2018. május 23. szerdaDezsõ
EUR = 4.6225 RON
USD = 3.9099 RON
HUF = 1.4583 RON
GDP-növekedés = 6,9%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,429.08(2.04%)
Infláció = 4,95%
Alapkamat = 2,25%

Székelyföldet rendesen kikerülik majd az autópályákkal. Háromszéken és Gyergyóban viszont örülhetnek

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 16:25 GMT +2, 2016. szeptember 17.

De csak hosszú évek múlva. A Masterplan szerint Marosvásárhely és Brassó között sem autópálya, sem gyorsforgalmi út nem épül.


Székelyföld az egyik legnagyobb vesztese lehet a szállítási minisztérium által kidolgozott, a kormány által a héten elfogadott Általános Közúthálózat-fejlesztési Tervnek, vagy másnéven Masterplannak. Az uniós alapok lehívásához elengedhetetlen dokumentum szerint ugyanis Marosvásárhely és Brassó között sem autópálya, sem gyorsforgalmi út megépítését nem tervezik, a szállítási minisztérium Marosvásárhelytől inkább Iași irányába alakította a nyomvonalat, igaz Gyergyóditró érintésével.

A Masterplan szerint viszont Háromszéket érintené a Brassót Bákóval összekötő, összesen 160 kilométernyi autópálya, amelynek a nyomvonalát Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely közvetlen közelébe tervezik. A Kovászna megyét átszelő autópályára viszont még nagyon sokat kellene várni, a dokumentumban 2021-2026-ot jelölik meg kivitelezési periódusként. 

Forrás: cunoastelumea.ro

A tervek szerint 2036-ra összesen 11 autópályán és 19 gyorsforgalmi úton közlekedhetünk majd. Leghamarabb 2017-ben és 2018-ban adnak át új sztrádaszakaszokat, a Berettyószéplak-Bors (74,5 km) szakasz jövőre, a Magyarnádas-Berettyószéplak (93,3 km) szakasz két év múlva nyílhat meg a forgalom előtt, ha az építők tartják magukat a kivitelezési tervekhez. Addig viszont még idén elkészülhet körülbelül 60 kilométernyi a Szászsebes-Torda és a Lugos-Déva szakaszokból.

Románia Általános Közúthálóza-fejlesztési Terve szerint 2020-ra számítanak a Nagyszeben-Brassó, a Craiova-Pitești, valamint a Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni sztrádák megépülésére is. Utóbbi a Masterplan most elfogadott verziójában bár meglepetésnek nem nevezhető - hiszen a szállítási minisztérium rengeteg kitikát kapott amiatt, hogy oda csak gyorsforgalmi utat terveztek a fejlesztési stratégia korábbi verziójában - de újdonságnak számít. 

Románia 2036-ra szóló Közúthálózat-fejlesztési Terve

Nagyobb képméretért kattintsatok a képre, vagy ide.

Építünk autópályát, de még nem tudjuk miből

Az Általános Közúthálózat-fejlesztési Terv azért is rendkívül fontos dokumentum, mert a kormány által abban vállalt beruházásokat az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy az EU-s operatív programokon belül elérhető támogatások lehívhatóak legyenek.

A 2014-2020-as pénzügyi ciklusban a kohéziós alapokból finanszírozott infrastrukturális beruházások esetében elvileg 85%-ban vissza nem térítendő támogatást nyújtana az Európai Unió, a román kormánynak a beruházásoknak csupán a 15%-át kell állnia. Arra viszont a Hotnews is felhívja a figyelmet, hogy a dokumentumban 2020-ig vállalt útépítési munkálatok várhatóan 13 milliárd euróba kerülnek majd, ennek az összegnek viszont csupán a harmadára vannak elérhető források. Ha a 2020-2030-as időszakot nézzük, a portál itt olvasható elemzése szerint a beruházáshoz szükséges források mindössze fele azonosítható jelenleg.

Románia 2020-ig terjedő közúthálózat-fejlesztési stratégiája.

Nagyobb képméretért kattintsatok a képre, vagy ide.

Három autópálya a kormány prioritási listáján 2020-ig

A dokumentum szerint a kormány 2020-as prioritási listáján három olyan autópálya is szerepel, amelyek közül kettő biztosan nem készül el 2020-ig, de azt a célt szolgálják, hogy összekapcsolják Románia történelmi régióit. A 116,6 kilométeres Nagyszeben-Pitești sztráda 2022-re, várhatóan 1,6 milliárd euróért lehet kész. A szállítási minisztérium korábbi közleménye szerint ezen a szakaszon ugyanakkor még egyelőre csak a geotechnikai vizsgálatok készültek el, hamarosan pedig a tervezési munkálatokra írnak ki nyílt pályázatot.

A tervek szerint szintén 2022-re kerülhet átadásra a rendkívül magas építési költségek miatt sokat bírált Comarnic-Brassó autópálya is. A mindössze 58 kilométeres szakasz megépítése a jelenlegi becslések szerint 997,75 millió euróba kerülhet, a nehéz domborzati környezetben kialakítandó autópályának kilométerenként 17 millió eurós ára lehet végül. Dan Costescu volt szállítási miniszter leváltása előtt még úgy nyilatkozott, hogy a kivitelezés októberben elkezdődhet.

A tervek szerint a Brassó-Comarnic szakasz elkészülténél két évvel korábban, 2020-ra adnák át a Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni autópályát, amelynek a kivitelezési költségeinek egy része már idén bekerült a 2016-os költségvetés tételei közé. A szaktárca képviselői még év elején úgy nyilatkoztak, hogy a kivitelezési munkálatok itt már idén elkezdődhetnek. Az építkezés megkezdésével egyidőben a Marosvásárhely-Gyergyóditró-Târgu Neamţ autópálya tervezőasztali munkálatait is megkezdenék. Ez a szakasz várhatóan ugyanakkor csak 2026-ra készül majd el teljesen, a 183 kilométernyi autópálya becsült értéke 2,9 milliárd euró lesz, kilométerenként majdnem 16 millió euró. 

19 gyorsforgalmi út 2036-ra

A közlekedési infrastruktúra területén a Masterplan 2036-ig összesen 19 gyorsforgalmi út megépítését vetíti elő. Leghamarabb a főváros körgyűrűje kerülhet felújításra, a munkálatok befejezésének határideje 2018, ára 176 millió euró. De a tegnap elfogadott dokumentum szerint a Ploieşti-Buzău, Bákó-Focşani, Buzău-Focşani, és Konstanca-Brăila gyorsforgalmi utak elkészültére lehet leghamarabb számítani.

 

A vasúti infrastruktúra modernizálásának fejlesztése is kérdőjeles

A vasúti infrastruktúra fejlesztését is magába foglaló stratégia 25 komolyabb modernizálási munkálatot tartalmaz, viszont ezeknek a munkálatoknak a finanszírozása is hiányos egyelőre. A Hotnews szerint 2014-2020-ra tervezett vasúti fejlesztések 6,7 milliárd euróba kerülhetnek, ebből viszont csupán 4,1 milliárd eurónyira vannak Európai Uniós, illetve költségvetési források. A jelentősebb vasúti szakaszok közül leghamarabb a 128 kilométeres Brassó-Segesvár vonal felújítására kerül sor. A munkálatok 716 millió euróba kerülnek, és a tervek szerint 2016-2020 között zajlanak majd.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális