2018. június 25. hétfõVilmos
EUR = 4.6665 RON
USD = 4.0058 RON
HUF = 1.4372 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 7,965.65(-1.77%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Továbbra is Kolozsváron a legdrágábbak a lakások

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:29 GMT +2, 2017. február 16.

Inkább egy hullámvasúthoz hasonlított tavaly az ingatlanpiac, 2016-ban a lakásárak Románia nagyobb városaiban ennek ellenére hasítottak felfelé.


Átlagosan 1 053 euró/négyzetméteres áron kínáltak eladásra ingatlanokat decemberben Romániában, ami az előző év hasonló időszakához viszonyítva 10,7%-os növekedés - derül ki az Imobiliare.ro adataiból. Az ingatlanközvetítő elemzői szerint a lakásárak továbbra is Kolozsváron a legmagasabbak, egy év alatt 11,4%-kal nőttek, és már elérik a 1 244 eurós négyzetméterenkénti árat.

A legnagyobb hazai ingatlanközvetítő portál adatai szerint Kolozsvárt Bukarest követi a lakások átlagos ára szerinti ranglistán. A fővárosban a decemberben mért 1 138 euró/négyzetméteres átlagár az Imobiliare.ro szerint 6,5%-os növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához viszonyítva.Create your own infographics

A lakásárak szerint Romániában Temesvár foglalja el a decemberi adatok szerint a dobogó legalsó fokát, ahol 1 027 eurót fizettek átlagosan egy négyzetméternyi lakóingatlanért, 9,3%-kal többet, mint egy évvel korábban. Az Imobiliare szerint decemberben Constanțán 968 euróba (2015 végén még 917 euróba, 5,6%-os növekedés), Brassóban 901 euróba (878 euró, 2,6%-os növekedés), míg Iașiban 858 euróba (847, 1,3%-os növekedés) került a lakások négyzetmétere.

Az elemzés készítői a Iași-i adatokkal kapcsolatban megjegyzik, hogy a mindössze 1,3%-os éves növekedés csalóka képet festhet a város ingatlanpiacáról, ha figyelembe vesszük, hogy decemberben egy nagyobb kilengés eredményeként jelentősen, 5,6%-kal csökkent a lakások ára. Az elemzők Iași esetében arra számítanak, hogy már 2017 első hónapjaiban nagyobb árkorrekció következhet be a négyzetméterenkénti lakásárakban.

Kolozsváron a régi lakások ára emelkedett leginkább

A lakásárak szempontjából Románia legdrágább városában még mindig a régi lakások árának növekedése volt jelentősebb. Az Imobiliare szerint egy régi lakás átlagos négyzetméterenkénti ára 1 276 euró volt decemberben, ami 11%-os növekedés az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Az új építésű lakások ára is jelentősen növekedett, 1 093 euróról 1 181 euróra (8,1%-os növekedés) négyzetméterenként.

Fotó: panoramio.ro


Ami a keresletet illeti, az elemzés szerint egyre kevesebben hisznek már abban, hogy 40 ezer euró alatti áron is elfogadható lakást találnak a városban. 2015 hasonló időszakához viszonyítva:

  • a lakáskeresők mindössze 12%-a keresett 40 ezer euró alatt lakást (2015-ben 28% volt ez az arány),
  • 34%-a 40-60 ezer euró (27%),
  • 29%-a 60-80 ezer euró (25%),
  • 14%-a 80-100 ezer euró (9%) értékű lakást keresett. 


Azon lakáskeresők aránya pedig, akik hajlandóak 100 ezer eurónál is tovább menni, az elmúlt évben konstans, 11% maradt.

Inkább hullámvasúthoz hasonlítható a lakások iránti érdeklődés

Az ingatlanközvetítő portál elemzése szerint a lakások iránti kereslet a két éve tartó árnövekedés ellenére inkább egy hullámvasúthoz volt hasonlítható tavaly. Ennek magyarázata, hogy a törlesztés helyetti ingatlanátadás törvénye miatt több bank is jelentősen növelte a jelzáloghitelek esetében a hitelkérelmezőktől elvárt önrész mértékét az év első felében. Az ingatlanpiacot érintő bizonytalanság még annak ellenére is sokáig kitartott az elmúlt év második felében, hogy a bankok többsége végül enyhített a feltételeken.

A sajtóban gyakran hitelcsere törvénynek is nevezett jogszabállyal kapcsolatos vita az ingatlanpiac motorjának számító Első lakás programra is jelentősen rányomta bélyegét. Az év első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva 40%-kal nőtt a hitelkérelmek száma. A bizonytalanná váló piac, és a hitelezési feltételek drágulása oda vezetett, hogy a kormánynak már szeptemberben újabb 500 millió lejjel bővítenie kellett az addigi 2 milliárd lejes keretet.

Az Első lakás program átalakíthatja a lakáspiacot

Az ingatlanpiacot a Wall-Street.ro szerint az Első lakás program részleges átalakítása várhatóan már idéntől befolyásolni fogja. A program célkitűzése nem változik, továbbra is megőrzi szociális jellegét, nem tesz különbséget az igénylők között az életkor vagy jövedelem szempontjából. 

Változás viszont, hogy a dokumentum szerint az állami garancia a hitel 50 százalékára csak az elmúlt öt évben épített, vagy felújított ingatlanok vásárlásakor terjed ki, a többi ingatlan esetében a hitel 40 százaléka lesz államilag garantált. Szintén változás, hogy csak olyan ingatlanok lesznek vásárolhatóak a programban, amelyek hőszigetelése beilleszkedik az A, B, vagy C hatékonysági osztályba.


Az ingatlanpiaci szakértők a változásokat rendkívül pozitívan értékelik a portál szerint, ugyanis jelentősen növelheti az új építésű lakások iránti keresletet. Úgy érvelnek, amennyiben a program középtávon is kiszámítható marad, számottevően serkentheti a lakásépítéseket is, ami azért is lenne rendkívül pozitív, mert Románia nagyobb városaiban évek óta súlyos lakáshiánnyal küzdenek nem csak a lakásvásárlók, hanem a bérlők is.

A Coldwell Banker ingatlanközvetítő elemzése szerint az új építésű lakások iránti érdeklődés amúgy is sokkal inkább növekedett az elmúlt időszakban, mint a régi építésű lakásoké. Ennek az az oka egyrészt, hogy az építtetők egyre jobb pénzügyi feltételek, alacsonyabb önrész és alacsony törlesztőrészletek mellett hajlandóak megválni a frissen elkészült lakásoktól, hogy minél hamarabb újabb projktekbe kezdhessenek. Az ingatlanközvetítő ezzel magyarázza azt is, hogy az elmúlt évben Ilfov megyében és Bukarestben 20%-kal nőtt és elérte a 13 ezret az újonnan átadott lakások száma.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális