2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Mennyit lehet spórolni a havi villanyszámlán, ha otthagyod a hagyományos szolgáltatód?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 09:44 GMT +2, 2017. augusztus 02.

A váltás semmibe sem kerül, gyakorlatilag csak máshonnan kapod az alacsonyabb számlát.


Jövő évtől kezdődően teljes mértékben szabadpiaci viszonyok fognak uralkodni a romániai villamosenergia piacán. Aki viszont nem akar 2018-ig várni, esetleg szolgáltatóváltáson gondolkodik és 100%-ban piaci áron szerezné be a villamos energiát, akár több, mint 10 lejt is spórolhat a havi villanyszámlán. De mit jelent a szolgáltatóváltás? Vannak-e költségei? És honnan tudjuk meg, hogy melyik szolgáltató a legolcsóbb? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adunk válaszokat.

Mit jelent a villamos energiapiac liberalizálása?

Romániában a lakossági villamos energia fogyasztók száma a Capital szerint eléri a 8 milliót, 95%-uk viszont mindössze négy nagy, úgynevezett végső szolgáltatóval áll szerződésben: az E.ON-nal, az Electricával, az Enellel, valamint a CEZ-zel. Mivel ezek a szolgáltatók a különböző régiókban helyi monopóliumot élveznek (Furnizori de Ultima Instanță, FUI), az országos energiár-szabályozó hatóság rendelkezései szerint jelenleg az árképzésnél 90%-ban a szabadpiaci árat és 10%-ban a hatóság által meghatározott árat kell figyelembe venniük.

Ez viszont 2018. január 1-től változni fog. A villamos energia piacát teljes mértékben liberalizálni fogják, ami azt jelenti, hogy a négy nagy energiaszolgáltató is a szabadpiaci árak alapján fogja meghatározni az elektromos energia árát a háztartások számára. Vagyis, a lakossági fogyasztóknak akár tetszik, akár nem,

jövőtől véget ér az államilag szabályozott villamos energiaár korszaka.

Ennek persze vannak előnyei és hátrányai is. A nyilvánvaló előnye az, hogy a régi nagy szolgáltatók is kénytelenek lesznek versenyre kelni az ügyfelekért, és azzal a rendkívül sok kereskedő vállalattal, amely már most a szabadpiacon tevékenykedik, letornázhatják az árakat és a szolgáltatás minősége is növekedhet. Hátránya viszont, hogy az ügyfelek 2018-tól teljes mértékben ki lesznek szolgáltatva a villamos energia piacán bekövetkező változásoknak. Vagyis, ha az elektromos energia szabadpiaci ára csökkenni fog, annak majd a háztartások is örülhetnek, ha viszont növekedni, akkor azt is nekük kell “lenyelniük”.

Mit jelent a szolgáltató cseréje?

Ezért a szabadpiacon egyre aktuálisabb kérdéssé válik, hogy melyik szolgáltató kínálja a legolcsóbban az elektromos energiát, és persze mivel jár egy esetleges szolgáltatóváltás. Még mindig nagyon sokan gondolják azt, hogy az energiaszolgáltató cseréje egyben a villanyóra vagy akár a huzalok újravezetését is feltételezi. Erről azonban szó sincs. Egy korábban készült interjúnkban egy általunk megkérdezett szakértő a rendszer működését a vasúthálózat működéséhez hasonlította, ahol a tulajdonos mellett bizonyos díj ellenében bárki szállíthat utasokat vagy árut a saját szerelvényein. Így van ez az energiapiac esetében is, ahol az elosztói hálózat üzmeltetője (Kolozs megyében például az Electrica Distribuție nevű vállalat) egy előre megszabott díj ellenében bármelyik kereskedő villamos energiáját elszállítja bármelyik fogyasztóhoz.

Vagyis, hogy a rendszer működését jobban megértsük, fontos, hogy különbséget tegyünk a villamos energiát termelő (különböző erőművek, napelemparkok), a szállító (Electrica Distribuție) és a villamos energiával kereskedő vállalatok között. Persze vannak olyan vállalatok is, amelyek nem csak az elektromos energia “termelésével”, hanem annak forgalmazásával is foglalkoznak. Jó példa erre az RDS Digi Energy, a Teszári Zoltán érdekeltségébe tartozó vállalat az elmúlt években több energetikai beruházást is bejelentett

Egyre több kereskedő ajánlata közül lehet választani

Jelenleg Romániában a háztartási fogyasztók a Capital üzleti lap szerint 100-nál is több kereskedő ajánlata közül választhatnak. Mivel ezek az ajánlatok egyre kedvezőbbek, és a hatóságilag szabályozott ár is már rendkívül érzékenyen reagál a piaci ár változására, egyre többen döntenek úgy, hogy szolgáltatót váltanak, még annak ellenére is, hogy a nagy eddig alapértelmezettnek tekintett szolgáltatók is mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy ugyancsak szabadpiaci viszonyok mentén nyújtott kedvező ajánlattal maguknál tartsák eddigi fogyasztóikat.

A szolgáltatócsere mellett szóló további indok lett az elmúlt időszakban az is, hogy a váltás rendkívül egyszerűvé vált, viszonylag rövid időn belül, két hét alatt le is zajlik, és nem jár költséggel sem, hiszen az elosztóhálózatot működtető vállalat az átkapcsolásról szóló dokumentumot (aviz de racordare) ingyen állítja ki, pénz legfennebb a fénymásolásra megy el. Az új szolgáltatótól érkező első villanyszámla a szerződés aláírásától számítva körülbelül két hónapra várható.

A fogyasztók bármilyen, az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) által engedélyezett, a kiskereskedelmi energiapiacon szereplő energiaszolgáltatóval szerződést köthetnek úgy, hogy nem csak a szabadpiaci árról, hanem a szerződés egyéb feltételeiről is megállapodhatnak. A fogyasztók még abban az esetben is a szolgáltatócsere mellett dönthetnek, ha elmaradásuk van a régi szolgáltatójukkal szemben. Ebben az esetben, ha a fogyasztó váltana, a régi szolgáltató nem állhat az ügyfél útjába, csupán jogi úton tehet azért, hogy behajtsa az elmaradt összeget.

Szolgáltatóváltásnál jó tudni:

Meghibásodás esetén is ugyanazok a szakemberek, az elosztó hálózatot működtető cég alkalmazottai jönnek ki. Még abban az esetben is, ha a számlán működési zavar jelentésére megadott telefonszám az új vállalathoz csöng be. 

Fontos viszont, hogy amennyiben egy fogyasztó úgy dönt, felbontja a hatósági árszabályozás alá kerülő szerződését, akkor azt követően csak 100%-ban szabadpiaci árak szerinti szolgáltatói szerződést köthet. Ettől függetlenül persze még visszatérhet a korábbi szolgáltatójához (például az Electricához), de az addigi 10%-ban szabályozott ár helyett 100%-ban szabadpiaci ár mellett köthet csak szerződést újra. Igaz, ennek a kitételnek már csak 2017 végéig van aktualitása.

Melyik szolgáltató a legolcsóbb?

A piac teljes liberalizálásának határideje egyre inkább közeledik, ezért egyre aktuálisabbá válik az a kérdés is, hogy melyik szolgáltató ajánlata a legkedvezőbb a lakossági fogyasztók számára. Az országos energiár-szabályozó hatóság már korábban a fogyasztók rendelkezésére bocsátott egy olyan platformot, amelyen összehasonlíthatóak a szabadpiacon tevékenykedő villamos energiát szolgáltató vállalatok árajánlatai az adott térségben jelen levő hagyományos szolgáltatói árakhoz. Az ide kattintva elérhető kalkulátorban mindössze a fogyasztó típusát (háztartási vagy más), lakóhelyét (megye), becsült átlagos éves fogyasztását (itt valószínűleg a legtöbb háztartási fogyasztó esetében az éves 1 000 kWH alatt a reális), valamint a szolgáltatás típusát kell megadni  ahhoz, hogy kiderüljön, jelenleg melyek azok a vállalatok, amelyek a hagyományos fogyasztóhoz viszonyítva a legkedvezőbb áron kínálják a villamos energiát.

Kolozs megyében például - ahol jelenleg még az Elelctrica Furnizare számít államilag megnevezett végső szolgáltatónak (FUI) - ebből az egyszerű rákeresésből kiderül, hogy összesen 40 olyan vállalat van, amely olcsóbban kínálja a villamos energiát, mint a piacon eddig gyakorlatilag monopolhelyzetben levő vállalat.

 

Hogy tisztábban lássunk, akár kérhetünk árajánlatokat is

Aki úgy gondolja, hogy nem szeretne várni januárig azzal, hogy szabadpiaci áron beszerzett villamos energiára kössön szerződést valamely szolgáltatóval, az kikérheti a különböző vállalatok árajánlatait. Ezt tette egyik olvasónk is, aki az Electrica, az E.ON, az Enel, és az RDS Digi Energy 2017 július-augusztusban érvényes ajánlatait hasonlította össze egy táblázatban, amelyet elkértünk tőle, és itt böngészhetitek.

A számítások mellé azt mindenképp érdemes persze megjegyezni, hogy az ajánlatok viszonylag összetettek, ezért azokat úgymond rendszerezni, összehasonlítható állapotba hozni is nehéz. Az árajánlatokról azt fontos tudni, hogy két fő tételük van: az egyik fő tétel tartalmazza az 1 kWh-ás fogyasztás és a fogyasztással kapcsolatos költségek árát, a másik fő tétel pedig egy úgynevezett napidíjat. Ez utóbbit nemrégiben vezették be, és azt jelenti, hogy egy háztartás abban az esetben is napidíjat fizet (például 0,15 lejt/nap), ha nem volt fogyasztása egyáltalán.

Az ajánlatokból ez is kiderül, és már csak azért is érdemes kikérni azokat, mert vannak olyan szolgáltatók, amelyek különböző kedvezményekben részesítik azon ügyfeleiket, akikkel már valamilyen formában szerződésben állnak. Az RDS Digi Energy szolgáltatója például olcsóbban kínál villamos energiát azoknak az ügyfeleinek, akikkel televízió- és internetszolgáltatásra is szerződésben állnak. A szolgáltató a nyugdíjasoknak, akik kábeltévés szerződéssel rendelkeznek, vagy azt is szeretnének, még olcsóbban kínálja az áramot. Ezt mutatja az alábbi ábra is, amely összegzi a fentebb ajánlott számításokat.

Mennyit lehet így spórolni?

Persze az igazán releváns kérdés ebben az esetben, hogy havi szinten egy átlagos háztartásnak mekkora spórlást jelenthet az, ha már most úgy dönt, hogy szolgáltatót vált. A fenti összehasonlításból egyértelmű, hogy a teljes mértékben szabadpiaci árral számoló nagy szolgáltatóknál kevesebbe kerül 1 kWh villamos energia. De pénzbe átszámolva mennyivel lehet kevesebb a havi villanyszámla, ha a váltás mellett döntünk?

Ha két szcenáriót veszünk alapul, amelyek közül az egyik esetében havi 80 kWh elfogyasztott villamos energiával, a másik esetben pedig 200 kWh elfogyasztott energiával számolunk, akkor máris kézzelfoghatóbbá válik, hogy mennyit lehet spórolni a váltással.

80 kWh havi fogyasztás esetén az Electrica 50,62 lejes havi számlát állítana ki. Ehhez viszonyítva ugyanakkora fogyasztásért 5,10 lejjel alacsonyabb számla jönne az RDS Digi Energytől (45,52 lej), az Enel (45,10 lej) 5,52 lejjel állítana ki alacsonyabb számlát, az E.ON (47,29 lej) 3,33 lejjel. Abban az esetben, ha valaki internet vagy televíziós szolgáltatásra áll még szerződésben az RCS-sel, akkor 6,05 lejjel lesz alacsonyabb a havi számla. Azok a nyugdíjasok pedig, akik internetre vagy televízióra RCS-sel állnak szerződésben, 7 lejjel fizetnek kevesebbet, mint egy 80 kWh-s havi fogyasztással rendelkező Electrica Furnizare ügyfél.

A részletesebb számításokért kattintsatok a képre.

A különbségek természetesen méginkább visszaütköznek egy nagyobb, 200 kWh-s havi fogyasztás esetén. Ilyen fogyasztás mellett az Electrica 115,96 lejes havi számlát állít ki. Az RDS Digi Energy internet vagy televíziós szolgáltatás esetén nyújtott ajánlata szerint számolva ugyanekkora fogyasztásért 105,78 lejes számla érkezne (10,18 lejjel alacsonyabb), az enel 104,18 lejes (11,78 lejjel alacsonyabb), az E.ON 107,51 lejes (8,44 lejjel alacsonyabb) számlát állítana ki. Az RDS Digi Energynél 200 kWh-s fogyasztás esetén a TV/internet szerződéssel rendelkező nyugdíjasok járnak a legjobban, 103,40 lejes havi számlát jelent számukra, ami 12,56 lejjel alacsonyabb, mint az Electrica Furnizarenál. Mindezt úgy, hogy gyakorlatilag csak más helyről jön számukra a villanyszámlát tartalmazó boríték.

Részletesebb számításokért kattintsatok a képre.

Szóval azon fogyasztók, akik már most úgy döntenek, hogy a korábban említett kockázatokat is felvállalva teljes mértékben szabadpiaci áron vásárolnák az elektromos energiát, egy esetleges szolgáltatóváltással akár több, mint 10 lejt is spórolhatnak a havi villanyszámlán. A Capital üzleti lap szerint ráadásul a kilátások is jók, hiszen a verseny is egyre nagyobb a szolgáltatók között: főként a nagyobb városokban viszonylag agresszív piacfoglaló stratégia figyelhető meg, és egyre több olyan szolgáltató is megjelenik a háztartásoknak szóló ajánlatokkal, amelyek eddig kizárólag csak vállalatoknak adtak el elektromos energiát. A vállalatok számára a szegmens azért is vonzó, mert mindenki arra számít, hogy jelentősen és kiszámíthatóan fog nőni a jövőben. Úgyhogy a szabadpiacra való 2018-as átállás nem tűnik nehézkesnek. A fogyasztók azért viszont szoríthatnak, hogy a piaci árak ne nőjenek jelentősen.

A számításokért és a táblázatért köszönet Kodok Mártonnak.  

elektromosenergia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális