2018. június 24. vasárnapIván
EUR = 4.6686 RON
USD = 4.0026 RON
HUF = 1.4420 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,108.84(-0.19%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Kiszivárgott a tervezet: minden autóra színes matrica kerül Romániában

szerk. utolsó frissítés: 15:17 GMT +2, 2017. március 16.

Zöldbélyeg-illeték helyett jön a matricarendszer, amely lehetővé teszi majd, hogy kitiltsák a túlzottan szennyező autókat a városok bizonyos negyedeiből. 


A környezetvédelmi minisztérium a februárban eltörölt zöldbélyeg-illeték helyett egy olyan matricarendszer bevezetését fogja javasolni, amely a gépjárművek károsanyag-kibocsátásának függvényében a jövőben akár azt is lehetővé teszi, hogy a romániai önkormányzatok korlátozzák, vagy akár kitiltsák a városok bizonyos kerületeiből a szennyező, jellemzően régi autókat - derül ki abból a törvénytervezetből, amelyhez a Mediafax hírügynökség jutott hozzá.

A Mediafax a környezetvédelmi tárcához közeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a szabályozási rendszert a kormány már március végén, sürgősségi kormányrendelet formájában érvénybe léptetheti.

A tervezet szerint, minden Romániában forgalomba írt személygépjármű szélvédőjén kötelező módon meg kell jelennie egy olyan matricának, amely az autó motorjának károsanyag-kibocsátására vonatkozik.

Ha a kiszivárgott tervezetet jelenlegi formájában fogadják el, akkor minden olyan autószerviz, ahol időszakos műszaki vizsgákat is végeznek (ITP), különböző színű matricákkal lesznek kötelesek ellátni az ellenőrzésen átment autókat. A matricák a tervezet alapján az európai kibocsátási normák szerint kerülnek fel az autókra, így várhatóan külön színű matricák jelölik majd a Non-euro, Euro1, Euro2, Euro3, Euro4, Euro5 és Eco/Hibrid kategóriákat.

 

 

Mennyibe fog ez kerülni?

A környezetvédelmi minisztériumnál korábban többször is azt nyilatkozták, hogy a zöldbélyeg-illeték helyébe lépő rendszerrel nem az autósok további adóztatása lesz a cél, hanem egy modern, Európa nagyobb városaiban már működő rendszert szeretnének meghonosítani Romániában is. A most kiszivárgott javaslatot kidolgozó tárca munkatársai úgy becslik, hogy a matricákért fizetendő összeg nem fogja meghaladni az 5 lejt: a matrica maga mindössze 3 lejbe fog kerülni, a "felragasztás kivitelezésének" árát pedig a műszaki vizsgát végző vállalatok fogják meghatározni, de véleményük szerint 1-2 lejnél ez sem fog többe kerülni.

A tervezet szerint várhatóan 2019 közepére minden Romániában bejegyzett, és közúti forgalomba bocsátott személygépjármű megkapja majd a motor szennyezési szintjének megfelelő matricát. 2019 közepe lesz a határideje annak is, hogy az önkormányzatok térképen jelöljék ki azokat a zónákat, amelyekbe korlátoznák a magas károsanyag-kibocsátású autók belépését. Ezeknek a zónáknak a kialakítása várhatóan a nagyobb városok vezetését fogják érinteni elsősorban, de a tervezet lehetővé teszi úgynevezett zöld-zónák, illetve természetvédelmi körzetek kialakítását is.

Ez a gyakorlatban úgy működhet, hogy egy önkormányzat eldöntheti például, hogy a város központjába csak az Euro4 és annál magasabb besorolású autókat engedi be ingyen, míg az Euro1, Euro2 és Euro3-as motorral rendelkező autósok csak illeték, vagy havidíj ellenében hajthatnak be, vagy még azzal sem. A tervezetből az is kiderül, hogy a befizetett illetékek a helyi költségvetést gazdagítanák, valamint arra is következtetni lehet, hogy az ellenőrzés módja hasonló lenne, mint ahogyan kamerákkal például az útadó kifizetését is ellenőrzik a hatóságok.

Erre lehet következtetni Daniel Constantin, környezetvédelmi miniszter szavaiból is, aki még kedden, egy Nagyszebenben tartott sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a zöldbélyeg-illeték helyett nem új adó bevezetését tervezik, hanem egy olyan szabályozási rendszert alakítanának ki, amely lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy pluszdíjat szabjanak ki a túlzottan szennyező autókra. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, a rendszer elindításához először a megfelelő infrastruktúra kialakítására lesz szükség.

Constantin megerősítette, a következő időszakban színes matricákkal jelölik majd az autók károsanyag-kibocsátását, de ez nem fog többletköltséget jelenteni az autósoknak. "Még mielőtt díjakat vezetnénk be, megfelelő infrastruktúrát kell kialakítanunk. A zónák kialakítását követően a polgármesteri hivataloknak lehetőségük lesz díjat kiszabni az autósokra, ha úgy értékelik, hogy nagy a forgalom, vagy túl magas a szennyezési érték. Most azonban nem fogunk bevezetni semmilyen pluszdíjat" - mondta Constantin.   

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális