2018. december 10. hétfõGombóc, Judit
EUR = 4.6495 RON
USD = 4.0769 RON
HUF = 1.4384 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,558.55(-1.45%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

PwC: akár 22%-kal is eshet egyes alkalmazottak fizetése

szerk. utolsó frissítés: 14:03 GMT +2, 2017. július 28.

Az adótanácsadó cég szerint a kormány háromszor akkora társadalmbiztosítási járulékterhet vetne ki az alkalmazottakra, mint az Európai Unióban.


A pénzügyminisztérium által csütörtökön bejelentett intézkedések, amelyek szerint 2018-tól a társadalombiztosítási járulékok teljes mértékben az alkalmazottat terhelik, akár 22%-kal is csökkenthetik az alkalmazottak nettó fizetését - jelentette ki Mihaela Mitroi, a PwC Románia adótanácsadói osztályát vezető szakértő egy pénteken kiküldött helyzetértékelő közleményben.

Arról már írtunk, hogy a pénzügyminisztérium tegnap közleményben jelentette be, hogy 2018. január elsejétől a kötelező társadalombiztosítási járulékok (CAS, CASS) kizárólag az alkalmazottat fogják terhelni. A járulékok összegének kiszámítása, visszatartása és átutalása ugyan továbbra is a munkáltató feladata lesz, de a vállalatok így megszabadulnának a munkavállalók után rájuk eső társadalombiztosítási terhektől.

A pénzügyminisztérium azt is bejelentette, hogy a társadalombiztosítási járulékok szintje január elsejétől 4,25 százalékponttal, 39,25%-ról 35%-ra csökken. Emellett január elsejétől a jövedelemadó is csökken, 16-ról 10 százalékra.

A PwC szakértője, Mihaela Mitroi kiemelte, a lépéssel Románia lesz az első olyan Európai Uniós ország, amely teljes mértékben az alkalmazottakat terheli a munkára kivetett társadalombiztosítási járulékokkal. "Ezt a rendszert, ilyen formában egyetlen más tagállam sem alkalmazta, mert a munkaadó bevonása a társadalombiztosítási járulékok fizetésébe azt a célt szolgálja, már a rendszer bevezetésének kezdete óta, hogy azokat a személyeket is támogassa, akik különböző szociális szolgáltatásokból részesülnek anélkül, hogy hozzájárulnának a rendszer fenntartásához. Erre jó példát jelentenek a diákok, vagy egyes nyugdíjasok is" - magyarázta Mitroi.

Európában egyébként a vállalatok átlagosan nagyobb arányban járulnak hozzá a társadalombiztosítási rendszerek fenntartásához, mint az alkalmazottak. A PwC számításai szerint az Európai Unió egészében a vállalatok a munkaerőköltségek 23,57%-át társadalombiztosítási járulékként fizetik be, míg az alkalmazottaknál ez a szám mindössze 13,35%. A kormány azzal, hogy 35%-ra emeli az alkalmazottak társadalombiztosítási járulékát, háromszor magasabb terhet ró az alkalmazottakra, mint az az Európai Uniós államokban jellemző, mindezt úgy, hogy teljesen megszünteti a munkaadók járulékfizetési kötelezettségeit.

A vállalat közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a kormány azt ígéri, hogy senkinek a fizetése nem fog csökkenni az intézkedés következtében, a vállalatoknak ehhez 22,75%-kal kellene emelniük az alkalmazottak bruttó, adózás előtti fizetését ahhoz, hogy az alkalmazottak ne keressenek kevesebbet.

"Talán lesznek olyan munkaadók, akik megértőek lesznek, és a fizetések növelésével állni fogják az alkalmazottakra eső plusz költségeket, de semmiféle kötelezettségük nem lesz a vállalatoknak így cselekedni. Előfordulhatnak olyan helyzetek, hogy az intézkedés következtében körülbelül 22%-kal fog csökkenni egyes alkalmazottak nettó fizetése. Igaz, azt is meg kell jegyezni, hogy ezt némiképp ellensúlyozni fogja, hogy a tervek szerint 16%-ról 10%-ra csökken az alkalmazottakra kivetett jövedelemadó" - vélekedett Mitroi.

A PwC kiemeli, hogy a magánszférában tevékenykedő alkalmazottakat nem lehet arra kötelezni, hogy növeljék a fizetéseket, kivételt csupán a minimálbéren fizetett alkalmazottak képeznek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális