kellene küzdenie - mondják a vállalkozók a mindent felforgató új áfafizetési rendszerről. 


A becsületes vállalkozások ellen irányuló, a hatóságok tehetetlenségét bizonyító, egyértelműen megszorító intézkedésként értékelik az erdélyi magyar vállalkozói szervezetek a kormány múlt héten elfogadott intézkedését, amely az úgynevezett megosztott áfafizetés bevezetéséről rendelkezik.

Az áfabegyűjtés új modellje 2018 januárjától kötelező módon lép érvénybe, de különböző kedvezményekért cserébe október 1-től is áttérhetnek rá az áfafizetők. A rendelet szerint jövő év első napjától az áfaköteles tevékenységet végző cégeknek és személyeknek külön áfa-folyószámlát kell fenntartaniuk, ahová adásvételkor vagy a szolgáltatások értékének kiegyenlítésénél az áfa összegét kötelező módon át kell utalniuk. Ellenkező esetben komoly büntetéseket is kilátásba helyeztek a hatóságok.

Hogyan fog működni a gyakorlatban a megosztott áfafizetés?

A rendszer a gyakorlatban várhatóan úgy fog működni, hogy minden adófizetőnek, beleértve a közintézményeket is, egy külön áfaszámlát kell nyitniuk valamely bankban vagy az állami kincstárban. A rendelet szerint abban az esetben, hogyha egy áfafizető cégnek készpénzzel, vagy bankkártyával fizetnek, akkor hét munkanap áll a rendelkezésére, hogy a befizetésből származó áfát saját áfaszámlájára átutalja.

A kisebb vállalkozásokat érinti legérzékenyebben a megosztott áfafizetés

"Teljes mértékben a becsületes vállalkozók ellen irányuló, rajtuk csattanó törvény – azok ellen, akik az adót befizetik, akik az államot eltartják és munkahelyeket teremtenek. Lényegében próbálják kiszűrni azokat, akik áfáznak, viszont ahogy ezt teszik, az a pénzügyi hatóságok, intézmények és az igazságügyi rendszer tehetetlensége és felelősségének áthárítása a probléma valódi megoldása helyett" - közölte megkeresésünkre a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozások Szövetségének álláspontját a tagok között végzett gyors felmérést követően Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke.

Az SZMVSZ álláspontja szerint a legnagyobb mértékben a mikrovállalkozások fogják "megszenvedni" az új rendszert, hiszen akár pénzügyi, akár az emberi erőforrások terén a legkisebb vállalkozások a leginkább kiszolgáltatottak a változások tekintetében. Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy mennyire nehezíti meg a vállalkozások életét az úgynevezett megosztott áfafizetés, az SZMVSZ képviselője úgy válaszolt, hogy elég csak:

  • a költségtényezőkre gondolni, arra, hogy milyen mértékben növekedhetnek meg a vállalkozások számára a számlafenntartási, utalási, valamint képzett személyekkel kapcsolatos költségek,
  • illetve elég csak az időtényezőket is figyelembe venni, és azt látni, hogy ezentúl napi szinten foglalkozni kell az utalásokkal a kis határidők és a magas büntetések miatt, legyen szó akár online banking utalásról vagy egyes esetekben elkerülhetetlen napi banki megjelenésről, illetve az áfa utalásának engedélyezési folyamatairól.

Aki csalni akar, ezután is megoldja

"Nem a füst, inkább a tűz ellen kellene küzdeni - aki csalni akar, ezután is megoldja. A kormány nem ezzel kellene próbálkozzon, ha nagyobb adóbevételeket akar, hanem azzal, hogy elérje: a vállalkozó vállalkozhasson, csinálhasson pénzt - mert akkor lesz miből fizetni -, ő pedig a kapott pénzből tartsa fenn a rendszert, a rendet. Előfordulhat, hogy az áfából származó bevétele az államnak így növekedni fog, de a járulékos veszteségek miatt nem valószínű, hogy közép- vagy hosszútávon hasznos eljárásról beszélünk, hiszen megnövekedik a bürokrácia, a pénzügyi bizonytalanság, a vállalkozóellenes magatartás és még sorolhatnánk" - válaszolta az SZMVSZ képviselője arra a kérdésünkre, hogy az intézkedéssel a kormány és a pénzügyminisztérium elérheti-e a célját, vagyis, hogy növekedjenek az áfából származó állami bevételek.

A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a megosztott áfafizetési rendszerre való átállás nehézsége rövidtávon elsősorban annak lesz a függvénye, hogy a bankok és a pénzügyi hatóságok milyen mértékben tudnak majd felkészülni az új rendszerre, és milyen lesz az átmenethez való hozzáállásuk. Arra számítanak ugyanakkor, hogy "a jellemzően mikrovállalkozások számára jelentős teher", a költségek és a bürokrácia növekedése miatt várhatóan megnő a fekete és a "láthatatlan" gazdaság volumene.

 

Már októbertől is át lehet(ne) állni az új rendszerre

A kötelező, január elsejei terminust megelőzően, október 1-től a cégek már bevezethetik az új áfa fizetési módszert, cserébe különböző kedvezményekben részesülnek, például eltekintenek a szeptember 30-ig összegyűlt, esetleg be nem fizetett áfa utáni büntetőkamattól, és bizonyos körülmények között 5%-os profitadó, illetve mikrovállalkozói adó kedvezményt kaphatnak. Kérdés viszont, hogy ilyen rövid idő alatt egyáltalán fel tudnánake-e keszülni az új áfafizetési rendszerre a vállalatok.

Bagoly Miklós Levente, a Kis- és Középvállalkozók Kovászna Megyei Szövetségének (ASIMCOV) elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a cégek számára az új rendszer még nagyon friss, és az alkalmazási normák hiányában még igencsak felületes ismeretekkel rendelkeznek a jogszabállyal kapcsolatban. "Az ASIMCOV-nál jövő hétre egy szakember meghívásával konzultációt szervezünk, hiszen úgy néz ki, hogy a cégek szempontjából rendkívül előnytelen lesz ez az elképzelés" - mondta az ASIMCOV elnöke, aki úgy értékelte, hogy a megosztott áfafizetés egyértelműen megszorító intézkedésnek számít, amely teljes mértékben az állam érdekeit szolgálja.

"Mindenféle ilyen megszorító intézkedés a szürke és fekete gazdaságot fogja erősíteni. Az emberek igyekeznek kibújni mindenféle ilyen intézkedés alól. Az okosabb kormányok és politikai vezetés lazítási intézkedésekkel igyekszik tenni azért, hogy sikerüljön a fekete gazdaságot felszínre hozni. Nem a megszorító, hanem a lazítási intézkedéseknek lennének pozitív következményei" - válaszolta Bagoly Miklós Levente arra a kérdésünkre, hogy a megosztott áfafizetés bevezetésével a hatóságok elérhetik-e a gazdaság fehérítésével kapcsolatos céljukat.

A kormány ennek ellenére azzal érvel, hogy a módosítás a becsületes adófizetőknek kedvez, hiszen lecsökkenti a tisztességtelen verseny lehetőségét azon cégek számára, amelyek nem tesznek eleget az adózási kötelezettségeiknek. A kabinet szerint a megosztott áfafizetés bevezetése 2020-ig körülbelül 6 milliárd lejjel növeli az államkassza bevételeit.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális