2020. július 14. keddÖrs, Stella
EUR = 4.8423 RON
USD = 4.2788 RON
HUF = 1.3687 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,466.65(-0.05%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 2,00%

Elsőre három találat a hétmillióból: elkezdődött a Kreatív Kolozsvár

Sebők Rácz Tímea utolsó frissítés: 09:39 GMT +2, 2015. augusztus 19.

Kicsi színes nyakbavalókkal, kávéval és mindenkitől a hét legütősebb gondolattal maradtunk az első napról.


A Koffer baristája lelkesen magyarázza az etiópiai és a guatemalai kávé, valamint a kevésbé és jobban pörkölt szemek ízvilága közötti különbséget a Sapientia előterében, a PONT-osok kis színes nyakbavalókra regisztrálják a nevünk (ügyelve, hogy a lila blúzomhoz találó lilát kapjak). Ez a Kreatív Kolozsvár, ahol a KMN alatt három napig kreatív emberektől hallhatunk kreatív emberekről, ötletekről, kezdeményezésekről.

Az első nap Kelemen Attila a Cannes Lions reklámfesztiválról, Winkler Zsolt a Kitchen Budapestről, Székely Szabolcs meg a  Halcyon Mobile-ról, illetve mobilos trendekről beszélt - mindegyiküktől hét fő mondatot/gondolatot emelünk ki.

Kelemen Attila és az Ice Bucket Challenge


- A Cannes Lions az a hely, ahol, ha nem vigyázol magadra, teljesen meg leszel inspirálva.
- A fesztiválon magától értetődő, hogy van egy nagy ötlet valahol,csak meg kell találni – ez máshol nem mindenki számára egyértelmű.
- Aki feltűnik Cannes-ban egy standdal, az már elért valamit.
- A fesztivál egyes kiadásainak kulcsszavai vannak, amelyek már közhelyekbe mennek el: social, mobile, double screen, emotion, story, data.
- Az ügynökségek popsztárokkal is próbálják szórakoztatni a résztvevőket, így derülhetett ki például, hogy David Guetta egy nagyon buta ember.
- Nyulak*.
- A jó marketingkampányok precedenst tudnak teremteni. Erre nagyon erős példa az Ice Bucket Challenge, amely minden ügynökség vágya – alulról szerveződött, nagyon sok emberhez eljutott, és nagyon sok pénzt gyűjtött. Úgy lett a legnagyobb egészségügyi adománygyűjtő kampány, hogy nem is tudni, mitől működött.
- Ezek például nagyon jó reklámok/kampányok:

 

 

 

(A Cannes Lionsról bővebben itt vagy itt.)


Winkler Zsolt és a Flower Power


- A lineáris tartalomfogyasztás egyre kevésbé jellemző, a következő generációnak még kevésbé lesz az.
- Az ötlet elmesélhető, a koncepció megmutatható, a prototípus kipróbálható, a termék meg használható kell, hogy legyen.
- A sikertelen projektek mindig azért voltak sikertelenek, mert a csapat valamilyen okból nem működött. Csapatot nem lehet valakinek összeszedni, maximum segíteni abban, hogy hol találja meg a megfelelő embereket.
- Egy vállalkozás életciklusa ma körülbelül 15 év. 150 éves cégek, mint pl. a Kodak, tönkremennek, ha úgy alakul, a régiség nem garancia.
- “Innovation is about connecting, not inventing”. Azaz nem kell folyton újra feltalálni a kereket, hanem összekötni meglévő tárgyakat, mint a pontokat, és máris valami újat alkottunk.
- Fontos, hogy egy ötlet mennyire releváns: amikor ők poén szintjén kitalálták az eszközt, amely szól, ha öntözni kell a virágot, nem érdekelt volna senkit. Néhány évvel később, amikor már mindenki hozzászokott a mobilról irányítható dolgokhoz, a Flower Power díjat nyert a CES-en. Persze azt már nem ők csinálták.
- A KiBu se mindig vérkomoly, hasznos és praktikus dolgokkal foglalkozik, vannak egynapos, rendkívül mókás projektjeik is:

 

(A Kitchen Budapestről bővebben itt.)


Székely Szabolcs és az appok jövője


- A Halcyon a kliensmegrendelések mellett mindig készít saját termékeket is. Ennek legfontosabb oka, hogy szeretik csinálni.
- Amivel motiválni tudja magát, hogy kreatív maradjon: a nehéz problémák, a lehetetlennek tűnő cél.
- Egy átlagos startup 7 év alatt lesz sikeres, egy százaléknál is kevesebb az, amelyik valamiért hirtelen berobban.
- Az emberek nem szeretnek havi rendszerességgel kisebb összeget fizetni egy applikációért, inkább egyszer többet, még akkor is, ha azt az appet egy-két hónap múlva már nem is használják.
- Az appok átvehetik bizonyos weboldalak helyét, viszont a PC-k még mindig erősebbek, és nem mindenre éri meg appet készíteni. Például olyanok, amelyeket évente csak párszor használunk, mint egy Booking vagy egy Tripadvisor, csak jelzésszerűen vannak jelen app formájában is.
Az app a dolog közepe, a köré gondolatot, ötletet kell kreálni – ezt sokan elmulasztják, ettől nem lesz esetleg sikeres egy termék. Azt sem árt átgondolni, milyen platformra érdemes megalkotni, a piac azon része, amelyet meg akarunk célozni, mivel van lefedve.
- A kolozsvári IT boom kissé kényelmetlen, mivel felpumpálják az árakat a munkaerőpiacon - nem az lenne a megoldás, persze, hogy azért legyen vonzó Kolozsvár, mert olcsó munkaerő, viszont ha a gazdaság többi részéhez képest ez a szegmens ennyire megnőtt, az már "gyanús".  A Kreatív Kolozsvár szerdán és csütörtökön is folytatódik, a programot itt lehet megnézni

*A nyulaknak semmi közük a cikkhez, úgy, ahogy Kelemen Attila előadásában sem volt a témához. Csak azt akarta tesztelni, mennyire figyelünk. Én is. Feltűnt például, hogy nála nyolc pont van? 

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális