2018. december 9. vasárnapNatália
EUR = 4.6480 RON
USD = 4.0896 RON
HUF = 1.4389 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,684.75(0.32%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

A legfrisebb adatok alapján mutatjuk, melyik megye mennyit fizet be a közösbe, és mennyit kap vissza

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 20:20 GMT +2, 2016. november 22.

A legszegényebb romániai megyék járnak a legjobban. Mindössze négy erdélyi megye nettó befizető.


Kovászna megye a 138%-át, Hargita a 144%-át, Kolozs megye viszont mindössze a 44%-át kapta vissza az adók formájában a költségvetésbe befizetett összegnek 2016 első kilenc hónapjában - derül ki a pénzügyminisztérium által a Transindex igénylésére szolgáltatott adatokból, amelyek szerint mindössze négy olyan erdélyi megye van, amely a minisztériumok különböző utalásait is figyelembe véve nettó befizetői voltak az állami költségvetésnek az említett időszakban.

A visszaosztás után a pénzügyminisztérium adatai szerint az ország legszegényebb megyéi jártak a legjobban: Teleorman (292%-át kapta vissza valamilyen formában a befizetett adóknak), Călărași (286%), Vaslui (267%), Botoșani (256%), Mehedinți (255%), Vâlcea (241%) Gorj (220%), Neamț (215%) Krassó-Szörény (201%), Beszterce-Naszód (198%), Vrancea (197%) Giurgiu (192%), Tulcea (191%), Ialomița (187%), Olt (186%) és Bákó (177%) megyék is jóval magasabb összeget kaptak vissza a közösből az idei első kilenc hónap adatai alapján.

Négy megyében és Bukarestben viszont a befizetett adóknak és illetékeknek még a fele, vagyis az 50%-a sem jutott vissza a jövedelemadóból és áfából járó összegek, valamint a minisztériumok különböző utalásai révén. A szegényebb megyékkel a legszolidárisabb megyék ezek szerint Bukarest (13%) mellett Constanța (26%), Ilfov (33%), Brassó (34%) és Kolozs (44%) voltak.Megjegyzés: a romániai jogszabályok szerint a legnagyobb hazai vállalatok, az úgynevezett nagy adófizetők Bukarestben adóznak.

Az államháztartás a megyéktől és Bukaresttől származó bevételei egyébként az első kilenc hónapban elérték a 89,9 milliárd lejt. Ezeket a bevételeket a profitadóból (vagy más néven társasági adóból), a jövedelemadóból, az általános forgalmi adóból, illetve a jövedéki adóból származó összegből fizetik be a megyék az állami költségvetésbe.

A 273/2006 számú közpénzügyekről rendelkező törvény értelmében a jövedelemadóból, illetve az általános forgalmi adóból a megyéknek visszajáró összeg országos szinten 27,2 milliárd lejt tett ki. A megyék ugyanakkor a minisztériumoktól származó különböző utalások révén az első kilenc hónapban szintén jelentősebb összeget, mintegy 6,1 milliárd lejt kaptak.


A hivatalos adatok szerint így országos szinten minden 100 lejnyi befizetett összegből átlagosan 37 lej jut vissza helyi szintre.

Hasonló adatok közlése utoljára 2012-ben történt, akkor a Gândul fordult adatigényléssel a szaktárcához. A 2011-es év egészére vonatkozó számok szerint 15 romániai megye kapott vissza több pénzt, mint amennyit adók formájában befizetett. A Transindex igénylésére küldött adatok szerint 2016 első kilenc hónapjában a pozitív mérleggel rendelkező megyék száma már 31 volt, igaz, a Gândullal ellentétben mi a teljesebb kép érdekében a minisztériumoktól származó különböző összegekkel is számoltunk.

Erdély 16 megyéjéből mindössze 4 nettó befizető: Temes, Brassó, Kolozs, illetve Szeben megyék. A pénzügyminisztériumtól származó adatok így némiképp ellentmondanak annak, hogy az Erdélyi megyék az újraelosztás legnagyobb vesztesei lennének, igaz több olyan moldvai megyei is van, amely az említett időszakban az általa befizetett adóbevételeknek majdnem háromszorosát kapta vissza valamilyen formában.


Create your own infographicsA részletesebb adatok vizsgálatánál szembetűnő, hogy Hargita és Kovászna megye még a minisztériumoktól származó kifizetések nélkül is többet kap vissza, mint amennyit adók formájában befizet. Kovászna megye az említett időszakban viszont a minisztériumoktól a legkevesebb pénzt kapta a romániai megyék közül, mindössze 66 millió lejt. Hargita megye minisztériumoktól származó bevételei 111 millió lejre rúgtak, igaz a két megye lakossága közti különbség is jelentős.

 


Create your own infographics
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális