2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Cannes Lions: aranyat ért, hogy kivették a piros színt a képernyőről

szerk. utolsó frissítés: 18:26 GMT +2, 2015. július 03.

A kampánnyal a véradás fontosságára akarták felhívni a figyelmet. Az ötlet kitalálója, a Geometry Global bukaresti reklámügynökség munkatársa beszélt az eredményről.


A román lakosságnak csupán 1,7%-a rendszeres véradó - erre hívta fel a figyelmet a Geometry Global bukaresti reklámügynökség figyelemfelkeltő kampánya, amely egy arany, egy bronz, és két ezüst éremmel tért haza a világ legfontosabb nemzetközi reklámfilmfesztiváljáról, a Cannes Lions-ról. Az Antena 1 televíziós csatorna megbízásából készített kampány keretén belül az Observator hírműsor helyi híreinek vetítésénél a csatorna egy hétig nem használta a piros színt.

 

 

 

A kampány hatására hat hét alatt mintegy 80%-kal nőtt a véradók száma. Az Erdély FM a kampány kitalálójával, Mihai Fetcuval készített interjút.

Hogy nézett ki az eredeti megbízás? Általában, ha egy felkérést jól teljesítesz, ahogyan azt ti is tettétek, akkor egy magasabb szintű megoldás születik, mint amiről a megbízó eredeti elképzelése szólt.

- Az Observator elismert műsor a társadalmi kampányai miatt. Ezek a kampányok a CSR tevékenységük részét képezik, és ugyanolyan komolysággal kezelik, mint bármelyik más erős brand. A brief (szerk.: a megrendelő cég igényének kifejtésére szolgáló dokumentum, iránymutatás) maga egy mondat - A véradást bátorító országos kampány -, valamint azok a statisztikai adatok voltak, amelyek azt mutatják, hogy Románia lakosságának csupán 2%-a ad vért, ebben a tekintetben pedig az utolsó helyek egyikét foglaljuk el Európában.

Gyakorlatilag nem volt, ahogyan eltávolodni ettől a brief-től és valami egészen mást csinálni - a fejtörést az okozta, hogyan csináljunk egy olyan kampányt, amely hosszú ideig napirenden marad, és változtat az emberek magatartásán. Aztán az ötlet, miszerint "kivesszük a piros színt a televízió képernyőjéről" átment online-ba, és nagyon sokan elkezdték használni az applikációt. Ekkor ébredtünk rá arra, hogy a megoldásunk túlment az eredeti eléképzelésen és nagyon szépen szólít meg nagyon sok embert.

 

 

 

Az elmúlt évben egy latin-amerikai focicsapattal együttműködésben készült szervdonor-kampány nyert Cannes-ban? Ez inspiráló, zavaró vagy inkább semleges volt számotokra?

- Semleges, hiszen amikor munkához láttunk, még nem ismertük azt a kampányt. Egy 2014 márciusi reggelen, egy Creative Breakfast ideje alatt beszéltünk először arról, hogy a vérhiányra való figyelemfelkeltés miatt vegyük ki a piros színt a televízió képernyőjéről. Az ezt követő napon már a megvalósítási lehetőségeket tanulmányoztuk, és májusban el is indítottuk a kampányt. A latin-amerikai kampányokat csak a tavalyi Cannes-i fesztivált követően ismertük meg - de láthatóan különböző kampányokról beszélünk. 

  

 

Van értéke a piacon a sikereteknek? Mennyit ér egy Cannes-i arany? Romániában többet ér vagy kevesebbet a kapcsolati háló szempontjából, vagy személyes szinten?

- Romániában a Cannes Lionst tartják a világ legfontosabb reklámfilmfesztiváljának, elképesztő tisztelet övezi. A Geometry Global csoportnak viszont még ennél is többet jelent. Egy Cannes-i díj tulajdonképpen a lehető legjobb népszerűsítő kampány, valamint elismerés, amelyet egy kreatív ügynökség megkaphat. Hogy ez mit jelent személyes szinten? A kommunikációs piacon elért siker teljes mértékben az ott dolgozó emberek sikere.

 

 

 

 

Mivel készül az ügynökség a 2016-os Cannes-i fesztiválra?

- Jelenleg az ügynökség ügyfeleinek kampányain dolgozunk. Ebben a pillanatban nem tudjuk, hogy ezek kijutnak-e a következő fesztiválra - az eredményektől függően döntünk az indításról. 

 

Korábban a McCann Erickson reklámügynökség nyert két kategóriában is Grand Prix-t a Cannes-i reklámfilmfesztiválon a Rom csokinak készített kampányával, erről itt olvashattok bővebben.

reklám
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális