2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Ma jobban megéri itthon maradni, mint néhány éve?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 13:46 GMT +2, 2016. április 15.

Az EFIKOT-on ezt a kérdést is megválaszolták. Szécsi Kálmán RMKT-elnök az erdélyi fiatalok gazdasági perspektíváit járta körül.


Elég sok sztereotípia létezik a pályakezdő fiatalok fejében. Rendszerint a külföldi nagyvállalatokat tekintik ideális célpontnak, multinacionális cégeknél szeretnének elhelyezkedni. Az elmúlt időszakban viszont a hazai nagyvállalatoknál és a kis- és a középvállalatoknál is jelentős változásoknak vagyunk tanúi. "Jó hír, hogy a hazai cégeknél is egyre inkább fel lehet ismerni azokat a gyakorlatokat és struktúrákat, amelyek a multinacionális vállalatoktól származnak. Aki eddig úgy gondolta, hogy nem vonzó hazai cégeknél dolgozni, valószínű, hogy másként fogja ezt látni a jövőben" - kezdte előadását Szécsi Kálmán, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság elnöke, az Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók Találkozójának (EFIKOT) második napján, Szatmárnémetiben.

Az RMKT Ifjúsági Frakciója (RIF) által immár 15. alkalommal megszervezett rendezvényen a szervezőknek azzal a kellemes problémával kellett megküzdeniük, hogy az érdeklődők nagyon magas száma miatt a Vasile Goldiş Egyetem Kazinczy utcai épületének termeibe alig lehetett beférni. A rendezvény sikere valószínűleg azzal is magyarázható, hogy idén is olyan előadók fogadták el a RIF meghívását, mint Lieb Mihály (Autonet), Kuti Géza (MédiaQ Piackutató), Kádár Magor (BBTE), Ács Zoltán (Design Terminál) és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Mi Szécsi Kálmán előadását foglaljuk össze röviden, aki az erdélyi fiatalok gazdasági perspektíváit, illetve a munkaerőpiacon való elhelyezkedési lehetőségeket járta körül. Szécsi emellett azt a kérdést is megválaszolta, hogy jobban megéri-e ma itthon maradni, mint néhány éve? 

Fotók: Gönczi Tamás

Milyen szektorban érdemes elhelyezkedni vagy vállalkozni? És hol?

Szécsi Kálmán szerint erre a kérdésre a válasz folyamatosan változik, vannak viszont olyan területek, amelyek jelenleg komoly növekedés előtt állnak. Ilyen például az építkezési szektor, ahol rendkívüli növekedésre számítanak az elemzők, de jelentős növekedés előtt állnak az olyan ágazatok is, mint az egészségügy, az infrastrukúra vagy az energiaipar. Aggodalmakra ad okot ugyanakkor, hogy az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtó autóipar esetében fordulópont következett be, és már úgy tűnik, hogy a rendkívül nagy tömegeket foglalkoztató szektor leszálló ágra került.

Szécsi előadásában számadatokkal támasztotta alá, hogy az elmúlt években rendívül megnövekedett az olyan regionális központok szerepe, mint Kolozsvár, Brassó, valamint a hozzá felzárkózó Nagyszeben, míg az ország nyugati régióiban Temesvár és Arad fejlődött kiemelkedően. Ezeknek a regionális központoknak a fejlődésével ugyanakkor Erdély több térségében sem tudtak lépést tartani - mutatott rá. "Tény az, hogy Erdélyen belül több olyan régió is van, amely le van maradva. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem érdemes ott dolgozni vagy vállalkozást indítani, hanem csupán azt, hogy ezekben a térségekben lehetőségeket és veszélyeket is bőven tudunk azonosítani" - jelentette ki.

Kedvező időszak ez vállalkozni

Szécsi előadásában elmondta, a jelenlegi egy rendkívül kedvező pillanat a fiataloknak saját vállalkozásaik megalapítására. Rámutatott, hogy bár a gazdasági növekedés Romániában viszonylag stabil pályára állt, az országnak még mindig jelentős hátrányt kell behoznia a régiós államokhoz viszonyítva is. Mind a válság előtti időszakban, mind a válság ideje alatt a hazai gazdaság a térség élvonalában foglalt helyet teljesítmény szempontjából, és több biztató jelet is lehet azonosítani arra vonatkozóan, hogy hosszú távon Románia gazdaságilag is a térséghez igazodik - jelentette ki Szécsi. 

A szakember elmondta, a hazai gazdaság minden mozgatórugója jól teljesít, a belső fogyasztás rendkívüli mértékben növekedik, és nagyon komoly húzóerőt jelent ebben a pillanatban. Kiemelte, ez azoknak jó hír, akik vállalkozásaikkal elsősorban a hazai piacot céloznák meg. Az előadó arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi rendkívül gyors gazdasági növekedés mögött olyen jellegű gazdasági intézkedések is vannak, amelyek jelentős veszélyt hordoznak magukban. "A 2015 végén és az év elején hozott intézkedések egyrészt a költségvetési hiány növekedését is okozhatják, másrészt nagyon emlékeztetnek a válság előtti téves prociklikus gazdaságpolitikára" - jelentette ki.

Szécsi ezzel kapcsolatban rámutatott, a válság előtti időszak egyik legnagyobb hibája az volt, hogy az akkori liberális kormányzat a rendkívül jó gazdasági teljesítmény ellenére prociklikus gazdaságpolitikát folytatott, vagyis tovább növelte az állami kiadásokat. "Ha növekedésben van egy gazdaság, akkor a költségvetési hiányt nem növelni kell, hanem egy jó alkalom nyílik arra, hogy azt az egyensúly irányába mozdítsuk el. Ez azért fontos, mert ha a gazdaság teljesítménye jelentősen visszaesik, akkor rendkívül fájdalmas egy ilyen döntés meghozatala. De ezt sajnos mindannyian megéltük 2008-2009 után" - mondta az RMKT elnöke, aki ugyanakkor elismerte, hogy a több veszélyt magában hordozó év eleji intézkedés-sorozatnak pozitív hatása van azokra, akik vállalkozás indításában gondolkodnak. 

Több mai fiatal fog később állami vállalatoknál dolgozni, mint azt gondolnánk

Szécsi Kálmán előadásában elmondta, az állami és városi tulajdonú vállalatok működésében is hasonlóan erős fejlődési folyamat figyelhető meg, mint a hazai tulajdonú profitorientált cégeknél. Véleménye szerint bár napjainkban a jobb fejlődési lehetőség érdekében a fiatalok elsősorban a magánszektorban szeretnének dolgozni, a közszféra jelentős átalakulása miatt mégis több mai fiatal fog később állami vállalatoknál munkát vállalni, mint azt ma gondolnánk. Azt is kiemelte, hogy bár a non-profit szervezetekre ma legtöbben olyan alternatívaként tekintenek, ahol leginkább diákként vagy pályájuk végén dolgoznának, Szécsi véleménye szerint ez a lehetőség is egyre vonzóbb lesz a jövőben, akárcsak a politikai szerepvállalás is.

"A politikával való viszonyt a fiatalok általában kettősen élik meg: egyrészt lehetőségként, másrészt létezik egyfajta visszatartó erő is. Nagyon hiszek abban, hogy most van az a pillanat a kilencvenes évek után, amikor nagyon fontos volna, hogy fiatalok lépjenek be a politikába. De nagyon fontos, hogy mielőtt ezt megteszik, szakmai tapasztalatot szerezzenek olyan transzparens szervezetekben, amelyek hatékonyan működnek, és fontos, hogy ezt a fajta kultúrát át tudják vinni a politikába is" - jelentette ki Szécsi.

Jobb ma a helyzet arra, hogy a jövőnket itt képzeljük el, mint néhány évvel korábban?

Szécsi elmondta, véleménye szerint a gazdaság szerkezetének kiegyensúlyozottsága, a belső fogyasztás és a beruházások növekedése mind azt támasztják alá, hogy jobb feltételek adottak a fiatalok számára ma ahhoz, hogy a jövőjüket Romániában képzeljék el, mint néhány évvel korábban. Hozzátette, a térségben pozitívan tekintenek a korrupcióellenes harcra is, s bár vannak származékos negatív hatásai ennek a folyamatnak, alapvetően kedvező eredményekről lehet beszámolni, és további előrelépésekre lehet számítani.

A szakember szerint érdemes felfigyelni arra a pozitív jelenségre is, hogy mára számos romániai vállalat is eléri azt a szintet, amikor külföldi szereplésen gondolkodik. "Az Autonet, a Digi, az eMAG már rég túllépte az ország határait, de egyre több olyan vállalat van, amely a térségben jelentősebb szerepet kíván betölteni. Ezek mind lehetőségek arra, hogy aki a jövőjét itthon képzeli el, akár egy ilyen szervezet tagja legyen" - mondta.

rmktefikot
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális