2021. december 7. keddAmbrus
EUR = 4.9485 RON
USD = 4.3946 RON
HUF = 1.3527 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,519.27(0.57%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Térképen mutatjuk, hogy melyik megyeszékhelyen kerül sokba piacról vásárolni

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 09:20 GMT +2, 2016. szeptember 06.

Négy termék, a burgonya, a paradicsom, a zöldpaszuly és a juhsajt júniusi átlagárát néztük meg a megyeszékhelyek élelmiszerpiacain. A székely nagyvárosokban drágák a piacok.


Az országos statisztikai intézet adatai szerint júniusban a hegyvidéki megyszékhelyek élelmiszerpiacain a zöldségek és sajtfélék ára akár 50%-kal is magasabb volt, mint az ország más régióinak nagyvárosaiban.

A nyár eleji adatokat az Adevărul Financiar is feldolgozta, az elemzésből pedig az derül ki, hogy sok esetben az egymáshoz viszonylag közel elhelyezkedő nagyvárosokban is jelentős különbségek lehetnek a piacokon meghatározott árakban. Az árbeli eltérések a statisztikusok szerint leginkább a települések méretbeli különbségével, valamint a helyi lakosság vásárlóerejével magyarázhatóak.

Az alábbi térképen a burgonya, a paradicsom, a zöldpaszuly és a juhsajt kilogrammonkénti átlagárát tüntettük fel.A statisztikákból nagyon hamar kitűnik, hogy a nagy burgonyatermesztőnek számító Hargita és Kovászna megyék megyeszékhelyein jóval magasabb a pityóka ára, mint több olyan megyeszékhely piacán, ahol a burgonyatermesztésre használt termőterületek aránya alacsony. Míg Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában 2,4, illetve 2,38 lejt kellett júniusban fizetni egy kiló burgonyáért, addig a főváros élelmiszerpiacain átlagosan 1,86 lejért vásárolhattak pityókát a bukarestiek. A burgonya kilója egyébként Alexandria, Bákó, Botoşani, Focşani és Tulcea zöldségpiacain a legolcsóbb, míg a székelyföldi megyeszékhelyek mellett Brassóban, Konstancán és Iaşi-ban a legdrágább.

A paradicsom kilója júniusban Brăila (2,88 lej), Piteşti (2,78 lej) és Iaşi (2,5 lej) piacain volt a legolcsóbb, míg Arad (5,1 lej), Kolozsvár (5 lej), Csíkszereda (5,63 lej), Sepsiszentgyörgy (6,57 lej) és Szatmárnémeti (6,2 lej) piacain a legdrágább.

A zöldpaszuly kilogrammonkénti árában is rosszul teljesítenek a székely megyeszékhelyek, Marosvásárhelyen 9 lej/kg, Sepsiszentgyörgyön 9,33 lej/kg, Csíkszeredában 11,1 lej/kg-os áron lehetett megvásárolni nyár elején. Ehhez képest Bákóban 3 lejért, míg Focşaniban 4,5 lejért árulták a zöldpaszulyt az élelmiszerpiacokon.

megyeélelmiszerpiac
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális