2021. január 27. szerdaAngelika
EUR = 4.8746 RON
USD = 4.0195 RON
HUF = 1.3592 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,354.98(0.13%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Ilyés Gyula: óriási baklövés lehet a kormány új adórendszere

szerk. utolsó frissítés: 15:28 GMT +2, 2017. április 19.

Az önkormányzatok bevételeinek nagy része származik a jövedelemadóból, ha ezt levágnák, gyakorlatilag megszűnne a helyi önkormányzatok autonómiája.


Meghökkentőek a kormány új adózási rendszerrel kapcsolatos tervei, amely szerint a jövedelemadó helyett globális, a háztartások minden jövedelmére kiterjedő adót vezetnének be - jelentette ki Ilyés Gyula, az RMDSZ volt önkormányzatokért felelő ügyvezető alelnöke a Kolozsvári Rádió megkeresésére. Ilyés szerint a kormány egy nagyon egyszerűen működő adózási rendszert cserélne le, amely összegszerűen is elviselhető, hiszen a 16%-os adókulcs nem magas európai összehasonlításban.

“A korábban működő progresszív adórendszer is nagyon rövid idő alatt csődöt mondott. Most egy ilyen egyszerű, jól működő rendszert akarnak cserélni egy sokkal komplikáltabbal. Nem hiszem, hogy az adminisztráció és a pénzügy képes lesz ezeket a változásokat feldolgozni, és nem lesz ebből egy óriási baklövés, még nagyobb bürokrácia, hatalmas megterhelés az egyéneknek, és még nagyobb költsége az államnak” - mondta Ilyés.

Szerinte bár az új adózási rendszer egyik pozitívuma is lehetne, hogy az állampolgároknak kevesebb adót kell majd befizetniük, viszont erre alapozva “a kormány egy nagyon rossz rendszert akar beállítani, nagyobb költséggel sokkal kevesebb adót akar behajtani a lakosságtól” - mondta.

“Amiről nem beszélnek, és ez óriási felelőtlenség, hogy ez az adózási rendszer átalakítása azt eredményezi, hogy tulajdonképpen adózási pénzeket veszünk el az önkormányzatoktól. Helyi szinten ugyanis csökkennének a bevételek, hiszen a mostani rendszer szerint a személyi jövedelemadó több, mint 70%-a a helyi önkormányzatokat, megyéket látja el jövedelmekkel” - mutatott rá Ilyés. Hozzátette, a kormány így hiába beszél arról is, hogy tervei szerint jövőtől a jövedelemadó 100%-ban az önkormányzatokat illeti majd.

A politikus elmondta, ma az önkormányzatok saját bevételeinek 30-50%-a származik a jövedelemadóból. A tanári fizetések, az egyéb szociális juttatásokra, beruházásokra kapott pénzek elég nagy arányban jönnek kormányzati forrásokból, azok viszont célirányosan vannak kifizetve, az önkormányzatok ezért csak a főként jövedelemadóból származó saját bevételeikből tudnak önállóan gazdálkodni. “Ha ezt a forrást levágjuk majdnem nullára, vagy nagyon lecsökkentjük, akkor tulajdonképpen megbénítjuk az önkormányzatokat” - magyarázta.

Ilyés arra is rámutatott, nincs megmagyarázva az sem, hogy honnan fogja pótolni az állam a kieső bevételeket. A politikus szerint ugyanis az új adórendszerrel kevesebb adóbevételből tud az állam gazdálkodni, és nagyobb lenne a kiadása az önkormányzatok felé is, ellenkező esetben az önkormányzatok csődjét kockáztatná.

“Nem beszélünk arról, hogy kit érint ez a jövedelemcsökkentés, milyen következményei lesznek a közösség számára, az állam hogyan fogja kezelni a megnövekedett kiadásokat, hiszen az önkormányzatok működését biztosítani kell” - mondta.

Ilyés szerint az új adórendszer főként azokat a településeket fogja negatívan érinteni, ahol a legtöbben dolgoznak, és nagyon sok pénz jön be a jövedelemadóból. Ha a kormány valóban az adózási rendszer megváltoztatása mellett dönt, szerinte az önkormányzatok teljes függőségbe kerülhetnek a kormánnyal, valamint az onnan kapott pénzekkel, beruházásra szánt összegekkel szemben.

“Az új adózási rendszer tulajdonképpen teljes egészében aláássa azt a kibontakozó, és már megvalósított bizonyos szintű autonómiát, amellyel az önkormányzatok jelenleg rendelkeznek. Ez egy nagyon veszélyes folyamat, és sokkal nagyobb kárt okoz, mint az a pozitívum, amit most látszólag meghoz azzal, hogy az egyének, a családok kevesebbet fognak adózni” - mondta Ilyés Gyula.

Forrás: Kolozsvári Rádió 

adó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális