2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Hagyjuk a hagyományos áramszolgáltatókat, és váltsunk Digi Energyre?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 09:37 GMT +2, 2016. február 15.

Az RCS&RDS nemrég hozta nyilvánosságra a lakossági fogyasztóknak szóló árajánlatát. Megnéztük, mennyivel olcsóbb a Digi elektromos energiája.


Január végén nyilvánosságra hozta árajánlatát a Digi Energy. A Románia legnagyobb kábeltévé- és internetszolgáltatójához, az RCS&RDS-hez köthető energiatársaság a vállalati ügyfelek után már a lakossági fogyasztókat is megcélozta, és egészen jó ajánlatokkal, a versenytársakhoz viszonyítva akár 13%-kal is kedvezőbb áron kínált elektromos energiával győzné meg a fogyasztókat a szolgáltatóváltásról.

A társaság honlapján elérhető információk szerint a Digi Energy 165 lej/MWh (áfa nélkül) áron kínál villamosenergiát a lakossági fogyasztók számára. Ehhez az árhoz adódnak hozzá az Országos Energia Hatóság (ANRE) által meghatározott, minden szolgáltatónál azonos árszintű, szállítással, elosztással, kapcsolt energiatermeléssel, zöld bizonylatokkal kapcsolatos költségek, valamint a jövedéki adó.

Alkudhatunk a villamosenergiáért

A villamosenergia területén a lakossági, illetve ipari fogyasztóknak is már évek óta lehetőségük van arra, hogy szolgáltatót váltsanak, valamint alkudjanak a villamosenergia áráról (erre a földgáz piacán egyelőre csak az ipari fogyasztóknak van lehetőségük). Fontos viszont, hogy a villamosenergia esetében vannak olyan összetevői a végső fogyasztó árnak, amelyeket az Országos Energia Hatóság (ANRE) Szabályzó Tanácsa határoz meg: ilyen a fent említett elosztói díj, a szállítói díj, az úgynevezett kogenerációs bónusz, illetve a zöld bizonylatok költsége.

A szolgáltatóváltás csupán az elektromos energia forgalmazójának lecserélését jelenti, így nem jár sem a villanyóra, sem a vezetékrendszer cseréjével, hiszen az elosztási tevékenységet továbbra is ugyanaz a vállalat, az Erdélyben helyi monopóliumot élvező Electrica Distribuţie fogja végezni. A számlát viszont már nem az Electrica Furnizare fogja küldeni.

Az olcsó energiaár mellett, ahogyan azt a Teszári Zoltán nagyváradi üzletember által vezetett vállalatcsoporttól megszokhattuk, a Digi Energy is jelentős, 10 lej/MWh kedvezményt kínál azon háztartások számára, amelyekben az RCS&RDS kábeltévé- és internetszolgáltatóként is jelen van. A szolgáltatóval szerződésben álló nyugdíjasok ennél is nagyobb, 20 lej/MWh kedvezményt kapnak. A kedvezményes ajánlatok mindkét esetben csak akkor érvényesek, ha az energiaszolgáltatóval az ügyfél 12 hónapos szerződést köt, és nem bontja fel a meglevő RCS&RDS szerződéseit. 

Mennyivel olcsóbb, mint a hagyományos szolgáltatók?

Az RCS&RDS ügyfélszolgálati irodáiban már országszerte kérhetőek árajánlatok a Digi Energy villamosenergia szolgáltatásairól. Alább azt foglaltuk össze, hogy miből áll össze a végső ár, amely számításaink szerint a hatóságilag meghatározott illetékek és adók, valamint az áfa hozzáadásával 0,50 lej/kWh a vállalatnál kábeltévé- és internetszolgáltatási szerződéssel nem rendelkező ügyfelek számára. Azok az ügyfelek, akik a vállalatcsoporttal már szerződében állnak, még olcsóbban (a fenntebb említett 10 lej/MWh kedvezménynek köszönhetően), körülbelül 0,487 lej/kWh áron köthetnek 12 hónapos szerződést a vállalattal.

Az újonnan piacra lépő és a hagyományos áramszolgáltatók árait ugyanakkor nehéz összehasonlítani, hiszen amellett, hogy utóbbiak nem részletezik az általuk kibocsátott havi számlákon az energiaár különböző komponenseinek értékét, az összevetést még az is nehezíti, hogy az árakat a fogyasztás mértéke is jelentősen befolyásolja. Az Electrica Furnizare január eleji közleménye szerint viszont az áfa csökkentésével az általuk szolgáltatott elektromos energia becsült ára a lakossági fogyasztók esetében 0,589 lej/kWh (a közlemény szerint az ár a TV és rádió adót is tartalmazza), így mi is ezzel az adattal számoltunk.

Arra az Economica.net gazdasági portál elemzése hívja fel a figyelmet, hogy a Digi Energy ajánlatában nem szerepel az úgynevezett tévéadó, amely 4 lejjel növelné a havi számlát. A 2,5 lejes rádióadót ugyanakkor a társaság feltünteti az árajánlatában.

Egy 100 kWh-s havi fogyasztás esetén így a Digi Energy azon fogyasztói, akik RCS&RDS ügyfelek is egyben, 51,2 lejt fizetnek. Ugyanekkora fogyasztásért az Electrica Furnizare ügyfelei 58,9 lejes számlát kapnak, ami mintegy 13%-kal magasabb a Digi Energy ajánlatánál. A szolgáltatásváltás az általunk figyelembe vett adatok szerint még akkor is megéri, ha nem vagyunk RCS&RDS ügyfelek, hiszen még így is csak 52,5 lejt kell fizetnünk 100 kWh-s havi fogyasztás esetén, ami 11%-kal kevesebb a hagyományos szolgáltatóval kötött szerződésnél.

Érdemes kétszer is meggondolni a szolgáltatóváltást

A szolgáltatóváltást érdemes alaposan átgondolni, hiszen amennyiben egy ügyfél úgy dönt, hogy elhagyja a hatóságilag szabályozott energiapiacot a szabadpiac kedvéért, többé nem köthet szerződést a régi hagyományos szolgáltatójával. S bár 2018-tól a jogszabályok szerint minden háztartásnak a piaci liberalizáció részeként szabadpiaci szereplővel kell szerződést kötnie (amely lehet az akkortól már szabadpiaci árak mellett működő régi szolgáltató is), nagy valószínűséggel a lakossági társulások az ügyfelek nagyobb száma miatt abban az időszakban jobb feltételek mellett fognak tudni alkudni az energiaárról.

Számos kérdés felmerül azzal kapcsolatban is, hogy a szabadpiacon szereplő szolgáltatók a lakossági fogyasztóknak első sorban az energiatőzsdéről vásárolt villamosenergiát adják tovább. Egy MWh villamosenergia árfolyama ugyanakkor 175-180 lej körül mozog, ami azért jóval magasabb, mint például a Digi Energy 165 lej/MWh-s ajánlata.

Aki mindezek ellenére is komolyan gondolja a szolgáltatóváltást, annak ajánljuk az ANRE honlapját, ahol több mint 80 szabadpiaci villamosenergia termelő elérhetőségét találjuk meg, emellett a hatóság által működtetett, ingyenesen elérhető információvonal számát is megtaláljuk. Az energiakereskedők egyébként a jogszabályok szerint az igénylést követően 15 napon belül kötelesek árajánlatot küldeni a fogyasztóknak, az ország bármely részén.

Agresszívak, de azért még kis játékosnak számítanak

Az RCS&RDS 2012 végén lépett be a romániai energiapiacra, amikor a Teszári vezette vállalat megvásárolta első napelemparkját. A vállalat 2013 végéig összesen további 6 napelemparkot vett át, miután jelentősen csökkent az ágazat számára nyújtott állami támogatások szintje.

Annak ellenére, hogy a vállalat termelési oldalon kis piaci játékosnak számít, a Digi Energy agresszív terjeszkedésbe kezdett az elmúlt években, olyan vállalati ügyfelekkel és intézményekkel sikerült megállapodniuk, mint a Román Nemzeti Bank (BNR), a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium, vagy az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM). A vállalat emellett saját elosztói hálózat kiépítésébe is kezdett, bár a hazai jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy több elosztói hálózat is kiépüljön egy helyiségben, mivel az gazdaságilag nem lenne indokolt. A Digi Energy szerint azonban saját elosztói hálózattal még olcsóbban tudnának villamosenergiát kínálni.

energia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális